USA

Τουρκία: Οι περισσότερες εξαγωγές στην άμυνα και την αεροδιαστημική έγιναν στις ΗΠΑ!

Ο τομέας των εξοπλισμών, θεωρείται ως  αιχμή  δόρατος  του φιλόδοξου έργου του Ερντογάν  και ένα σύμβολο κυριαρχίας, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι εξοπλισμένες με υλικό 100% κατασκευασμένο στην Τουρκία.

Από το 1975 έως το 1978, την εποχή της Κυπριακής κρίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία. Λόγω της ασφυξίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που προκλήθηκε από αυτό το εμπάργκο, η Άγκυρα αποφάσισε ότι ήταν καιρός να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία εξοπλισμών.

Το 2010 και ξανά το 2012, το Κογκρέσο των ΗΠΑ άσκησε βέτο στις εξαγωγές drones στην Τουρκία, λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας. Τον Ιανουάριο του 2018, το Βερολίνο αποσύρθηκε από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopold  II, που χρησιμοποιούνται στον τουρκικό στρατό λόγω της «Επιχείρησης Κλάδος Ελιάς», που ξεκίνησε κατά του Αφρίν στη Συρία. 

Πιο πρόσφατα ακόμη, αντιμέτωπες με την αυξανόμενη πολεμική της Τουρκίας, αρκετές χώρες όπως ο Καναδάς, η Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισαν το 2019 και το 2020 να μην προμηθεύουν πλέον ορισμένα απαραίτητα εξαρτήματα για την κατασκευή τουρκικών drones, εκείνης της αιχμής του δόρατος του παρεμβατισμού της Άγκυρας στην περιοχή.

Έτσι, οι τουρκικές αρχές έθεσαν την ανάπτυξη αυτών των βιομηχανιών, ως μία από τις προτεραιότητές τους: το 2018 η εκτελεστική εξουσία τις έθεσε υπό τον άμεσο έλεγχό της, καταργώντας το υφυπουργείο αμυντικών βιομηχανιών ( SSB ) και συγκροτώντας μια προεδρία για τη διαχείρισή τους.

Πέρυσι το 2020 οι συνολικές εξαγωγές αεροδιαστημικής και άμυνας της Τουρκίας είχαν μειωθεί κατά 16,8%  σε 2,27 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σε σύγκριση με 2,74 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που  είχε γνωστοποιήσει η Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων (TİM).

Το 2021 όμως, σύμφωνα με την timeturk, η αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία έκλεισε  με  ρεκόρ εξαγωγών με 3 δισεκατομμύρια 224 εκατομμύρια 786 χιλιάδες δολάρια.

«Οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας, αυξήθηκαν τέσσερις φορές τα τελευταία δέκα χρόνια», δήλωσε  ο πρόεδρος της Συνέλευσης των Τούρκων Εξαγωγέων (TIM) Ismail Gülle, τονίζοντας ότι αυτές οι εξαγωγές έγιναν σε 172 χώρες.

«Η αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία είναι ένας από τους κύριους τομείς με την υψηλότερη προστιθέμενη αξία», πρόσθεσε.

Ο τομέας, ο οποίος μείωσε την εξάρτηση της Τουρκίας από ξένες πηγές και αύξησε το ποσοστό εγχώριας χρήσης στο 80% με τα οχήματα, τον εξοπλισμό και τα υποσυστήματα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιεί επίσης εντατικές μελέτες για την εύρεση αγορών για αυτά τα προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά προϊόντα τουρκικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας, εξήχθησαν για πρώτη φορά το 2021 και προστέθηκαν  στις εξαγόμενες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων (TIM), οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 32,9 τοις εκατό πέρυσι και έφτασαν τα 225 δισ. 367 εκατ. 676 χιλιάδες δολάρια. Η αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, από την άλλη πλευρά, ξεπέρασε τον μέσο όρο της Τουρκίας με ετήσια αύξηση των εξαγωγών κατά 41,5%.

Η αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, η οποία έκλεισε το 2020 με 2 δισεκατομμύρια 278 χιλιάδες 695 χιλιάδες δολάρια εξαγωγών, αύξησε αυτό το ποσό σε 3 δισεκατομμύρια 224 εκατομμύρια 786 χιλιάδες δολάρια το 2021. Έτσι, ο κλάδος, που κατάφερε να σπάσει το ετήσιο ρεκόρ εξαγωγών το 2019 (2 δισεκατομμύρια 740 εκατομμύρια 988 δολάρια) τον Νοέμβριο, μετέφερε αυτό το ρεκόρ ακόμη περισσότερο στο τέλος του έτους. Με την επιτυχία αυτή, ξεπεράστηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο κλάδου το όριο των εξαγωγών των 3 δισ. δολαρίων.

Οι επιτυχείς επιδόσεις του κλάδου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο. Ο κλάδος,  σημείωσε υψηλή εξαγωγική αύξηση 55% τον Δεκέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους,  και πραγματοποίησε πωλήσεις εξωτερικού ύψους 433 εκατ. 9 χιλιάδων δολαρίων.

Το εντυπωσιακό είναι, ότι η χώρα στην οποία η Τουρκία εξήγαγε τις περισσότερες εξαγωγές πέρυσι ήταν οι ΗΠΑ με 1 δισ. 127 εκατ. 861 χιλιάδες δολάρια.

Το Αζερμπαϊτζάν με 202 εκατομμύρια 221 χιλιάδες δολάρια, το Κατάρ με 180 εκατομμύρια 547 χιλιάδες δολάρια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 161 εκατομμύρια 526 χιλιάδες δολάρια και το Μαρόκο με 159 εκατομμύρια 667 χιλιάδες δολάρια ακολούθησαν τις ΗΠΑ σε αμυντικές και αεροδιαστημικές εξαγωγές.

Οι αμυντικές και αεροπορικές εξαγωγές της Τουρκίας σε χώρες όπως η Αιθιοπία, το Μπαγκλαντές, η Κιργιζία, η Ρουάντα, η Λιθουανία, το Κονγκό, η Παραγουάη, η Σλοβακία, το Κουβέιτ, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ και το Ουζμπεκιστάν αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2020.

Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, αναπτύσσεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια με την τοπική παραγωγή, ενώ οι εταιρείες βλέπουν ευκαιρίες να επεκτείνουν τα έσοδά τους με νέες εξαγωγικές συμφωνίες. 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR