Greek-Turkish Relations

Η Τουρκία υπαινίσσεται πιθανή πώληση αεροσκαφών Hurkus στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν, σύμμαχος της Τουρκίας στον Καύκασο , πιθανότατα θα γίνει ο δεύτερος ξένος πελάτης του Hurkus, ενός βασικού εκπαιδευτικού και αεροσκάφους ελαφράς επίθεσης τουρκικής κατασκευής .

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής προμηθειών της Τουρκίας και επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, δήλωσε στις 4 Δεκεμβρίου ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το Hurkus στο Αζερμπαϊτζάν. «Θα δούμε σύντομα σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την εξαγωγή του αεροσκάφους στο Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Ντεμίρ.

Μόλις μια ημέρα πριν από τη δήλωση του Ντεμίρ, ένα Hurkus υποβλήθηκε σε πτητική δοκιμή στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Μπακού, Cahit Bagci. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, υποστράτηγος Ramiz Tahirov.

Νωρίτερα φέτος, ο Νίγηρας έγινε ο πρώτος ξένος πελάτης του Hurkus .

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας είχε αναφέρει στις 19 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα της ότι ο Πρόεδρος  Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του στον Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ, για τις διμερείς σχέσεις. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, τα αεροσκάφη Hurkus και τα τεθωρακισμένα οχήματα που θα προμηθεύσει ο Νίγηρας από την Τουρκία θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας του», σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεύθυνσης.

Μια πηγή προμηθειών είπε ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται να αποκτήσει την έκδοση Hurkus Hurkus . Το οπλισμένο εκπαιδευτικό Hurjet είναι μια έκδοση κινητήρα τζετ του στροβιλοκινητήρα Hurkus, του πρώτου γηγενούς βασικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Τουρκίας . Η Turkish Aerospace Industries ξεκίνησε το πρόγραμμα Hurjet το 2018, με στόχο να πραγματοποιήσει την παρθενική πτήση του αεροσκάφους το 2022.

Το Hurjet θα έχει μέγιστη ταχύτητα 1,2 Mach και μπορεί να πετάξει σε μέγιστο ύψος 45.000 ποδιών. Ο σχεδιασμός του αεροσκάφους είναι για μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 3.000 κιλών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, τεχνολογίας ραντάρ και κάμερας.

Το Hurkus-C, η ένοπλη παραλλαγή της βασικής έκδοσης Hurkus, διαθέτει τοπικά αναπτυγμένα πυρομαχικά όπως CIRIT, TEBER, HGK και LGK. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει βόμβες καθοδηγούμενες από INS/GPS, συμβατικές βόμβες, μη κατευθυνόμενους πυραύλους και πολυβόλα.

Το οπλισμένο Hurkus διαθέτει επίσης θωρακισμένα μέρη αμαξώματος, σύστημα αυτοπροστασίας, σύνδεση δεδομένων, πρόσδεση με λέιζερ, ηλεκτρο-οπτικό και υπέρυθρο λοβό, εξωτερική δεξαμενή καυσίμου και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Με ωφέλιμο φορτίο 1.500 κιλών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω επτά εξωτερικών σκληρών σημείων, το Hurkus-C μπορεί να εκτελέσει αποστολές ελαφράς επίθεσης και ένοπλης αναγνώρισης.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR