World

Έφτασε στην Νάπολη το Freedom Ship για την απελευθέρωση του Οτσαλάν

Όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατο άρθρο μας, ένα «Πλοίο Ελευθερίας», που αποτελεί μέρος της εκστρατείας "The time has come-Freedom for Abdullah Öcalan, Peace in Kurdistan" της οργάνωσης «Πρωτοβουλία για την απελευθέρωση του Abdullah Öcalan» και μεταφέρει ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, υποστηρικτές της ειρήνης, εκπροσώπους του γυναικείου κινήματος και ακτιβιστές από Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Βραζιλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελλάδα, Ιταλία και Αγγλία, αναχώρησαν προ ημερών από την Αθήνα με κατεύθυνση την Νάπολη.

Oι ακτιβιστές του Freedom Ship έφτασαν στην ιταλική πόλη στις 12 Νοεμβρίου και τους υποδέχτηκε ένα μεγάλο πλήθος. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον Δήμαρχο Νεάπολης και συναυλία το βράδυ της Παρασκευής.

Το πάνελ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον κινηματογράφο Modernissimo στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το πάνελ ξεκίνησε με παρουσίαση και προβολή βίντεο για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τη δημοκρατική συνομοσπονδία.

Ο επίτιμος συμπρόεδρος του HDP (του κουρδικολυ κόμματος στην Τουρκία), Ertuğrul Kürkçü, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει μια κοινή και αντικρουόμενη ιστορία με τους Κούρδους και επεσήμανε ότι είναι ένα «αυταρχικό και ρατσιστικό» καθεστώς, για αυτό αγνοεί τους Κούρδους. Εκφράζοντας ότι ο ηγέτης του κουρδικού λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αυτής της ευαισθητοποίησης μεταξύ των ανθρώπων, πρόσθεσε: «Χαιρετίζουμε τον Οτσαλάν ως ιστορική προσωπικότητα».

Περιγράφοντας τον ρόλο που έπαιξε ο Abdullah Öcalan από τη δεκαετία του 1960, ο Kürkçü σημείωσε ότι απευθύνθηκε σε ολόκληρη την Τουρκία βάζοντας την ελευθερία των Κούρδων στο επίκεντρο και πρόσθεσε ότι άλλαξε ολόκληρη την έννοια της επανάστασης στην Τουρκία.

Ο Kürkçü συνέχισε: «Ο Οτσαλάν είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός στοχαστής, όχι μόνο για τους Κούρδους, αλλά και για εμάς, όχι μόνο για τις παλιές γενιές, αλλά και για τις νέες γενιές».

«Η ελευθερία του Abdullah Öcalan είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τους Κούρδους αλλά και για την τουρκική πολιτική. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η ιδέα του HDP ανήκει στον Abdullah Öcalan από την αρχή μέχρι το τέλος».

Η πρώην βουλευτής του HDP Besime Konca, στην ομιλία της στα κουρδικά εστίασε στην τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία και τη Συρία και το γυναικείο κίνημα.

Η Konca υπενθύμισε ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήρθε στην Ελλάδα και την Ιταλία πριν από 23 χρόνια και πρόσθεσε ότι όταν ο Οτσαλάν προσπάθησε να εκδιωχθεί από τη Συρία πριν από 23 χρόνια με συνωμοσία, «προτίμησε την Ευρώπη για την εμβάθυνση του πολέμου και τη δημοκρατική ειρηνική λύση του Κουρδικού ζητήματος".

Λέγοντας ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στη συνωμοσία, αλλά η αλληλεγγύη με τους λαούς αυξήθηκε, η Konca υπενθύμισε και χαιρέτισε τον αγώνα του ιταλικού λαού ενάντια στο φασισμό. «Έχετε την εμπειρία και μας καταλαβαίνετε».

Η πρώην συνδήμαρχος του δήμου Cizre Leyla İmret μίλησε για την αυτοδιοίκηση. Πρώτα υπενθύμισε τις πολιτικές άρνησης και σφαγής του τουρκικού κράτους από την ίδρυσή του, στη συνέχεια σημείωσε ότι το 2014, η κυβέρνηση του AKP εισήγαγε επίσης την έννοια του πολέμου και κατέστρεψε κουρδικές πόλεις.

Δηλώνοντας ότι σχεδόν 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 400 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο Ιμρέτ υπενθύμισε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου [2016] θεωρήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «χάρη του Θεού». Ο İmret μίλησε για το έργο των δήμων του HDP και τις πιέσεις που δέχονται.

Συνάντηση με δήμαρχο Νάπολης

Ο Yuksel Koç, μέλος της Πρωτοβουλίας Freedom for Abdullah Öcalan και συμπρόεδρος του KCDK-E , ο πρώην βουλευτής και μέλος της πρωτοβουλίας του HDP Nursel Aydoğan, ο Κούρδος πολιτικός Eyyüp Doru, ο συντονιστής του Κέντρου Πληροφοριών του Ιταλικού Κουρδιστάν Yılmaz Orkan και ο επίτιμος πρόεδρος του HDP Ertuğrul Kürkçü είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο της Νάπολης, Γκαετάνο Μανφρέντο, ο οποίος είχε αναλάβει πρόσφατα καθήκοντα.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία μίλησε για την κατάσταση στην Τουρκία και το Κουρδιστάν και τον αγώνα και τις προσπάθειες για την ελευθερία του ηγέτη του κουρδικού λαού Abdullah Öcalan. Ενώ ο Kürkçü και ο Koç μετέφεραν την ικανοποίησή τους στον δήμαρχο για τη συνάντηση, ζήτησαν τη συνέχιση της αλληλεγγύης στον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων.

Ο Koç τόνισε ότι 21 δήμοι στην Ιταλία έδωσαν τιμητική ιθαγένεια στον Οτσαλάν και αυτό συνέβαλε στις προσπάθειες επίλυσης του κουρδικού προβλήματος.

Ο Δήμαρχος απένειμε πλακέτα στην αντιπροσωπεία.

Συναυλία

Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, δόθηκε συναυλία με Κούρδους και Ιταλούς καλλιτέχνες.

Στη συναυλία εμφανίστηκαν οι Κούρδοι καλλιτέχνες Yelda Abbasi, Fatemeh Esmaelian Zare και Farqin Azad, καθώς και οι Ciccio Merolla, Carmine d'Aniello, 'E Zezi, Davide della Monica και Suono d'Ajere.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR