Armed Conflicts

Συρία: «Χάνεται η μπάλα» - H Τουρκία ενισχύει με στρατό τις θέσεις της και το Ισραήλ βομβάρδισε Ιρανικές θέσεις

Η Ρωσία εδώ και πολύ καιρό, επισημαίνει την αναγκαιότητα να υλοποιηθούν πλήρως τα συμφωνηθέντα μεταξύ του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του  Ερντογάν, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, που εκπορεύεται από τη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ.

CONTINUE READING

Στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ διατηρείται η τρομοκρατική απειλή, κάπου μάλιστα ενισχύεται. Έτσι η Ρωσία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση αυτή. Οι τρομοκρατικές ομάδες, συνεχίζουν να επιτίθενται στις θέσεις του συριακού στρατού πέραν της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ. Πολύ περισσότερο, επιχειρούν να δράσουν εναντίον του ρωσικού εκστρατευτικού σώματος.

Αντ΄αυτού, η Τουρκία αναπτύσσει στρατιωτικές ενισχύσεις στη βορειοδυτική Συριακή περιοχή Ιντλίμπ από τις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να εμποδίσει τυχόν χερσαίες επιχειρήσεις του Συριακού Αραβικού Στρατού, μετέδωσε το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA) στις 9 Οκτωβρίου.

Ο τουρκικός στρατός, διατηρεί περισσότερες από 60 θέσεις στο Μεγάλο Ιντλίμπ, το οποίο ελέγχεται από το Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Από τις αρχές αυτού του μήνα, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής έχουν αναπτύξει δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού, για να υποστηρίξουν τρομοκρατικές ομάδες στο βουνό Αλ Ζάουγια, στη νότια ύπαιθρο του Ιντλίμπ και σε άλλες περιοχές της δυτικής υπαίθρου του Χαλεπίου και να βελτιώσουν την ικανότητά τους, να εμποδίσουν την προέλαση των μονάδων SAA όταν αρχίσουν τις επιχειρήσεις τους για να απελευθερώσουν την πόλη Ιντλίμπ και τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν καταλάβει αυτές οι ομάδες .

Η έκθεση του κρατικού οργανισμού υποδεικνύει, ότι η SAA και οι σύμμαχοί της, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν σύντομα μια χερσαία επιχείρηση στην ευρύτερη Ιντλίμπ.

Η κατάπαυση του πυρός στη Μεγάλη Ιντλίμπ, η οποία μεσολάβησε από τη Ρωσία και την Τουρκία πέρυσι, φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το HTS και οι σύμμαχοί του εξαπολύουν επιθέσεις από την περιοχή σε καθημερινή βάση. Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου, οι μαχητές βομβάρδισαν μια πόλη που ελέγχεται από την κυβέρνηση στη βορειοδυτική ύπαιθρο της Χάμα. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν, απέτυχαν να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για τη Μεγάλη Ιντλίμπ κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στο ρωσικό θέρετρο Σότσι.

Η Τουρκία φαίνεται να είναι αποφασισμένη να σταματήσει τυχόν χερσαίες επιχειρήσεις της SAA και των συμμάχων της στην ευρύτερη Ιντλίμπ. Αυτό πιθανότατα, θα οδηγήσει σε μια επικίνδυνη στρατιωτική αντιπαράθεση στην περιοχή, παρόμοια με αυτήν που έγινε το 2020. Δεκάδες Σύριοι και Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τότε.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές επιθέσεις της 8ης Οκτωβρίου στην αεροπορική βάση T-4 της Συρίας, κατέστρεψαν έναν άγνωστο στόχο κοντά στον κύριο διάδρομο της βάσης, αποκάλυψαν δορυφορικές εικόνες.

Οι εικόνες, οι οποίες αναρτήθηκαν στο Twitter από την Aurora Intel, δείχνουν τα σημάδια μιας μεγάλης έκρηξης σε μια περιοχή που βρίσκεται στο τέλος του κύριου διαδρόμου T-4. Ο στόχος μπορεί να ήταν όχημα αεράμυνας, σύστημα ραντάρ ή αποθήκες όπλων.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα ισραηλινά πλήγματα, πραγματοποιήθηκαν από την υπό την κατοχή των ΗΠΑ νοτιοανατολική Συριακή περιοχή Αλ-Τανφ. 

Το πρωί μετά την επίθεση, τα συντρίμμια ενός σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικού πυραύλου S-200, ένας από τους πολλούς που εκτόξευσαν οι Συριακές Αραβικές Αεροπορικές Άμυνες για να αναχαιτίσουν ισραηλινούς πυραύλους, βρέθηκαν στο δυτικό Ιράκ. Σύμφωνα με το  κανάλι Sabereen News στο Telegram, ο πύραυλος έπεσε κοντά σε θέσεις των Λαϊκών Μονάδων Κινητοποίησης. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

Η ισραηλινή επίθεση στην αεροπορική βάση T-4 στην κεντρική Συρία, μπορεί να είχε στόχο ιρανική αποστολή όπλων ή στρατιωτικό εξοπλισμό. 

Οι τρομοκράτες στο Ιντλίμπ προσφέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να συγκεντρωθούν εναντίον της Ρωσίας και της Δαμασκού

Η φιλοτουρκική τρομοκρατική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham άρχισε να ζητά αμερικανική βοήθεια, στον αγώνα κατά της Ρωσίας και της επίσημης Δαμασκού. Σύμφωνα με τον αρχηγό των μαχητών, υπάρχουν ήδη θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και δεδομένης της πρόσφατης, πολύ περίεργης επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην αεροπορική βάση Khmeimim σε σχέση με την Ουάσινγκτον, προκύπτουν πολλά ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο την υποστήριξη των μαχητών, αλλά και την βοήθεια των τζιχαντιστών στην επίθεση κατά του ρωσικού στρατού.

Ο Giulani,  αρχηγός των τρομοκρατών ο οποίος είναι  στόχος του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας, θέλει να βασιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη το επόμενο διάστημα, για να αντισταθμίσει αυτήν την απειλή και να κάνει τη ζώνη εξουσίας στο Ιντλίμπ μόνιμη. Παρά το γεγονός, ότι στην πραγματικότητα είναι στη λίστα των πιο καταζητούμενων, ο Giulani δεν έχει λάβει αρκετά θετικά σήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον τελευταίο καιρό. 

Ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, ο πρέσβης Τζέιμς Τζέφρι, υπενθύμισε κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ ότι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ αυτοπροσδιορίζεται ως «μαχητές της πατριωτικής αντιπολίτευσης και όχι τρομοκράτες» και είπε ότι «η οργάνωση εστιάζει περισσότερο στη διατήρηση της θέσης της στο Ιντλίμπ και δεν  αποτελεί απειλή στη διεθνή σκηνή. «Είναι σαφές ότι ο Τζέφρι, σε δήλωσή του τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρθηκε στο Hayat Tahrir al-Sham ως περιουσιακό στοιχείο που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στη στρατηγική τους στο Idlib. "Αυτή είναι η λιγότερο κακή επιλογή μεταξύ των διαφόρων επιλογών στο Idlib", λέει ο Jeffrey όπως αναφέρει η τουρκική έκδοση "Hurriyet".

Ταυτόχρονα, η πρόσφατη επίθεση στην αεροπορική βάση Khmeimim των Ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων συνέπεσε, κατά μια περίεργη σύμπτωση, με μια επίσκεψη αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους στην αεροπορική βάση Khmeimim, το οποίο, όπως και πριν από αρκετά χρόνια, μπορούσε να κατευθύνει drones .

Οι ειδικοί, μεταξύ άλλων, εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι παρά τις αμερικανικές επιθέσεις στο Ιντλίμπ και το Χαλέπι με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι στόχοι δεν είναι τρομοκράτες του κινήματος Hayat Tahrir al-Sham, αλλά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.


 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR