World

Παρίσι και Ρώμη υπέγραψαν διμερή αμυντική συνθήκη-Μήπως έχουμε πλέον την γέννηση της Μεσογειακής Ένωσης;

Γαλλία και Ιταλία υπέγραψαν σήμερα Παρασκευή στη Ρώμη μια διμερή συνθήκη ενισχυμένης συνεργασίας για την εδραίωση μιας σχέσης που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από διπλωματική διαμάχη και σε ένα πλαίσιο μετάβασης εξουσίας στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνθήκη μονογραφήθηκε στο προεδρικό μέγαρο Quirinal από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον αρχηγό της κυβέρνησης Μάριο Ντράγκι, παρουσία του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αυτή η «συνθήκη ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας», γνωστή ως Συνθήκη Quirinal, είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ευρώπη, και είναι μόλις η δεύτερη συνθήκη που υπογράφηκε από τη Γαλλία μετά από αυτή των Ηλυσίων, η οποία μονογραφήθηκε το 1963 με τη Γερμανία, και  ολοκληρώθηκε από αυτή του Άαχεν το 2019.

«Από τον Stendhal στον Umberto Eco, από τον Mastroianni στον Belmondo, και στην Claudia Cardinale, μοιραζόμαστε πολλές κοινές αναμνήσεις και αναφορές», είπε ο Ντράγκι.

Για τον Ε.Μακρόν, η συνθήκη «σφραγίζει μια βαθιά φιλία».

«Ήταν σχεδόν ανωμαλία να μην έχουμε αυτή την Quirinal, γιατί τόσα πολλά ενώνουν, όπως η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι καλλιτέχνες μας. «Οι ιδρυτικές χώρες της Ένωσης, οι πρώτες που υπέγραψαν όλες τις συνθήκες), υπερασπιζόμαστε μια Ευρώπη πιο ολοκληρωμένη, πιο δημοκρατική, πιο κυρίαρχη», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η συνθήκη προβλέπει τομείς ενισχυμένης συνεργασίας σε θέματα διπλωματίας και άμυνας, ψηφιακής και περιβαλλοντικής μετάβασης, πολιτισμού και εκπαίδευσης, οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας και διαστήματος.

Καθιερώνει επίσης κοινή δημόσια υπηρεσία για τους νέους και προβλέπει την τακτική πρόσκληση υπουργών στα αντίστοιχα υπουργικά συμβούλια, κατά το πρότυπο της Συνθήκης της Aix-la-Chapelle.

Η Γαλλία και η Ιταλία είναι η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μετά την Γερμανία και μαζί, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ και του ΑΕΠ της.

Σχέδιο δημιουργίας Μεσογειακής Ένωσης βλέπουν ειδικοί αναλυτές

Όπως ξεκίνησε την δεκαετία του 1950, η δημιουργία της ΕΕ, με την υπογραφή μιας συνθήκης συνεργασίας Τριών χωρών, έτσι εκτιμάται ότι  και τώρα έχουμε ουσιαστικά την γέννηση της Μεσογειακής Ένωσης, μετά την υπογραφή συνθήκης μεταξύ Γάλλων και Ιταλών.

Το AUKUS και η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Μεσόγειο σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές, θα δρομολογήσουν την γέννηση μιας Μεσογειακής Ένωσης, που θα δώσει την δυνατότητα σε Ρώμη και Παρίσι να εξουσιάσουν μια τεράστια περιοχή με γιγάντια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, με αμυντικές συμφωνίες με χώρες σαν την Ελλάδα και την Αίγυπτο, μακριά από τον γερμανικό δεσποτισμό, που ήθελε μεγάλο μερίδιο σε όλα.

Στο κάτω κάτω της γραφής, Γαλλία και Ιταλία, έχουν ισχυρότατες ένοπλες δυνάμεις και δίψα για να εφαρμόσουν τα δικά τους ηγεμονικά σχέδια, την στιγμή που η ΕΕ, πνέει τα λοίσθια λόγω Βερολίνου και αναποφασιστικότητας πολλών χωρών.   

Η Μεσόγειος έχει γίνει το επίκεντρο της διεθνούς αναταραχής, με την περιοχή να είναι πλέον συνώνυμη με συγκρούσεις, πολιτική αστάθεια, τρομοκρατία, και μαζική μετανάστευση, ειδικά λόγω Τουρκίας.

Υπό το φως των απειλών που προέρχονται από την αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή της Μεσογείου, το σχέδιο για την ίδρυση της Μεσογειακής Ένωσης είναι πολύ πιο κοντά από ότι νομίζουν πολλοί, ειδικά στην περιοχή μας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR