Middle East
Updated at:

Η Τουρκία “ξερογλείφεται” για ΑΟΖ με το Ισραήλ-Έρχεται ο Ισραηλινός πρόεδρος στην Τουρκία με κάλεσμα Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι συζητά την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ, έχοντας στον μυαλό του μια “συμφωνία” για ανακήρυξη ΑΟΖ με το Ισραήλ, σύμφωνα με τουρκικά τουιτ.

«Έχουμε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χέρτζογκ. Ο κ. Χέρτζογκ θα μπορούσε να επισκεφθεί την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλβανία.

CONTINUE READING

Ισραηλινές πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά είπαν ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία και η σκοπιμότητα της συνάντησης είναι επίσης ασαφής.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερο.

Πηγή στην ισραηλινή ιστοσελίδα Israel National News, που γνωρίζει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών τόνισε ότι “οι στενότεροι δεσμοί με την Τουρκία δεν θα γίνουν εις βάρος των ισχυρών δεσμών του Ισραήλ με τους συμμάχους του που έχουν τεταμένες σχέσεις με την Άγκυρα, όπως Κύπρο και Ελλάδα”.

Επιπλέον, τα βήματα που έγιναν με τον Ερντογάν γίνονται σε συντονισμό με αυτές τις δύο χώρες.

Η Τουρκία και το Ισραήλ υπέγραψαν μια συνολική συμφωνία συμφιλίωσης το 2016, δίνοντας τέλος σε μια εξαετή διπλωματική αντιπαράθεση με το πλοίο “Μαβί Μαρμαρά” το 2010, το οποίο είχε προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα.

Ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Ερντογάν συνέχισε να επιτίθεται φραστικά στο Ισραήλ.
Πριν από αρκετούς μήνες, ωστόσο, Χέρτζογκ και Ερντογάν είχαν μια μακρά συνομιλία λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Ισραηλινού προέδρου.

Οι δυο τους μίλησαν επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά την απελευθέρωση του ισραηλινού ζευγαριού Mordy και Natali Oknin από τις τουρκικές φυλακές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν μίλησε με τον Χέρτζογκ και εξέφρασε συλλυπητήρια για τον θάνατο της μητέρας του Χέρτζογκ, Αούρα Χέρτζογκ.

Την Τρίτη, αφότου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ακυρώσουν την υποστήριξή τους στον αγωγό Ισραήλ-Ελλάδας East Med για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, ο Ερντογάν ζήτησε συντονισμό Ισραηλινών-Τουρκών για έναν αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως, με δεδομένη πλέον την υπογραφή για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ σε Ιορδανία έως το Λίβανο, έχει σκοπό πάση θυσία να συμφωνήσει για κοινή ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.

Το σχέδιο είναι παλαιό, και αναφέρει ότι η Άγκυρα επιθυμεί κοινή ΑΟΖ με το Ισραήλ (με ειδική συμφωνία), εξαφανίζοντας ουσιαστικά, το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ετοιμάζει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στην Αμμόχωστο, με την οποία θα ασκεί επεκτατική πολιτική τόσο κατά του Ισραήλ όσο κατά της Αιγύπτου, δυναμιτίζοντας το σκηνικό στην περιοχή.

Οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες έχουν σχεδιάσει και προειδοποιούν εδώ και μεγάλο διάστημα, ότι η Τουρκία με αφορμή την κοινή ΑΟΖ με την Λιβύη, ετοιμάζεται να επεκταθεί και προς τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, γειτνιάζοντας ακόμα και με το Ισραήλ.

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα σχέδια του Ισραήλ για την Α.Μεσόγειο, αλλά αν η χώρα αυτή βάλει από το πουθενά στην κυριολεξία, τους Τούρκους να “γειτνιάζουν” με την δική της  ΑΟΖ, θα έχει υπογράψει την μελλοντική καταστροφή της, αφού η Άγκυρα, στηρίζει και να συνεχίζει να στηρίζει τους Παλαιστινίους στην Γάζα, όπως και το Ιράν.  

Όσο για την Αίγυπτο, το σίγουρο είναι ότι δεν επιθυμεί προς το παρόν “ αψιμαχίες” με τους Τούρκους, λόγω ενεργειακών της σχεδίων, αλλά αργή ή γρήγορα, η τουρκική “μηχανή”, αφού “ξαπόστασε” για λίγο, με αφορμή είτε την Λιβύη, είτε την Α.Μεσόγειο, θα επιχειρήσει εκ νέου να εκδιώξει τον πρόεδρο Αλ Σίσι, το οποίο βλέπει ως κύριο εμπόδιο στα σχέδια της.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR