Armed Conflicts
Updated at:

Συρία: Μετά τις ΗΠΑ και η Ρωσία βομβάρδισε αμάχους;

Τουλάχιστον 29.661 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασανίστηκαν και εκείνων που εμπλέκονται σε εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, δήλωσε το Σάββατο μια οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών, που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και εφιστά την προσοχή στα δεινά των παιδιών της Συρίας.

Το λουτρό αίματος «ρέει» σε αυτήν την πολύπαθη γωνιά του πλανήτη, με τα συμφέροντα των δυνάμεων να είναι αλληλοσυγκρουόμενα και σε πολλές περιπτώσεις οι  πράξεις τους, να αγγίζουν τις παρυφές εγκλημάτων πολέμου.

Δεν πέρασε μήνας που αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ, μετά από επιδρομή μαχητικών F-15 χτύπησαν αμάχους, επιφέροντας τον θάνατο σε περίπου 80 αθώων πολιτών.

Ο αμερικανικός στρατός κάλυψε αεροπορικές επιδρομές του 2019 στη Συρία, που σκότωσαν έως και 64 γυναίκες και παιδιά, ένα πιθανό έγκλημα πολέμου, κατά τη διάρκεια της μάχης κατά του ISIL (ISIS), ανέφεραν  οι New York Times.

Οι δύο αλληλοεπιθέσεις από αέρος κοντά στην πόλη Μπαγκούζ, διατάχθηκαν από μια διαβαθμισμένη αμερικανική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων επιφορτισμένη με χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία, σύμφωνα με την έκθεση.

Αυτή η κατάσταση και αυτές οι φρικτές συνθήκες, μπορούν να συνεχιστούν μόνο επειδή ο λόγος αυτής της συνεχιζόμενης σύγκρουσης –η ύπαρξη της κυβέρνησης Άσαντ και η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να βρει πολιτική λύση από το 2012– δεν έχει αλλάξει, κάτι που δείχνει ότι οι νέες γενιές παιδιών και αθώων πολιτών από τη Συρία, είναι αντιμέτωπες με μια παρόμοια σκοτεινή μοίρα.

Ο τουρκικός ιστότοπος iha.com.tr ανέφερε, ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη  τύπου Su-34  χρησιμοποιήθηκαν και χτύπησαν σε αεροπορικές επιδρομές , περιοχές αμάχων στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας.

CONTINUE READING

«Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές αμάχων στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο αεροσκαφών της αντιπολίτευσης, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 8 αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές Maar Baliyah και Daluzah στο Idlib. Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από περιφερειακές πηγές, μαθεύτηκε ότι υπήρξαν πολλοί νεκροί και τραυματίες στις επιθέσεις, ενώ το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SNHR) ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 843 άμαχοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις των καθεστωτικών δυνάμεων και της Ρωσίας, στην Ζώνη ανακούφισης της έντασης του Idlib μεταξύ 26 Απριλίου και 19 Αυγούστου», ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από περιφερειακές πηγές, αναφέρθηκε επίσης ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 4 αεροπορικές επιδρομές στα βόρεια του Ablin, στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Idlib, 1 άτομο, μεταξύ των οποίων παιδιά, έχασε τη ζωή του και 13 άτομα τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο αεροσκαφών της αντιπολίτευσης, σημειώθηκε ότι η επίθεση έγινε από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου Su-34. Περιφερειακές πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία και οι δυνάμεις του «καθεστώτος», έχουν πρόσφατα εντείνει τις επιθέσεις τους στην Ιντλίμπ και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν παρά τη συμφωνία που υπογράφηκε στο Σότσι της Ρωσίας στις 17 Σεπτεμβρίου 2018.

Ωστόσο, εγκλήματα πολέμου ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την Τουρκία ή από τις ένοπλες οργανώσεις τις οποίες στηρίζει η Άγκυρα, εκτίμησε πέρυσι η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.

Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία περιγράφει μια "ζοφερή" κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της βόρειας, βορειοδυτικής και βορειοανατολικής Συρίας, που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, τους Σύρους αντάρτες.

CONTINUE READING

"Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές, τα δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται, δικαιούνται να προστατευθούν και να αποζημιωθούν", είπε η Μπατσελέτ. Προέτρεψε επίσης την Τουρκία "να ξεκινήσει αμέσως μια αμερόληπτη, διαφανή έρευνα" για τα συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί, να δώσει πληροφορίες για τους ανθρώπους που κρατούνται και απήχθησαν από ένοπλες ομάδες, τις οποίες στηρίζει και να διώξει ποινικά τους δράστες, πράξεις που "σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστούν εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο, κυρίως εγκλήματα πολέμου".

Η Μπατσελέτ πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, "έχουν λάβει ανησυχητικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι από αυτούς τους κρατούμενους και τους απαχθέντες, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία μετά τη σύλληψή τους στη Συρία από ένοπλες ομάδες" που συνδέονται με την Άγκυρα.

Η Τουρκία, μέσω αυτών των συριακών ένοπλων οργανώσεων, ελέγχει μεγάλο μέρος των εδαφών της Συρίας, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε για να εκδιώξει από την περιοχή τους Κούρδους πολιτοφύλακες και τους τζιχαντιστές. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται η επανάληψη ενός ανησυχητικού σχεδίου σοβαρών παραβιάσεων στην Αφρίν, την Ρας αλ Αΐν και το Τελ Αμπιάντ, περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους: έχουν αυξηθεί οι δολοφονίες, οι απαγωγές, οι έκνομες μεταφορές προσώπων, οι κατασχέσεις εδαφών και αγαθών και οι εξαναγκαστικές εκτοπίσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου του 2020, η Ύπατη Αρμοστεία επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 116 αμάχων, κατά κύριο λόγο από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Περίπου 463 πολίτες τραυματίστηκαν.

"Οι ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Τουρκία κατάσχεσαν και λεηλάτησαν σπίτια, εδάφη και άλλα ιδιωτικά και εμπορικά αγαθά, χωρίς προφανή στρατιωτική ανάγκη και κατέλαβαν πολλά από αυτά με τις οικογένειές τους", ανέφερε.

Μεταξύ των σοβαρών παραβιάσεων, ο ΟΗΕ κατέγραψε επίσης την απαγωγή και εξαφάνιση πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR