World
Updated at:

''Γκρεμίζει'' τις γέφυρες με τις ΗΠΑ ο Ερντογάν: Κατηγορεί Αμερικανούς αξιωματούχους ως «συνεργούς τρομοκρατών»

Τα εμπρηστικά σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατακρίνοντας τους Αμερικανούς αξιωματούχους ως συνδεδεμένους με «τρομοκράτες» ήρθαν μετά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Τουρκίας με τη Μόσχα.

Η Τουρκία αντιτίθεται στον ρόλο των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία, όπου βοήθησαν τις τοπικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας να νικήσουν το ISIS. Το κυβερνών κόμμα της Άγκυρας, το οποίο έχει υποστηρίξει εξτρεμιστές στη βόρεια Συρία και έχει καθαρίσει εθνοτικά τους Κούρδους, τους Χριστιανούς και τους Γιαζίντι, έχει καταφερθεί συχνά εναντίον των ΗΠΑ στο παρελθόν.

Η Τουρκία ξεχώρισε τον Αμερικανό Συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Μπρετ ΜακΓκουργκ, στην πρόσφατη επίθεση του Ερντογάν στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Η Daily Sabah στην Τουρκία, που είναι υπέρ του AKP, δήλωσε ότι ο Ερντογάν «μιλούσε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Σότσι, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη».

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «με ενοχλεί βαθιά που αυτός ο άντρας είναι κοντά σε τρομοκράτες σε μια περιοχή όπου τους πολεμώ». Τα σχόλια αναφέρθηκαν σε κορυφαία τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υποδεικνύοντας ότι το κυβερνών κόμμα θέλει τα σχόλια να είναι ευρέως γνωστά.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τον Μακ Γκουργκ και τον Μπάιντεν στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ το 2020 η Άγκυρα και τα ΜΜΕ της, τα οποία είναι σχεδόν όλα συνδεδεμένα με το κυβερνών κόμμα, συχνά επιτίθενται στον Μπάιντεν και ήταν ανοιχτά υπέρ του Τραμπ.

Ο Ερντογάν είχε στενές σχέσεις με τον Τραμπ και συχνά προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης για να πάρει την εύνοια από τις ΗΠΑ, όπως η προσπάθεια να απεικονίσει το SDF ως συνδεδεμένο με τους "Antifa" κατά τη διάρκεια των ταραχών στις ΗΠΑ.

Το 2018 η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εκπαιδεύουν τρομοκράτες στην ανατολική Συρία. Όταν η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» αναφέρεται συχνά σε κουρδικές πολιτοφυλακές και ομάδες που είχαν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ κατά του ISIS. Δεν υπάρχουν στοιχεία για «τρομοκρατία» από αυτές τις ομάδες στη Συρία.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την HTS, μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, η οποία συνεργάστηκε με την Τουρκία στην επαρχία Ιντλίμπ, ως τρομοκρατική ομάδα παρόμοια με το ISIS. Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις στην Ahrar al-Sharqiya, μια εξτρεμιστική ομάδα που υποστηρίζεται από την Τουρκία, για καταχρήσεις τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε τμήμα της βόρειας Συρίας.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ φαίνεται να κατηγορούν η μία την άλλη ότι υποστηρίζει τρομοκράτες. Η κύρια διαφορά είναι ότι ομάδες όπως η Ahrar al-Sharqiya και η HTS έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον αμάχων, συντρίβοντας τη διαφωνία και δολοφονώντας και παρενοχλώντας μειονότητες και γυναίκες. Οι SDF που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί σε τεκμηριωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ανατολική Συρία.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι SDF συνδέονται με το PKK, το οποίο τόσο η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική ομάδα. Η Τουρκία εισέβαλε σε τμήμα του βόρειου Ιράκ για να πολεμήσει αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι το ΡΚΚ. Η Τουρκία έχει επίσης εξαπολύσει πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές σε μειονότητες Γιαζίντι στο Σιντζάρ στο Ιράκ, ισχυριζόμενοι ότι πολεμά την τρομοκρατία.

Σε μια περίπτωση, η Άγκυρα βομβάρδισε ιατρική εγκατάσταση. Δεν είναι σαφές γιατί οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» συχνά συμπίπτουν με τον βομβαρδισμό μειονοτήτων στο Ιράκ και τη Συρία και την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον χριστιανικών, Κούρδων και Γιαζίντι μειονοτήτων.

Τα πρόσφατα σχόλια που επιτίθενται στον McGurk, βασικό μέλος της ομάδας της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα χάσμα με την Ουάσινγκτον και να αναδείξουν τις στενές σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα. Η Άγκυρα φαίνεται να μην κρατά ούτε τα προσχήματα, δείχνοντας ότι μπορεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ τώρα στη Συρία, χρησιμοποιώντας τη συνήθη ρητορική εκφοβισμού και μίσους που στηρίζει τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ. Η Άγκυρα δεν χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα με το Ιράν, τη Ρωσία ή άλλα αυταρχικά καθεστώτα που φέρεται να συμπαθεί.

Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία πήγε προς τον αυξημένο αυταρχισμό, καταπιέζοντας μειονότητες, γυναίκες, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό εκδηλώνεται επίσης ως υποστήριξη για τη Χαμάς και τα σχόλια κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην παρότρυνση εναντίον του McGurk και της κυβέρνησης των ΗΠΑ από την Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι «σύμμαχος του ΝΑΤΟ» και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR