Armed Conflicts

Χάρτης "προειδοποίησης πυραύλων" εμφανίζει μια λίστα με τους στόχους που θα χτυπούσε το Ιράν

Σύννεφα πολέμου συγκεντρώνονται πάνω από την Τεχεράνη, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, έχουν μπροστά τους τις συνομιλίες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία πολύ σύντομα θα γίνει «πουκάμισο αδειανό» χωρίς πρόοδο, όπως δήλωσαν ανώτεροι Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί διπλωμάτες. 

Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε: Το Ισραήλ θα ξεκινήσει μεγάλη άσκηση την άνοιξη του 2022 προσομοιώνοντας το χτύπημα στο Ιράν πάνω από τη Μεσόγειο και μάλιστα διερωτηθήκαμε, αν θα χρησιμοποιηθεί ο Ελληνικός εναέριος χώρος για τις ανάγκες της Ισραηλινής αεροπορίας.

Μια ιρανική εφημερίδα δημοσίευσε έναν χάρτη την Τετάρτη, που απειλεί το Ισραήλ με πυραυλικές επιθέσεις. Ο χάρτης δείχνει «καρφίτσες» που αντιπροσωπεύουν ειδοποιήσεις πυραύλων για δεκάδες πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του λιβανικού εδάφους και των παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Όχθη.

Ο χάρτης, που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα των Tehran Times , ήταν μέρος ενός άρθρου με τίτλο «Μία λάθος κίνηση!».

«Μια εντατικοποίηση των ισραηλινών στρατιωτικών απειλών κατά του Ιράν, φαίνεται να υποδηλώνει ότι το Σιωνιστικό καθεστώς έχει ξεχάσει ότι το Ιράν είναι περισσότερο από ικανό να τους χτυπήσει από οπουδήποτε», έγραψε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζεται να υπενθυμίζει στο παράνομο καθεστώς του Ισραήλ των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράν».

Το άρθρο τελείωσε με ένα απόσπασμα του 2013 του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, που προειδοποίησε ότι το Ιράν θα «κατέστρεφε το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα», εάν το Ισραήλ «κάνει λάθος» και πραγματοποιήσει στρατιωτική επίθεση.

Τίποτα καλό δεν μπορεί να έρθει για το Τελ Αβίβ εάν πραγματοποιήσει επίθεση ή απειλήσει και δεν το κάνει ποτέ.

Για κάποιο καλό λόγο!, οι Ισραηλινοί δεν έχουν ανταποκριθεί στις προηγούμενες απειλές τους και υπάρχουν πολλές  ανησυχίες για αυτό. Δεν μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η σχετική ευκολία με την οποία το Ισραήλ βομβάρδισε την Αίγυπτο , τη Γάζα , το Ιράκ , τον Λίβανο , το Σουδάν , την Τυνησία και τη Συρία, σημαίνει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε απλώς να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν χωρίς πιθανές καταστροφικές συνέπειες. Σίγουρα, δεν θα μπορούσε κανείς να συγκρίνει τον βομβαρδισμό τέτοιων εγκαταστάσεων από το Ισραήλ στο Ιράν, με τις αεροπορικές του επιθέσεις εναντίον του αντιδραστήρα Osirak του Ιράκ το 1981 ή της εγκατάστασης Al-Kubar της Συρίας το 2007.

Πρακτικά, το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι Ιρανοί έχουν κατασκευάσει δεκάδες πυρηνικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα τους. Τα ισραηλινά αεροπλάνα θα πρέπει επίσης να χτυπήσουν – είτε πριν χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις είτε παράλληλα – κέντρα διοίκησης και ελέγχου, κέντρα επικοινωνιών και αντιαεροπορικά συστήματα.

Συνολικά, είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη και πρακτικά αδύνατη αποστολή, που είναι πολύ μεγάλη για να αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ. Θυμηθείτε, επίσης, ότι ορισμένα αεροπλάνα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χαθούν κατά τη διάρκεια των εξόδων. Οι πιλότοι τους θα σκοτώνονταν ή θα αιχμαλωτίζονταν, κάτι που είναι ουσιαστικά το ίδιο.

Το Ιράν είναι μια χώρα σχεδόν 86 εκατομμυρίων κατοίκων, με τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν τα δίκτυά της και τους πιστούς της σε όλη τη Μέση Ανατολή για να αντεπιτεθούν. Από τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ μέχρι τις ένοπλες ομάδες στην Παλαιστίνη και τη Συρία, οι φιλοϊρανικές δυνάμεις που περιβάλλουν το Ισραήλ θα μπορούσαν να κάνουν το εβραϊκό κράτος να πληρώσει τεράστιο τίμημα για οποιαδήποτε επίθεση.

Επίσης η Τεχεράνη, η οποία διαθέτει δικό της τρομερό πυραυλικό οπλοστάσιο ικανό για χτυπήματα ακριβείας, μπορεί επίσης να ανταποκριθεί σε έναν ισραηλινό βομβαρδισμό των πυρηνικών της τοποθεσιών, κυνηγώντας πιο μαλακούς στόχους σχεδόν οπουδήποτε στην περιοχή.

Χωρίς να εξετάζουμε κανέναν από τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε το Ισραήλ εάν βομβάρδιζε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, πρέπει επίσης να αναρωτηθεί κανείς, τι θα μπορούσαν να πετύχουν τέτοιοι βομβαρδισμοί.

Κατ΄αρχάς  ακόμα κι αν το Ισραήλ κατέστρεφε επιτυχώς τις στοχευόμενες πυρηνικές τοποθεσίες, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί του Ιράν θα διατηρούσαν την τεχνογνωσία για την ανακατασκευή τους. 

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της διεθνούς θέσης του Ιράν και των θέσεων των μη δυτικών δυνάμεων. Προς το παρόν, η Κίνα και η Ρωσία είναι αντίθετες στο να γίνει το Ιράν ένα πυρηνικό κράτος , πόσο μάλλον ένα οπλισμένο στην πραγματικότητα με πυρηνικό όπλο. Αλλά εάν το Ισραήλ βομβαρδίσει το Ιράν και στη συνέχεια οι Ιρανοί υποστηρίξουν στο Πεκίνο και τη Μόσχα, ότι μόνο η πυρηνική αποτροπή μπορεί να κρατήσει τη χώρα τους ασφαλή από τις ισραηλινές επιθέσεις, το Πεκίνο και η Μόσχα είναι πολύ πιο πιθανό να υποστηρίξουν τη θέση της Τεχεράνης.

Τελικά, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι συνεχιζόμενες απειλές του Ισραήλ δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καλά αποτελέσματα για το εβραϊκό κράτος, ειδικά εάν, το Τελ Αβίβ δεν μπορεί να πείσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να φέρει τον αμερικανικό στρατό στο πλευρό του.

Πού οδηγούν οι ισραηλινές απειλές;

Έτσι, περισσότερες ισραηλινές απειλές μπορούν να φέρουν το εβραϊκό κράτος σε δύο μοιραίες και ανεπιθύμητες επιλογές, μόνο εάν οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση του JCPOA αποτύχουν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. 

Εάν, αφενός, το Ισραήλ ανταποκριθεί στις απειλές του, θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί σε μια κλιμακούμενη αναμέτρηση με το Ιράν και τους περιφερειακούς του συμμάχους, επί των οποίων ο έλεγχός του θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Αν, από την άλλη, το Ισραήλ δεν επιτεθεί ποτέ, κινδυνεύει να θεωρηθεί ως μια «τίγρη» που δεν δαγκώνει.

Από την άλλη ακόμα κι αν κάποια μέρα το Ιράν κατέχει πυρηνικά όπλα, δεν έχει κανένα λόγο να εξαπολύσει μια απρόκλητη, πρώτης χρήσης πυρηνική επίθεση εναντίον οποιασδήποτε χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Το καθεστώς στην Τεχεράνη δεν είναι αυτοκτονικό. Οι ηγέτες του Ιράν, γνωρίζουν ότι η χώρα τους θα υποστεί σοβαρές συνέπειες εάν η Ισλαμική Δημοκρατία πραγματοποιήσει ποτέ μια τέτοια επίθεση.

Οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την ενίσχυση της θέσης της χώρας και τη μόχλευση των φόβων που έχουν άλλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Για να συνεχίσουν να επιτυγχάνουν τέτοιους στόχους, οι Ιρανοί δεν χρειάζεται να αποκτήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα και το Ιράν θα μπορούσε να παραμείνει μια πυρηνική χώρα,  εάν δεν αποκατασταθεί το JCPOA.    

Σήμερα, καθώς το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις συνεχίζουν τον έβδομο γύρο των φετινών πυρηνικών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, που ολοκληρώθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου, το Ισραήλ καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις συνομιλίες. Ωστόσο, θα έπρεπε οι Ισραηλινοί να καταλάβουν ότι μια ανανεωμένη JCPOA είναι τώρα ο πιο ρεαλιστικός δρόμος για να διασφαλιστεί ότι το Ιράν θα παγώσει και, ει δυνατόν, θα αντιστρέψει το πυρηνικό του πρόγραμμα στα επίπεδα που προέβλεπε η πυρηνική συμφωνία του 2015. 

Με την έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από το JCPOA - αποτέλεσμα που εν μέρει αποδίδεται στο ισραηλινό και αραβικό λόμπι του Κόλπου στην κυβέρνηση Τραμπ - οι πυρηνικές προόδους του Ιράν συνεχίζονται.     

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR