World

Η Τουρκία θα δημιουργήσει νέα έδρα για την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις

Η Τουρκία έχει σχεδιάσει την κατασκευή νέου Πενταγώνου, μέσα στο οποίο θα συγκεντρώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο και τα τρία τμήματα του στρατού της, σε ένα ενιαίο κτίριο έδρας υψηλής τεχνολογίας,  όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Ερντογάν.

Το νέο κτίριο  θα έχει το σχήμα της ημισελήνου, που θα στεγάσει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα, και, «θα συναγωνίζεται σε αίγλη και ασφάλεια το αμερικανικό Πεντάγωνο», όπως δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Το νέο εμβληματικό κτίριο,  που ετοιμάζεται για το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αποτελεί άλλο ένα «φαραωνικών» διαστάσεων και αίγλης έργο της κυβέρνησης Ερντογάν, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται το 2016, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος, και σήμερα έχει φτάσει στο στάδιο της ολοκλήρωσής του, ενώ αναμένεται σταδιακά να γίνει και η μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου, θα θυμίζει το έμβλημα της τουρκικής σημαίας, δηλαδή θα είναι στο σχήμα της ημισελήνου και του αστεριού που τη συνοδεύει.

Μιλώντας στην τελετή έναρξης λειτουργίας του κτιρίου Crescent and Star στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι το συγκρότημα όχι μόνο θα είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, αλλά θα κατασκευαστεί επίσης με τρόπο ευαίσθητο στο περιβάλλον.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι το συγκρότημα θα χτιστεί σε περίπου 12,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα,  συμπεριλαμβανομένου ενός εσωτερικού χώρου 890.000 τετραγωνικών μέτρων, και θα εξυπηρετεί έως και 15.000 προσωπικό.

"Θα χτίσουμε μια δομή, που θα χτυπά τον φόβο στους εχθρούς και την εμπιστοσύνη στους φίλους", είπε, προσθέτοντας ότι  θα είναι έτοιμο μέχρι τις 19 Μαΐου 2023.

Στην εκδήλωση  παρευρέθηκε επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ  ο οποίος είπε, ότι ο τουρκικός στρατός είναι μία από τις κορυφαίες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο και ότι το συγκρότημα, μόλις ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει ένα πλεονέκτημα για την κάλυψη των αναγκών του.

Ο Ακάρ είπε, ότι ο διεθνής ρόλος και επιρροή της Τουρκίας αυξάνεται και ότι παρακολουθεί στενά, όλους τους κινδύνους και τις απειλές, λαμβάνοντας μέτρα με δική της πρωτοβουλία και επιβλέποντας τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες, εναντίον των «τρομοκρατικών ομάδων» YPG/PKK και Daesh/ISIS, καθώς και την τρομοκρατική οργάνωση Fetullah, η οποία ήταν πίσω από το ηττημένο πραξικόπημα του 2016 στη χώρα.

«Έχουμε το έργο ‘Ayyıldız’ (Αστερόεσσα ημισέληνος). Κατασκευάζουμε ένα κτίριο που θα συναγωνίζεται το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Πήραμε κατευθυντήριες από τον πρόεδρό μας, ‘συνεχίστε’. Θα μαζευτούμε με τις αρμόδιες ομάδες, που εργάζονται για το έργο τις επόμενες ημέρες και μακάρι να το εξελίξουμε», δήλωσε  ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Το έργο είχε ανακοινώσει το 2016 ο τότε υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ: «Το υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τα αρχηγεία των τριών Δυνάμεων του Στρατού μας, θα μεταφερθούν εκτός πόλης. Θα κατασκευαστεί ένα νέο κτίριο στο σχήμα της αστερόεσσας ημισελήνου στη συνοικία Ετιμεσγκούτ. Θα μεταφερθεί πρώτα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έπειτα το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τα αρχηγεία των Δυνάμεων του Στρατού, προκειμένου να είναι όλα κάτω από την ίδια στέγη». Είπε

Να υπενθυμίσουμε  ότι πολλοί στην Τουρκία πιστεύουν πως τα φαραωνικά έργα του Σουλτάνου Ερντογάν βυθίζουν οικονομικά την χώρα.

Η διολίσθηση της λίρας σε συνδυασμό με την κρίση της πανδημίας έχουν οδηγήσει την οικονομία της Τουρκίας στην εντατική και προκαλούν πονοκέφαλο στον σουλτάνο που βλέπει πολλά από τα μεγάλα σχέδιά του να βαλτώνουν.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR