Russia
Updated at:

Πως χάθηκε η ευκαιρία για μια "Σοβιετική ΕΕ"-Ιστορική δήλωση Γκορμπατσόφ: Θα είχε επιβιώσει ως Ένωση Κυρίαρχων Κρατών

Ο πρώτος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης πιστεύει ότι οι σοβιετικές αρχές είχαν υποτιμήσει την έκταση των δια-εθνικών προβλημάτων στη Σοβιετική Ένωση και την ανάγκη μεταρρύθμισης της χώρας

Ο πρώτος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πιστεύει ότι οι σοβιετικές αρχές είχαν υποτιμήσει την έκταση των διεθνικών προβλημάτων στη Σοβιετική Ένωση και την ανάγκη μεταρρύθμισης της χώρας. Είναι βέβαιος ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε επιβιώσει ακόμη και μετά την απόπειρα κυβερνητικού πραξικοπήματος τον Αύγουστο του 1991 ως Ένωση Κυρίαρχων Κρατών.

"Στην αρχή υποτιμήσαμε την κλίμακα και το βάθος των προβλημάτων στις διεθνικές σχέσεις και στις σχέσεις μεταξύ του κέντρου και των δημοκρατιών. Μας πήρε πολύ καιρό να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ένωση χρειαζόταν ανανέωση", δήλωσε ο Γκορμπατσόφ στο TASS σήμερα Σάββατο με αφορμή την επέτειο. 

Εξήγησε ότι στόχος των σοβιετικών αρχών ήταν "να διατηρηθεί η Ένωση και να δημιουργηθεί μια πραγματική ομοσπονδία με πραγματική κυριαρχία για τις δημοκρατίες, οι οποίες εκχωρούν μέρος των εξουσιών τους στο κέντρο".

CONTINUE READING

"Η ασφάλεια, η άμυνα, το δίκτυο μεταφορών, το ενιαίο νόμισμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα επρόκειτο να παραμείνουν στα χέρια των αρχών της Ένωσης σύμφωνα με το σχέδιο της συνθήκης της Ένωσης. Είμαι βέβαιος ότι ήταν μια βιώσιμη επιλογή και ότι οι περισσότερες δημοκρατίες θα την είχαν υποστηρίξει, αλλά το πραξικόπημα ανέτρεψε αυτή τη δυνατότητα", δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Κάτι δηλαδή σαν την σημερινή Ευρωπαϊή Ένωση...αλά ρώσικα! 

"Ακόμη και μετά το πραξικόπημα, όταν οι δημοκρατίες ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους και οι εξουσίες του Σοβιετικού προέδρου αποδυναμώθηκαν σοβαρά, παρέμεινα βέβαιος ότι η ένωση θα μπορούσε να διατηρηθεί. Πρότεινα μια Ένωση Κυρίαρχων Κρατών", δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Εξήγησε ότι μια τέτοια ένωση θα γινόταν συνομοσπονδία με τις συνιστώσες δημοκρατίες να απολαμβάνουν ακόμη ευρύτερες εξουσίες.

"Πρώτον, θα γίνονταν μέλη του ΟΗΕ, ενώ η Ένωση θα διατηρούσε την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα πυρηνικά όπλα θα παρέμεναν υπό ενιαία διοίκηση. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που ακολούθησε στην πραγματικότητα την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης", δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε από πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης στις 25 Δεκεμβρίου 1991. Η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υφίσταται την ίδια ημέρα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR