Weather
Updated at:

Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Στα «λευκά» η χώρα - Χιονοθύελλα σε Βίλια, Ιπποκράτειο πολιτεία και Στενή Ευβοίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής η κακοκαιρία που θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας σήμερα, καθώς ήδη σημειώθηκαν βροχές και χιονοπτώσεις στη βορειοανατολική Ελλάδα και οι άνεμοι ενισχύονται συνεχώς.

Κάτοικοι των βορείων προαστίων σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Διόνυσο ξύπνησαν σε χιονισμένο τοπίο, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση στα κεντρικά και βόρεια σε χαμηλά υψόμετρα. 

Λόγω της χιονόπτωσης υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στο τέρμα της οδού Φυλής στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου καθώς και στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που θα φέρει η εισβολή πολικών αερίων μαζών από τα βόρεια, θα συνοδευτεί από κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρό παγετό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια το Σάββατο θα είναι κατά βάση ασθενείς, αν και θα σημειώνονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές, αλλά στην Στερεά Ελλάδα και στα ορεινά της Πελοποννήσου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Μεγάλα ύψη υετού (βροχής και χιονιού) αναμένονται στην Εύβοια, στην Αν. Βοιωτία, στα βόρεια τμήματα της Αττικής και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα σημειωθούν στις παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και τοπικά θα παράγουν ψιλό χαλάζι.

Ειδικότερα για την Αττική, οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται πάνω από τα 300 μέτρα υψόμετρο περίπου στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθεί βροχόπτωση.

Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως περιμετρικά των ορεινών όγκων και στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα βόρεια προάστια θα σημειώνεται χιονόπτωση ή χιονόνερο έως τα 300 μέτρα υψόμετρο, με χιονόστρωση πάνω από τα 400-500 μέτρα υψόμετρο.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με όσα καταγράφει το forecast weather greece, χιονοθύελλα πλήττει τις περιοχές, Βίλια, Ιπποκράτειο πολιτεία, Παρνασσό και Στενή Ευβοίας.

Ήδη σημειώθηκαν βροχές και χιονοπτώσεις στη βορειοανατολική Ελλάδα και οι άνεμοι ενισχύονται συνεχώς. Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που θα φέρει η εισβολή πολικών αερίων μαζών από τα βόρεια, θα συνοδευτεί από κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρό παγετό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Διακοπή ρεύματος σε χωριά του Μαντουδίου Ευβοίας

Διακοπή ρεύματος σημειώνεται σε ορεινά χωριά του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, στην Εύβοια, εξαιτίας της χιονόπτωσης από την κακοκαιρία «Κάρμελ».

Στα λευκά έχουν ντυθεί τα χωριά Κουρκουλοί, Αμέλαντες, Κερασιά, Δρυμώνας με τους αντιδήμαρχους του Τσαπουρνιώτη, Γιώργο Σταμούλο και Αργύρη Λιάσκο να βρίσκονται από τα ξημερώματα επί ποδός.

«Διακοπή ρεύματος αυτή την ώρα σε Κήρινθο, Μαντούδι, Προκόπι, Πήλι, Βλαχιά και Δαφνούσα καθώς έχει πέσει κολόνα μέσης τάσης στη θέση Παλιουριά», όπως δήλωσε στο evima.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Υπενθυμίζεται πως η κακοκαιρία «Κάρμελ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με πολλές ορεινές περιοχές της χώρας να έχουν ντυθεί στα λευκά.

Εύβοια: Απεγκλώβισαν άνδρα από τα χιόνια στη Δίρφη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του evianews.com, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε στο βουνό, κοντά στο καταφύγιο στα ορεινά της Στενής και δε μπορούσε να προχωρήσει άλλο από το πολύ χιόνι, αλλά και λόγω παγετού που έκανε επικίνδυνο το περπάτημα.

Στο σημείο, έσπευσαν άμεσα εθελοντές από τα Ψαχνά που κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν και να τον μεταφέρουν στην Στενή.

Τέλος, στο σημείο έσπευσε και ασθενοφόρο, όμως ο άνδρας είναι καλά στην υγεία του.

Οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια το Σάββατο θα είναι κατά βάση ασθενείς, αν και θα σημειώνονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές, αλλά στην Στερεά Ελλάδα και στα ορεινά της Πελοποννήσου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Μεγάλα ύψη υετού (βροχής και χιονιού) αναμένονται στην Εύβοια, στην Αν. Βοιωτία, στα βόρεια τμήματα της Αττικής και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα σημειωθούν στις παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και τοπικά θα παράγουν ψιλό χαλάζι.

Ειδικότερα για την Αττική, οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται πάνω από τα 300 μέτρα υψόμετρο περίπου στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθεί βροχόπτωση. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως περιμετρικά των ορεινών όγκων και στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα βόρεια προάστια θα σημειώνεται χιονόπτωση ή χιονόνερο έως τα 300 μέτρα υψόμετρο, με χιονόστρωση πάνω από τα 400-500 μέτρα υψόμετρο.

Νέοι χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα

Δίχως να προκύπτει ασφαλής πρόγνωση για τον καιρό των Χριστουγέννων, εκτιμάται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε  νοτιάδες, βροχερό καιρό και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.

Το Αμερικάνικο μοντέλο, για την παραμονή των Χριστουγέννων  προβλέπει ισχυρή χιονόπτωση σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στα νοτιοδυτικά της Ελλάδος με τους νοτιάδες, φέρνει θερμές και υγρές μάζες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις ψυχρές μάζες που έχει ο Αντικυκλώνας στα Βόρεια Βαλκάνια.

Το Ευρωπαϊκό μοντέλο, αναφέρεται σε καρικές συνθήκες με νότια κυκλοφορία, δηλαδή έναν ήπιο θερμοκρασιακά καιρό λόγω του χαμηλού που υπάρχει στην Ιταλία. Δεν αποκλείει μάλιστα και ισχυρές καταιγίδες στα νότια της Πελοποννήσου

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες θα προκύψει η πρώτη ασφαλής πρόγνωση του καιρού για τα Χριστούγεννα. 

Πυκνή χιονόπτωση στη Λάρισα, δείτε φωτογραφίες

Το σκηνικό του καιρού αλλάζει άρδην σε όλη τη χώρα.

«Στα λευκά» βρίσκονται από χθες ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Λάρισας.

Ενδεικτικά στο Λιβάδι Ελασσόνας καταγράφηκε χιονόπτωση τη νύχτα, η θερμοκρασία νωρίτερα το πρωί ήταν στους μείον 2 βαθμούς, ενώ οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, σύμφωνα με το larissanet.gr. 

Χιονίζει στον Πεντάλοφο Ορεστιάδας

Στο συγκεκριμένο χωριό που βρίσκεται δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και σε αρκετό υψόμετρο, είναι συνηθισμένο να βλέπουμε χιονόπτωση τέτοια εποχή.

Δείτε βίντεο που δημοσιεύει το evros-news.gr.

Χιόνια και στην Κόρινθο

Τα πρώτα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στα Γεράνεια Όρη, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες από το korinthostv.

Φθιώτιδα: Το έστρωσε για τα καλά στο «16»

Ξεκίνησε με άγριες διαθέσεις η «Κάρμελ» από τα χωριά του Δομοκού. Σύμφωνα με το lamiareport λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα πυκνή χιονόπτωση άρχισε να καλύπτει το οδόστρωμα από τα δίδυμα πρατήρια και πάνω.

Η θερμοκρασία έχει πέσει εξαιρετικά χαμηλά και σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας η κακοκαιρία στην Ανατολική Στερεά θα κρατήσει μέχρι βραδυνές ώρες του Σαββάτου, ενώ στην Εύβοια θα συνεχιστεί και τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Δείτε το παρακάτω βίντεο του lamiareport:

Μαγικές εικόνες από τον Παρνασσό :

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR