Greek-Turkish Relations
Updated at:

Τα...γυρνάει ο Ερντογάν: Θέλουμε απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα

Διμερή διάλογο «για τη μείωση της έντασης με την Ελλάδα» ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του προς όλους πρεσβευτές χωρών μελών της Ε.Ε στην Άγκυρα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγο μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, ανέφερε πως «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε. πρέπει να πάψουν να επιχειρούν να λύνουν τα προβλήματα τους με την Τουρκία στους διαδρόμους των Βρυξελλών».

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ερντογάν τόνισε πως «πέρυσι με την γείτονα μας την Ελλάδα ενεργοποίησαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου. Κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης. Συμφωνήσαμε για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Να εστιάσουμε την προσοχή μας στη θετική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία».

«Η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι σαφής. Οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να απαλλαγούν από τη νοοτροπία που θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού. Συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες με την ''Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'' (Κατεχόμενα) για την επίλυση του Κυπριακού. Είναι καιρός για έναν ειλικρινή απολογισμό για την ΕΕ. Αν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στη λύση, πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004. Διαφορετικά, ένας νέος αντιπερισπασμός δεν θα σημαίνει τίποτα άλλο παρά σπατάλη χρόνου».

Περαιτέρω, ανέφερε πως οι υποθέσεις των δύο χωρών μπορούν να λυθούν με απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο. «Το πιστεύω αυτό με ειλικρίνεια», πρόσθεσε.

«Από γεωγραφική, ιστορική και ανθρωπιστική άποψη η Τουρκία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι δεσμευμένη στο στόχο της πλήρους ένταξης της στην Ε.Ε. Παρά τις τόσες αδικίες που έχουμε υποστεί η Ε.Ε εξακολουθεί να είναι η στρατηγική μας προτεραιότητα», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως το 2022 «η Ε.Ε. πρέπει να λυτρωθεί απο την στρατηγική της μυωπία και να δράσει με μεγαλύτερο θάρρος στις σχέσεις με την Τουρκία».

«Ως υποψήφιο μέλος της Ε.Ε που διαπραγματεύεται, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας με τις Βρυξέλλες. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον, αντί των φόβων και των προκαταλήψεων να κινηθούμε με μια μακροπρόθεσμη και στρατηγική οπτική. Απο εσάς και με τα μηνύματα σας στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες σας, περιμένω να στηρίξετε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις ευρωτουρκικές σχέσεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν «πρέπει να εμποδιστεί το σαμποτάρισμα των σχέσεων Ε.Ε. – Toυρκίας, καθώς κρύβονται πίσω απο την αλληλεγγύη των χωρών μελών.

Περιφερειακές εξελίξεις και μεταναστευτικό

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Με την απελευθέρωση του Αζερμπαϊτζάν από την κατοχή, μπήκαμε σε μια νέα εποχή στον Καύκασο. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Αρμενία. Είναι σημαντικό για την Αρμενία να δημιουργήσει θετικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση της πολιτικής διαδικασίας αντί να προσεγγίζει το συριακό ζήτημα μόνο από τη σκοπιά της μετανάστευσης. Οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να διεξαχθούν με τρόπο που να συμβάλλει στη διαρκή σταθερότητα».

Τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τα περί επαναπροωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα. «Πρέπει να τερματιστούν οι πρακτικές απάνθρωπης συμπεριφοράς στους πρόσφυγες και να μπει τέλος στις επαναπροωθήσεις που καταπατούν και το διεθνές δίκαιο. Κυρίως στα άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν στο Αιγαίο, περιμένουμε απο την Ευρώπη να υψώσει πιο θαρραλέα και ενσυνείδητη φωνή», κατέληξε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR