World

«Περίεργο» άρθρο του Politico: Η ΕΕ να επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει το ευρώ!

Στην ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού Politico με έδρα τις ΗΠΑ, υπήρχε ένα άρθρο που έλεγε ότι η Τουρκία, «που πλήττεται από την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την αυξανόμενη ανεργία, τη διαφθορά και τον αυξανόμενο πληθωρισμό», θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμά της.

Ένας από τους λόγους για αυτό αναφέρθηκε ως το γεγονός ότι η βαθιά οικονομική κρίση στην Τουρκία, «τη χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες», θα φέρει ένα νέο κύμα μετανάστευσης στην ΕΕ.

https://twitter.com/kafadarmuhammed/status/1466331423963553795?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1466331423963553795%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftr.sputniknews.com%2F20211202%2Fpolitico-ab-turkiyenin-euroyu-para-birimi-olarak-kullanmasina-izin-vermeli-1051368400.html

Η γενική διευθύντρια επενδύσεων της Lioness Capital Asli Karahan-Ay New York έγραψε πως «Οι «ασυνήθιστες» οικονομικές πολιτικές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν καταστροφή»αναφέροντας συγκεκριμένα:

"Η Τουρκία υποφέρει από κρίση ισοζυγίου πληρωμών, αυξανόμενη φτώχεια, υψηλή ανεργία και αυξανόμενο πληθωρισμό. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 70% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021 και περίπου το 33% μόνο τον Νοέμβριο Αυτό είναι μόνο για την Τουρκία. Είναι κίνδυνος όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τους γείτονές της, και είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεροποιήσει τη χώρα και να την επανατοποθετήσει στη Δύση».

«Τα καλά νέα είναι ότι η ΕΕ έχει ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να το πετύχει: το ευρώ. Η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει στην Τουρκία την ευκαιρία να αποδεχθεί εν μέρει το ευρώ χωρίς να γίνει μέλος της ΕΕ, σε αντάλλαγμα για πολιτικές που θα ανοικοδομήσουν τους κατεστραμμένους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Γιατί να το κάνει αυτό η ΕΕ; Γιατί, αν και η Τουρκία δεν είναι ''πρωτάρα'' στις πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, αυτή τη φορά πιθανότατα θα υπάρξει μια έκρηξη που θα παρασύρει την ΕΕ μαζί της. Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους μετανάστες και αιτούντες άσυλο -3,6 εκατομμύρια άνθρωποι- από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια βαθιά οικονομική κρίση θα φέρει ένα νέο κύμα μετανάστευσης στην ΕΕ».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR