Greek-Turkish Relations
Updated at:

Κάιρο προς Άγκυρα: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα σε κάθε απόπειρα παραβίασης της κυριαρχίας της

Όταν ο τουρκικός στρατός επενέβη στη Λιβύη, στα τέλη του 2019, η Αίγυπτος, αντιτάχθηκε στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο δυτικό στρατηγικό της βάθος. Αυτό δημιούργησε μια σειρά συγκρούσεων που σχεδόν έφτασαν στο χείλος μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας μέσα στη Λιβύη. 

Ως αποτέλεσμα, χρειάστηκε να ξεκινήσει μια σειρά συνομιλιών, για την ασφάλεια μεταξύ αιγυπτιακών και τουρκικών γραφείων πληροφοριών. Αυτός ήταν ο πρώτος άμεσος διάλογος μεταξύ των δύο χωρών σε περίπου οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι δύο χώρες έβλαψαν σκόπιμα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της άλλης.

Φαίνεται  όμως ότι οι αιγυπτιακο-τουρκικές σχέσεις επέστρεψαν στο ναδίρ. Αυτό τονίζεται, από την ξαφνική διακοπή των διερευνητικών συνομιλιών, μεταξύ διπλωματικών γραφείων και γραφείων πληροφοριών, από τον Ιούνιο. 

Επιπλέον, ορισμένες περιφερειακές πολυπλοκότητες αναγκάζουν τις δύο πολιτικές ηγεσίες να παραμείνουν χωριστές, διότι η καθεμία από αυτές, υιοθετεί ήδη αντιφατικές και συγκρουσιακές στάσεις απέναντί ​​τους. 

Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις ασυνεπείς θέσεις της Αιγύπτου και της Τουρκίας, σε θέματα που σχετίζονται με τις ένοπλες συγκρούσεις και τις πολιτικές αναταραχές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), όπως η κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και πρόσφατα την Τυνησία. 

Αλλά αυτά τα αντιπαρατιθέμενα οράματα, επεκτείνονται και στον καθορισμό των συγκρούσεων στην Αφρική και την Ευρώπη, που επηρεάζουν άμεσα την εθνική ασφάλεια καθενός από αυτούς, ειδικά η σύγκρουση μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν.

Μόνο τον Μάρτιο, οι συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, άρχισαν να παίρνουν σοβαρή μορφή, ειδικά μετά την επιτυχία της συμφιλίωσης στον Κόλπο μεταξύ Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ και Αιγύπτου και την παρέμβαση του Κατάρ για συμφιλίωση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. 

Σε εκείνο το στάδιο, ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών πέρασε στη διπλωματική τροχιά. Τον Μάιο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Κάιρο σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας, προκειμένου να διεξαχθούν διερευνητικές συνομιλίες για τη συμφιλίωση.

Η αισιοδοξία για την επιτυχία των συνομιλιών συμφιλίωσης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας κυριάρχησε στη σκηνή, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα, αφού η Τουρκία πήρε πραγματικά μέτρα για τον έλεγχο της προπαγανδιστικής μηχανής εναντίον του αιγυπτιακού κράτους και προέδρου, με οδηγό τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που ζουν στην Τουρκία.

 Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, καθώς και ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δεν έχαναν την ευκαιρία  να τονίζουν τη σημασία των σχέσεων με την Αίγυπτο και την ειλικρίνεια των προθέσεων της Τουρκίας, να γυρίσει σελίδα για το παρελθόν και επίλυση των ζητημάτων που προκάλεσαν τη ρήξη στις αιγυπτιακο-τουρκικές σχέσεις.

Ωστόσο, δυστυχώς, οι αντιφατικές κινήσεις της Τουρκίας και της Αιγύπτου, τους τελευταίους δύο μήνες, δείχνουν ότι οι αιγυπτιακο-τουρκικές σχέσεις έχουν αρχίσει να επιδεινώνονται και πάλι. Ο δεύτερος γύρος διερευνητικών συνομιλιών, έπρεπε να διεξαχθεί στην Άγκυρα τον Ιούνιο. Αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ και δεν υπάρχει σαφής επίσημη δήλωση που να εξηγεί το γιατί. 

Πιθανότατα, η απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου, τον Ιούνιο, να εκτελεστούν ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτό. Υπήρξε έντονη αντίρρηση, στα τουρκικά ΜΜΕ και στους πολιτικούς κύκλους, για την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου. 

Η Τουρκία, είναι ένας από τους ισχυρότερους διεθνείς υποστηρικτές των πολιτικών ισλαμιστικών ομάδων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η αιγυπτιακή ηγεσία, το είδε ως παρέμβαση σε ένα εσωτερικό ζήτημα από την Τουρκία και έτσι παραβιάζει, μία από τις διατάξεις της Αιγύπτου για συμφιλίωση με την Τουρκία.

Έκτοτε, η Αίγυπτος κράτησε ισχυρές θέσεις εναντίον της Τουρκίας, για τα περισσότερα περιφερειακά ζητήματα που επηρεάζουν  άμεσα την τουρκική ηγεσία. 

Στις 20 Ιουλίου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο Κάιρο, και επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Αιγύπτου προς την Ελλάδα στον αγώνα της εναντίον όσων θέλουν να παραβιάσουν την κυριαρχία της. 

Την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος El-Sisi δέχτηκε τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών, στο Κάιρο, και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του και τον θαυμασμό του για την έντονη στάση της, ενάντια στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Λιβυκό έδαφος. Αν και ο Ελ-Σίσι δεν ανέφερε την Τουρκία ονομαστικά, σε καμία από τις δύο συναντήσεις, δεν χρειάστηκε όμως μεγάλη προσπάθεια να καταλάβει κανείς ποιόν έδειχνε.

Με την κλιμάκωση της κρίσης των δασικών πυρκαγιών που έπληξε μεγάλο τμήμα της νότιας Τουρκίας, καθώς και ορισμένα ελληνικά νησιά, προκαλώντας ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, η Αίγυπτος επέλεξε να βοηθήσει την Ελλάδα και όχι να βοηθήσει την Τουρκία. 

Από τη μία πλευρά, το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση συλλυπητηρίου και υποστήριξης στον τουρκικό λαό, χωρίς να αναφέρει καθόλου το τουρκικό καθεστώς

Ίσως, αυτή ήταν μια απάντηση στις τουρκικές επίσημες δηλώσεις υποστήριξης προς τον αιγυπτιακό λαό, κατά τη διάρκεια της κρίσης των ατυχημάτων με  τρένα φέτος που είχαν δεκάδες θύματα . 

Εν τω μεταξύ, οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα Chinook στην Ελλάδα, για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Η επίσημη δήλωση που εκδόθηκε από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, σχετικά με αυτό, περιγράφει αυτήν τη διαδικασία, ως «δέσμευση της Αιγύπτου να υποστηρίξει αδελφικές και φιλικές χώρες σε περιόδους κρίσης». Αναμφίβολα, αυτό προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση προς την Αίγυπτο εντός της Τουρκίας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η θέση της Αιγύπτου, σχετικά με την καταστροφή των δασικών πυρκαγιών, ήρθε ως ίση απάντηση στην προκλητική θέση της Τουρκίας σχετικά με τη σύγκρουση της Αιγύπτου με την Αιθιοπία για τον ποταμό Νείλο. 

Στις αρχές Αυγούστου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε μια κλήση με τον Αιθίοπα Πρωθυπουργό Abiy Ahmed, στην οποία επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη του με τη θέση της κυβέρνησης του Abiy Ahmed, για τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκεται και ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει, κάθε είδους υποστήριξη στην Αιθιοπία ».

Με αυτές τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος Ερντογάν, επέλεξε σαφώς να αντισταθεί στην Αίγυπτο στη σύγκρουσή της με την Αιθιοπία, η οποία αντιπροσωπεύει ζήτημα ζωής ή θανάτου για τους Αιγυπτίους. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τον Μάρτιο, η Τουρκία πρότεινε να βοηθήσει την Αίγυπτο να επιλύσει τη σύγκρουση για το φράγμα της Αναγέννησης, καθώς η Τουρκία, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στο επιχειρησιακό κεφάλαιο της Αιθιοπίας.

Όλοι αυτοί οι δείκτες μας λένε ένα πράγμα: δυστυχώς, η αιγυπτιακο-τουρκική συμφιλίωση βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, αν δεν είχε ήδη αποτύχει. Περισσότερες πολιτικές συγκρούσεις, που θα επηρεάσουν ολόκληρη την περιοχή, αναμένεται να ενταθούν μεταξύ των δύο χωρών τους επόμενους μήνες.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR