USA
Updated at:

''Ρουκέτα'' από έγκριτο αμερικανικό περιοδικό: "Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν και από τη Συρία"

Σε ένα άρθρο στο περιοδικό Foreign Policy, το οποίο είναι γνωστό για την εγγύτητά του στις πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, τονίστηκε ότι δεν υπάρχει κανείς στη διοίκηση της Ουάσιγκτον που να μπορεί να υποστηρίξει ότι η χώρα «έχει ζωτικά συμφέροντα στη Συρία», αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν εντελώς από την χώρα, όπως έκαναν στο Αφγανιστάν.

Αναφέρθηκε επίσης ότι σε περίπτωση αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία, η θέση της Τουρκίας θα ενισχυθεί.

Η ακύρωση της άδειας πετρελαίου από τον Μπάιντεν που δόθηκε σε αμερικανική εταιρεία στα ανατολικά του Ευφράτη κατά την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ, Τραμπ ενισχύει τους ισχυρισμούς του περιοδικού. 

 

Ο ρόλος των Αραβικών χωρών  

 

Στο αμερικανικό περιοδικό, αναφέρθηκε επίσης ότι ορισμένες αραβικές κρατικές διοικήσεις, ειδικά οι χώρες του Κόλπου, έχουν έρθει κοντά στο καθεστώς Άσαντ τους τελευταίους μήνες.

Αναφέρεται ότι μετά από περισσότερα από 10 χρόνια σύγκρουσης, οι χώρες του Κόλπου προσπαθούν να βρουν λύση στον πόλεμο. Στο περιοδικό, αναφέρθηκε ότι οι προτάσεις λύσης σχετικά με τη Συρία, που φαινόταν περίεργες πριν από μερικά χρόνια, τώρα γίνονται πιο ορθολογικές. 

 

Ο ρόλος της Τουρκίας θα αναβαθμιστεί 

 

Το άρθρο ανέφερε τα εξής: Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία είναι ζωτικής σημασίας για τις λεγόμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDG), που σχηματίστηκαν από την ένοπλη πτέρυγα των οργανώσεων PYD και YPG. Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον στηρίζει τις δυνάμεις του YPG από το 2014. Ο αγώνας της Τουρκίας με αυτές τις οργανώσεις, που είναι οι προεκτάσεις του ΡΚΚ, συνεχίζεται στη Συρία. Θεωρείται ότι η θέση της Τουρκίας στη Συρία θα ενισχυθεί εάν εφαρμοστεί η απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ.

 

Η Ρωσία επιβεβαιώνει την επικείμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία 

 

Από την άλλη πλευρά, ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία ανά πάσα στιγμή, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τελικά διερωτάται κανείς τι θα γίνει τελικά. Θα  φύγουν οι ΗΠΑ ή όχι και από τη Συρία.

Στο παραπάνω ερώτημα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε αξιόπιστα. 

 

Κλειδιά οι ομιλίες Μπάϊντεν 

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ  όταν ανέλαβε την εξουσία, μέσω του ΥΠΕΞ της χώρας του έθεσε ως κύριες απειλές για τη χώρα του την Κίνα και τη Ρωσία, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε ούτε μια πρόταση για την Μ. Ανατολή. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν από κανένα Πρόεδρο των ΗΠΑ και ερμηνεύθηκε από πολλούς αναλυτές ότι επί Μπάϊντεν θα σημειωθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μ. Ανατολή

Προεκλογικά ο Μπάϊντεν είχε αναγγείλει την δέσμευσή του για αποχώρηση από το Αφγανιστάν, πράγμα το οποίο τήρησε όπως είδαμε.

Βεβαίως ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε η αποχώρηση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν ήταν επιεικώς απαράδεκτος στρατιωτικά, με πολλά οπλικά συστήματα και μέσα να έχουν εγκαταλειφθεί από τις ΗΠΑ στα χέρια των Ταλιμπάν και η αποχώρηση τους να είναι ανοργάνωτη με σοβαρές ελλείψεις σε θέματα συντονισμού και ασφάλειας.

Μάρτυρες προς τούτο η επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που κόστισε τη ζωή εκατοντάδων Αφγανών καθώς και αμερικανών στρατιωτών, καθώς επίσης και το γεγονός ότι έμειναν πίσω στο Αφγανιστάν εκατοντάδες συνεργάτες των ΗΠΑ, εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους, αφού οι Ταλιμπάν έκλεισαν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας τους.

Η επιχείρηση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα μεγάλο φιάσκο, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, με Αμερικανούς Αξιωματικούς να ζητούν την παραίτηση του ΥΠΑΜ και ΓΕΕΘΑ της χώρας τους

Ο Πρόεδρος Μπάϊντεν σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό χθές εξέφρασε την στήριξη στην απόφασή του για αποχώρηση από το Αφγανιστάν, κατονομάζοντας για άλλη μια φορά την Κίνα και Ρωσία ως κυριότερους αντίπαλους των ΗΠΑ και πως έπρεπε οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του να αποχωρήσουν από το 20ετές τέλμα του Αφγανιστάν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις από αυτούς τους δύο μεγάλους εχθρούς .

Η λεπτή ισορροπία μεταξύ γοήτρου των ΗΠΑ και αναγκαιότητας

Από τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν κρατάμε δύο πολύ σημαντικές διαπιστώσεις προκειμένου να διακριβώσουμε αν τελικά οι ΗΠΑ θα φύγουν ή θα μείνουν στη Συρία στρατιωτικά

Η πρώτη είναι ότι το γόητρο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έχει τρωθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα οι εχθροί της Ουάσιγκτον να αναθαρρήσουν.

Η δεύτερη είναι ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν παραδόθηκαν σχεδόν αμαχητί στους Ταλιμπάν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Συνεπώς αυτό έχει ως συνέπεια την εξάλειψη ουτοπιών από πλευράς ΗΠΑ περί συμμάχων αξιόπιστων στη υπεράσπιση των περιφερειακών συμφερόντων τους

Προκύπτει λοιπόν το εξής δίλημμα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το επιτελείο του.

Θα αποσυρθεί από τη Συρία, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Τουρκίας και φυσικά της εχθρικής προς τις ΗΠΑ Ρωσίας στην Μ. Ανατολή, απομονώνοντας ακόμη περισσότερο το Ισραήλ ,ρίχνοντας το αμερικανικό γόητρο στα τάρταρα παγκοσμίως και εγκαταλείποντας τους Κούρδους  για μια ακόμη φορά ή όχι;

Μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει την απειλή και από το Ιράν, το οποίο κατά πολλούς αναλυτές βρίσκεται πολύ κοντά χρονικά, οι Ισραηλινοί μιλάνε για 2 μόλις μήνες,  στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας.

Συνεπώς εκτίμησή μας είναι ότι οι ΗΠΑ θα αναμένουν  ένα χρονικό διάστημα να ανασυγκροτηθούν, ψυχολογικά κυρίως μετά το φιάσκο του Αφγανιστάν, τονώνοντας το γόητρό τους με βομβαρδισμό στόχων του ISIS στο βορειοανατολικό τμήμα της εν λόγω χώρας, πριν σκεφθούν να πράξουν το οτιδήποτε στη Συρία.

Επίσης στο διάστημα αυτό θα δούνε πως θα πάνε τα πράγματα με το Ιράν σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα και την τήρηση ή όχι των δεσμεύσεών του, οπότε ανάλογα θα ενεργήσουν από κοινού με το Ισραήλ.

Άρα για το επόμενο τουλάχιστον δίμηνο δεν αναμένουμε καμία κίνηση των ΗΠΑ που να υποδηλώνει στρατιωτική αποχώρηση από τη Συρία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR