World
Updated at:

Η τουρκική λίρα καταρρέει και ο ''Σουλτάνος'' αγοράζει Μερσεντές αξίας 480 χιλιάδων ευρώ

Την ώρα που η τουρκική λίρα βυθίζεται όλο και περισσότερο και η φτώχεια αγγίζει πλέον μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη χώρα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με τις σπατάλες και τις αγορές του.

Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος  (CHP) Ντενίζ Γιαβουζγιλμάζ, μιλώντας από το βήμα της βουλής, παρουσίασε αντίγραφο απόδειξης αγοράς νέου πολυτελούς οχήματος από τον Ερντογάν, που το κόστος του άγγιξε τις 480 χιλ. ευρώ.

«Η απόδειξη που βλέπετε στα χέρια μου, είναι η απόδειξη για την παραγγελία που έδωσε το παλάτι στις 30 Μαρτίου 2021 για ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Διεύθυνση της απόδειξης είναι οι εγκαταστάσεις της προεδρίας. Η τιμή του οχήματος Μερσεντές S-600 Guard είναι 474.950 ευρώ» δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, κρατώντας την απόδειξη αγοράς στα χέρια και αποκαλύπτοντας πως: «υπάρχουν τρεις ακόμη τέτοιες παραγγελίες οχημάτων, με κόστος  90 εκατ. λίρες» πάλι για λογαριασμό της τουρκικής προεδρίας.

Επιμένει ο Τούρκος Πρόεδρος στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η χώρα του, παρά την καταβαράθρωση της λίρας

Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας πως η χώρα του δεν σκοπεύει να θέσει σε ισχύ ένα καθεστώς ελέγχου των ανταλλαγών συναλλάγματος.

«Η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει τον δρόμο της σύμφωνα με τους κανόνες της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα» είπε κατά την τελετή απονομής βραβείων.

CONTINUE READING

Σημείωσε πως η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων, ευθυγραμμίζεται πλήρως με την τρέχουσα οικονομική πολιτική.

«Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή μας προχωρά πλήρως προς την κατεύθυνση που έχουμε καθορίσει, εκτός από τις κυκλικές διακυμάνσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία» συνέχισε ο ίδιος.

Στις 16 Δεκεμβρίου, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει, εκ νέου, το επιτόκιο από το 15% στο 14%, πυροδοτώντας την υποτίμηση της τουρκικής λίρας στο ιστορικό χαμηλό των 17,38 λιρών ως προς το δολάριο.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό, σε συνδυασμό με πληθωρισμό, που εκτοξεύτηκε το 21% τον περασμένο μήνα, πιστεύεται ότι θα παρασύρει τη χώρα σε οικονομική κρίση.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR