World
Updated at:

Ζητάει και τα ρέστα ο Ακάρ από την Αρμενία: Το Ερεβάν πρέπει να σταματήσει τις εχθρότητες και να κοιτάξει το μέλλον

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Yaşar Güler, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Musa Avsever, ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων ναύαρχος Adnan Özbal και ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Hasan Küçükakyüz μετέβησαν στο Αζερμπαϊτζάν, για την συμπλήρωση ενός χρόνου από το τέλος του περσινού 44ήμερου πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Ακάρ και οι Τούρκοι διοικητές, τους οποίους υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ και άλλοι αξιωματούχοι στην πρωτεύουσα Μπακού, πήγαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Heydar Aliyev και συμμετείχαν στο εορταστικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε για την «Ημέρα της Νίκης της 8ης Νοεμβρίου». 

Ο Ακάρ, ο οποίος διάβασε μερικές γραμμές από το ποίημα «Αζερμπαϊτζάν είσαι στην καρδιά μου», είπε: «Δόξα τω Θεώ, το Καραμπάχ είναι ελεύθερο σήμερα. Οι περιοχές Shusha, Fuzuli, Cebrayil, Kubadli, Zangilan, Agdam, Kelbajar, Lachin είναι ελεύθερες και αγκαλιά με τη μητέρα πατρίδα. Εδώ οι Τούρκοι του Αζερμπαϊτζάν δεν τα παράτησαν μπροστά στις δυσκολίες που βίωσαν, διεκδίκησαν την πατρίδα, τα δικαιώματα, τους νόμους και τα εδάφη τους λέγοντας «φτάνει πια».

Δηλώνοντας ότι οι μάρτυρες και οι βετεράνοι είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στην «απελευθέρωση» του Καραμπάχ, ο Ακάρ είπε: «Οι θυσίες και ο ηρωισμός αυτών των γενναίων ανδρών που έχουν τα ονόματά τους γραμμένα στις πιο εξαιρετικές σελίδες της ένδοξης ιστορίας μας δεν θα ξεχαστούν ποτέ και πάντα θα θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη».

Δηλώνοντας ότι η Νίκη του Καραμπάχ επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα 30 ετών επιμονής, πίστης και αποφασιστικότητας, ο Ακάρ είπε:

«Δεν είναι απλώς μια νίκη επί της Αρμενίας. Αυτή η νίκη ήταν και η καλύτερη απάντηση σε όσους έκλεισαν τα μάτια στην αδικία και την ανομία και παρέμειναν σιωπηλοί για χρόνια. Όπως πάντα, ήμασταν μαζί σας σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα των αγαπημένων μας αδελφών, των οποίων τη χαρά γνωρίζουμε ως χαρά μας και τη λύπη ως λύπη μας. Ως έθνος, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τους αγαπημένους μας αδελφούς και αδελφές με όλα τα μέσα.

Όλος ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Η αδελφοσύνη του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας προέρχεται από την αιωνιότητα και εκτείνεται στην αιωνιότητα. Έτσι ήταν χθες, έτσι είναι σήμερα, έτσι θα είναι αύριο. Η νίκη κερδήθηκε, αλλά μετά από πολλά χρόνια, ένας νέος αγώνας έχει αρχίσει για να διασφαλιστεί ότι η ειρήνη που θα φέρει στον Καύκασο θα είναι μόνιμη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Διακήρυξη της Σούσα είναι ένα ισχυρό βήμα προς το μέλλον.

Ο Πρόεδρος Cenap, ο κ. Ilham Aliyev και ο κ. Πρόεδρος Ερντογάν, επέδειξαν μια πολύ εποικοδομητική προσέγγιση για να κληροδοτήσουν την ειρήνη στις μελλοντικές γενιές, άνοιξαν την πόρτα σε μια νέα εποχή που βασίζεται στη σταθερότητα και τη συνεργασία. Αναμένουμε από τις αρμενικές αρχές να παραμερίσουν τις τρέχουσες πολιτικές τους και να αδράξουν αυτήν την ιστορική ευκαιρία, συμπεριλαμβανομένης της πρότασής μας για τις 6 Πλατφόρμες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε μνησικακία και μίσος. Η Αρμενία πρέπει να εγκαταλείψει την εχθρότητα και να κοιτάξει το μέλλον. Με αυτή την κατανόηση, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας ως μέρος της ιστορικής μας ευθύνης.

Φιλώ τα μέτωπα καθενός από τα ηρωικά μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν αυτή τη στιγμή σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σε δύσκολες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, με ηρωισμό και αυτοθυσία, ιδιαίτερα τους ήρωές μας που συμμετείχαν στην Επιχείρηση «Μία Πατρίδα» και στον «Πατριωτικό Πόλεμο». Εύχομαι σε όλους τους συμπολεμιστές μου αποστολές χωρίς προβλήματα, ευοίωνες και επιτυχημένες».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR