USA

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξοπλίζουν τα ΗΑΕ και την Σ. Αραβία εν αντιθέσει με την Τουρκία

Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ έχουν μετατραπεί σε αιχμές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, στην προσπάθεια τους να ανατρέψουν τους συσχετισμούς ισχύος, που έχουν διαμορφωθεί με την εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση της Συρίας και τη συγκρότηση του άξονα Ρωσία – Ιράν – Ιράκ και Τουρκίας. Είναι μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της αμερικάνικης πολιτικής, μετά την τεράστια «επιτυχία» να καταφέρει, μετά από μια 15ετή στρατιωτική επέμβαση και παρουσία στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ, το τελευταίο να καταλήξει αναίμακτα στην επιρροή του Ιράν και της Ρωσίας και ο Άσαντ ομοίως να παραμένει στη θέση του.

Η ενίσχυση και ο εξοπλισμός αυτών των εξαιρετικά επιθετικών και πανίσχυρων περιφερειακών δυνάμεων, εκφράζει τον σχεδιασμό για συνέχιση της έντασης και των συγκρούσεων στην περιοχή ακόμα και μετά, ίσως κυρίως μετά, την στρατιωτική κατάρρευση του ISIS στη Συρία. Πρόκειται για την προσπάθεια μετακύλισης της κρίσης στη Συρία, σε μια συντήρηση των εντάσεων και μια πιθανή πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στον άξονα Ισραήλ- Σαουδική Αραβία από τη μία και τη συμμαχία Ιράν – Συρία- Χεζμπολάχ και των συμμάχων τους από την άλλη. Και πίσω από αυτά, στη μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα, δρα πάντοτε και σοβεί ο κίνδυνος απευθείας εμπλοκής των πραγματικά μεγάλων παικτών, ΗΠΑ- Ρωσίας και Κίνας.

Με τους αυξανόμενους στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των ΗΑΕ, καθώς και την πιθανή αστάθεια στην περιοχή, οι αμυντικές εξαγωγές προς τα ΗΑΕ αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές για αρκετά χρόνια.

Μια προτεινόμενη πώληση όπλων αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Reaper, δημιουργεί κάποιο προβληματισμό, καθώς αρκετά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, επειδή η πώληση ενός από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στα ΗΑΕ μπορεί να αποδυναμώσει το «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» που κατέχει το Ισραήλ, η μόνη χώρα στην περιοχή με F-35.

 Αυτό ίσως, αποτελεί και την πραγματική αιτία που οι ΗΠΑ αρνούνται να εξοπλίσουν την Τουρκία με σύγχρονα μαχητικά F-35 και την επιζητούμενη εναγωνίως αναβάθμιση των Τουρκικών F-16, καθώς αυτό, θα αποτελέσει για τον Ερντογάν δύναμη πυρός για την ζώνη Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης ζώνης της Μ. Ανατολής.

Εν τω μεταξύ μετά τις ΗΠΑ, τα πολιτικά προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και χωρών του Κόλπου έχουν αρχίσει να έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία.

Μετά το εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας στην εισαγωγή τουρκικών προϊόντων, η Τουρκία έλαβε τα πρώτα αρνητικά… μαντάτα και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ακολουθούν παρόμοια πολιτική με την κυβέρνηση του Ριάντ απέναντι στην Άγκυρα εδώ και καιρό.

Ωστόσο, τώρα η αρνητική στάση της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι απέναντι στην Τουρκία, άρχισε να δείχνει τα πρώτα της σημάδια και στον τομέα της οικονομίας πλέον.

Στην Τουρκία πιστεύουν, ότι αυτές οι  αποφάσεις είναι καθαρά πολιτικές και ότι προσπαθούν να μειώσουν το κύρος της Τουρκίας. 

Η SIPRI κατατάσσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως τον 6ο μεγαλύτερο εισαγωγέα αμερικανικών όπλων για την 25ετία 1996-2020 και τον 5ο μεγαλύτερο εισαγωγέα αμερικανικών όπλων κατά την περίοδο 2016-2020.

Κατά το πρώτο εξάμηνο των τελευταίων 25 ετών, επεσήμανε, χρειάστηκαν παραδόσεις πολεμικών αεροσκαφών F-16E και σχετικών πυραύλων που αντιπροσώπευαν μεγάλο μέρος του όγκου των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στα ΗΑΕ.

Τα τελευταία 5 χρόνια, στις μεταφορές όπλων των ΗΠΑ στα ΗΑΕ κυριαρχούσαν οι παραδόσεις προηγμένων συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας THAAD και Patriot PAC-3. Ωστόσο, αν και η υψηλή αξία των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στα ΗΑΕ εξηγείται από αυτούς τους ιδιαίτερα δαπανηρούς τύπους όπλων, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει μεγάλη ποικιλία όπλων στα ΗΑΕ.

Για παράδειγμα, τα τελευταία πέντε χρόνια οι ΗΠΑ παρέδωσαν 1000 τεθωρακισμένα φορτηγά σχετικά χαμηλής αξίας και 1000 κατευθυνόμενες βόμβες στα ΗΑΕ. Αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί στην Υεμένη, μαζί με τα υψηλής αξίας μαχητικά αεροσκάφη και πυραυλικές άμυνες.

Εν τω μεταξύ, το στρατιωτικό οπλοστάσιο της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη F-15, ελικόπτερα Apache, πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger και Hellfire (SAM) και πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων (από τις ΗΠΑ), μαχητικά βομβαρδιστικά Tornado, προηγμένα εκπαιδευτικά τζετ Bae Hawk και μάχης Westland ελικόπτερα (από το Ηνωμένο Βασίλειο) και ελικόπτερα Aerospatiale και συστήματα αεράμυνας (από τη Γαλλία).

Τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ με τις δυνάμεις των ΗΑΕ περιλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, ελικόπτερα Blackhawk και πυραύλους Sidewinder και Maverick, ενώ οι προμήθειες όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου,, περιλαμβάνουν μαχητικά βομβαρδιστικά Typhoon και Tornado και πυρομαχικά διασποράς. Τα ΗΑΕ είναι επίσης εξοπλισμένα με γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000, ίσως αναβαθμισμένα στην έκδοση Mirage 2000-9.

Να υπενθυμίσουμε ότι όταν τα ΗΑΕ, «τάραξαν» τη Μέση Ανατολή με τη συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΑΕ με το Ισραήλ, δύο ήταν τα κράτη της ευρύτερης περιοχής  που απογοητεύτηκαν περισσότερο από κάθε άλλο.

Το πρώτο ήταν το Ιράν. Γεγονός αναμενόμενο καθώς  οι υπέρμαχοι της θεοκρατίας απαιτούν συχνά την καταστροφή του εβραϊκού κράτους και χλευάζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως μαριονέτα στα χέρια των ΗΠΑ.

Αναμφισβήτητα πάντως, η πιο δριμεία αντίδραση ήρθε από την Τουρκία παρά το γεγονός, ότι το τουρκικό κράτος, ήταν το πρώτο μουσουλμανικό που πριν από δεκαετίες είχε αναγνωρίσει το νέο τότε κράτος του Ισραήλ.

Ένα δεκάμηνο κατηγοριών και αντεγκλήσεων, έχει δημιουργήσει μεταξύ των δύο κρατών την πιο τοξική διαμάχη, ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους ηγέτες της περιοχής: Ένας από τους στενότερους άραβες συνεργάτες των ΗΠΑ εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ. Μια διαμάχη που επηρεάζοντας τις ισορροπίες, από τον πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου Κόλπο ως το Κέρας της Αφρικής αλλά και τις πρώτες γραμμές του εμφύλιου πολέμου της Λιβύης, επηρεάζει ουσιαστικά τις ισορροπίες ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Για αυτό βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και συμφωνιών, ιδίως μετά από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, που συμφώνησαν το 2020 και το 2021 να επιτρέψουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προμηθευτούν 50 μαχητικά αεροσκάφη F-35 με πλήρες πακέτο προηγμένων πυραύλων και βομβών, το εμπόριο όπλων μεταξύ των δύο χωρών, είναι πιθανό να συνεχίσει σε υψηλό όγκο τα επόμενα χρόνια προσπαθώντας να θέσει την Τουρκία εκτός των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR