Armed Conflicts

“Πράσινο φως” έδωσε ο Ερντογάν για εισβολή στην Συρία: Η επίθεση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι

Η Τουρκία προετοιμάζεται για πιθανή περαιτέρω στρατιωτική δράση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, παρακλάδι των Συριακών Αμυντικών Δυνάμεων (SDF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την προηγούμενη  εβδομάδα ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη, να εξαλείψει τις απειλές που προέρχονται από τη βόρεια Συρία και ότι μια επίθεση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που σκότωσε δύο Τούρκους αστυνομικούς ήταν "η τελευταία σταγόνα".

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τρεις εισβολές τα τελευταία πέντε χρόνια, καταλαμβάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα συνοριακής λωρίδας και  περίπου 30 χιλιόμετρα (20 μίλια) στη βόρεια Συρία.

Ρωσικά αεροσκάφη, μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, αντάρτες και τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, αυτόνομοι τζιχαντιστές, αμερικανικά στρατεύματα και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν επίσης σε όλο το σύνολο εδαφών στη βόρεια Συρία, καθώς και το κουρδικό YPG.

Οβίδες που πιστεύεται ότι εκτοξεύθηκαν από περιοχή που ελέγχεται από τα YPG ανατολικά του Τελ Ριφαάτ εξερράγησαν στην τουρκική πόλη Καρκάμις, απέναντι από τα σύνορα με τη Τζαραμπλούς της Συρίας, προκαλώντας μικρές ζημιές, ανέφερε η Τουρκία.

Αυτή την εβδομάδα, ρωσικό αεροσκάφος βομβάρδισε τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, στην περιοχή που ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις της Επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη".

Λίγο αργότερα, οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και των τούρκων μισθοφόρων δήλωσαν ότι κατέρριψαν ρωσικό drone.

Η Αζάζ και η Τζαράμπλους βρίσκονται υπό τον έλεγχο ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία από την πρώτη εισβολή της Άγκυρας στη Συρία το 2016,  μια επιχείρηση, που αποσκοπούσε στην απομάκρυνση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και του YPG από τα σύνορα.

Έκτοτε η Άγκυρα, έχει εξαπολύσει δύο άλλες επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον του YPG, μία στόχευε στη βορειοδυτική περιοχή Αφρίν και μία ανατολικότερα. 

Χθες, μια μεγάλη συνοδεία στρατιωτικού τεθωρακισμένου εξοπλισμού, σύμφωνα με άλλες πηγές, αφορά επίσης συστήματα αεράμυνας, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και MLRS, εισήλθε στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Η νηοπομπή με στρατιωτικό εξοπλισμό, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, διαθέτει τουλάχιστον 100 τεμάχια εξοπλισμού, ο οποίος, αν κρίνουμε από την κατεύθυνση κίνησης, ακολουθεί στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού. Αναμένονται επίσης Τούρκοι τρομοκράτες και συριακά στρατεύματα.
 

Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ τεταμένη, αφού τα τουρκικά στρατεύματα σκοπεύουν να εξαπολύσουν επίθεση από πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, κάτι που μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον συριακό στρατό. Η μεταφορά τόσο μεγάλου αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ιντλίμπ, μπορεί να υποδηλώνει, όχι μόνο την προσπάθεια της Άγκυρας να περιορίσει την επίθεση των συριακών στρατευμάτων, αλλά και να επιτεθεί στις θέσεις της SAA για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, η οποία παρεμπιπτόντως , είναι πολύ αμφίβολο, αφού χάρη στην υποστήριξη των Ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων, οι θέσεις των τρομοκρατών θα καταστραφούν ενεργά και τα τουρκικά στρατεύματα που έμειναν χωρίς κάλυψη μπορούν να νικηθούν από πολυάριθμα πλήγματα του συριακού στρατού.

Προηγουμένως, ο συριακός στρατός σκόπευε να ξεκινήσει επίθεση στο Idlib πριν από περίπου ένα μήνα, ωστόσο, για διάφορους λόγους, η επίθεση της SAA αναβλήθηκε, γεγονός που οδήγησε τώρα σε αρκετά σοβαρές δυσκολίες λόγω της εμφάνισης τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Στρατιωτική αυτοκινητοπομπή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εισήλθε στην πόλη Τελ Αμπιάντ στα βόρεια της επαρχίας Ράκα. Η ενίσχυση πραγματοποιείται εν μέσω των συνεχιζόμενων φημών, για προετοιμασία της Άγκυρας για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Η τουρκική αυτοκινητοπομπή τεθωρακισμένων εγκατέλειψε τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου από την τουρκική πόλη Akçakale, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία, και εισήλθε στη Συρία.

Μια άλλη αυτοκινητοπομπή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό φέρεται να διέσχισε το συνοριακό πέρασμα Kafr-Lusin και κατευθύνθηκε προς την επαρχία Idlib της Συρίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε μεγάλες ενισχύσεις και εγκατέστησε δύο νέες θέσεις στο Greater Idlib. Η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και παραβιάζουν συχνά, την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας το 2020.

Προκειμένου να άρει τα εμπόδια στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση της εντολής των Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την εντολή, η οποία εγκρίθηκε με την ψηφοφορία στις 26 Οκτωβρίου, ο τουρκικός στρατός μπορεί να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις πέρα ​​από τα εθνικά του σύνορα στη Συρία και το Ιράκ. Έχει επίσης «ελεύθερα χέρια» για να αναπτύξει τα στρατιωτικά του σώματα και να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό.

Μία νεότερη είδηση αναφέρει, ότι η ευρείας κλίμακας επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία ανακόπηκε από τον ρωσικό στρατό.

Ο τουρκικός στρατός αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά την επιθετική του επιχείρηση στη βόρεια Συρία, μετά την ανάπτυξη του ρωσικού στρατού, στις θέσεις των κουρδικών σχηματισμών στην περιοχή. Μιλάμε για την έπαρση των ρωσικών σημαιών, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα το πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro, καθώς και για την ανάπτυξη του ρωσικού στρατιωτικού σώματος στην περιοχή. Πληροφορίες για αυτό το θέμα παρέχει η έκδοση «Halab Today».

«Οι ρωσικές δυνάμεις ύψωσαν τις σημαίες τους, στη θέση εκείνων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων την Κυριακή σε διάφορες τοποθεσίες στα περίχωρα της Άιν Ίσσα βόρεια της επαρχίας Ράκα, ένα βήμα για να σταματήσουν τις αναμενόμενες τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα ύψωσαν τις σημαίες τους στα χωριά Al-Kantari και Al-Tarwaziya στα βορειοανατολικά της επαρχίας Raqqa και στις περιοχές Camp και Al-Hoshan δυτικά της πόλης Ain Issa. Έγιναν διευθετήσεις με τοπικές φατρίες με τη Ρωσία, για να υψώσουν τις σημαίες της Ρωσίας και της Συρίας, αντί για τις σημαίες των SDF προκειμένου να σταματήσει η τουρκική κίνηση ανατολικά του Ευφράτη. Τα ρωσικά στρατεύματα ύψωσαν έξι ρωσικές σημαίες στις προαναφερθείσες περιοχές, πάνω από το αρχηγείο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» , αναφέρεται στο δημοσιευμένο υλικό της έκδοσης «Halab Today».

Ταυτόχρονα, ορισμένες πηγές στη Συρία αναφέρουν, ότι ο ρωσικός στρατός αναζητά τρόπους να τροφοδοτήσει τις μονάδες του στη βορειοανατολική Συρία, φοβούμενος ότι η Τουρκία θα καταλάβει τον αυτοκινητόδρομο Μ4, εμποδίζοντας έτσι πλήρως τα ρωσικά στρατεύματα σε αυτή την περιοχή της Αραβικής Δημοκρατίας.


 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR