USA

Tο μεγαλύτερο τζαμί στις ΗΠΑ εκκολαπτήριο πρακτόρων της Τουρκίας

Από πέρυσι τον Ιούλιο που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν, αφού καταφέρεται εναντίον της αντιπολίτευσης για τη μη στήριξή της στα μεγάλα έργα (και τζαμιά) που υλοποιεί η κυβέρνησή του,  συνεχίζει να εγκαινιάζει δεκάδες τεμένη ανά τη χώρα.

Αυτό που πολλοί ενδεχομένως αγνοούν, είναι ότι  Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν, εγκαινίασε ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο του 2016. Ονομάζεται επίσημα  Diyanet Center of America (DCA), ένα τεράστιο συγκρότημα που βρίσκεται σε έκταση 17 στρεμμάτων στο Lanham, Maryland, μόλις 15 μίλια από Ουάσιγκτον.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet), πλήρωσε 110 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τα έξοδα κατασκευής του Κέντρου Diyanet της Αμερικής. Το DCA, καταχωρημένο ως μη κερδοσκοπικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει 93 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την τελευταία φορολογική του δήλωση.

Αυτό το Κέντρο συνδέεται με τον Ερντογάν και το κυβερνών πολιτικό κόμμα του AKP. Ο ιστότοπος της DCA αναφέρει, ότι "συνεργάζεται πλήρως με τη [Διεύθυνση] Θρησκευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας (Diyanet)", η οποία λαμβάνει τεράστιο ποσό χρηματοδότησης από την τουρκική κυβέρνηση, με τον τίτλο "Έξοδα εκπροσώπησης και προώθησης", περίεργη κατηγορία για ένα θρησκευτικό ίδρυμα. 

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Diyanet είναι 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας αυτόν των περισσότερων τουρκικών υπουργείων. Είναι ένας επίσημος κυβερνητικός θεσμός, που διευθύνει 85.000 τζαμιά σε όλη τη χώρα και πάνω από 2.000 τζαμιά στο εξωτερικό. 

Προετοιμάζει ένα εβδομαδιαίο κήρυγμα, που πρέπει να διαβάσουν οι Ιμάμηδες σε όλα τα τζαμιά εντός και εκτός Τουρκίας. Επιβάλλει περίεργες πρακτικές στο τουρκικό κοινό, όπως απαγορεύσεις «στο τάισμα σκύλων στο σπίτι, τον εορτασμό του δυτικού νέου έτους, λαχεία και τατουάζ. 

Σε μια ανάλυση της ιστοσελίδας  της Αρμενίας(en.Armradio.am)  αναφέρεται ότι «Οι ιμάμηδες του Diyanet, έχουν εντολή από τις κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών, να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των μελών του κινήματος Γκιουλέν και του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα). Ο οργανισμός έχει δημιουργήσει, πολλά τζαμιά Diyanet ή γραφεία πεδίου σε χώρες, όπως η Αυστραλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με τον Ahmet Yayla, πρώην ανώτερο Τούρκο αστυνομικό, το Diyanet, έχει τώρα χιλιάδες συνδεδεμένα τζαμιά, δεκάδες σχολεία και επίσημους συμβούλους που έχουν διοριστεί σε 52 χώρες. Διατηρεί επίσης «επιστήμονες πίστης» σε 38 περιοχές παγκοσμίως. Το Diyanet, διατηρεί το μονοπώλιο του τουρκικού καθεστώτος στη θρησκεία και έχει γίνει η φωνή, για τις προπαγανδιστικές προσπάθειες του κράτους.

Στο άρθρο του με τίτλο «Ερντογάν, το Diyanet και το γραφείο του κοντά στο DC», που δημοσιεύτηκε στο Providence Magazine, ο Adam Smith έγραψε: «Στη Δύση, τα ιδρύματα της Diyanet, συνεργάζονται επίσης με πληρεξούσιους και υποστηρικτές άλλων ισλαμιστικών κινημάτων που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, όπως η Αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα…. Το Diyanet, απαιτεί επίσης την πλήρη υποστήριξη του Ερντογάν, από τους εταίρους και τους συμμάχους του και προπαγανδίζει την ιδέα, ότι όλοι οι αντίπαλοι του AKP είναι «προδότες». 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχουν παρατηρήσει τις προσπάθειες της Diyanet να επιβάλει την πίστη στην Άγκυρα μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, με τους δυτικούς αξιωματούχους να επικρίνουν τις προσπάθειες της Diyanet και του AKP, να «διεξάγουν πολιτική προπαγάνδα στα τζαμιά τους» εκτός Τουρκίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατο άρθρο, στο Πενταπόσταγμα, είχαμε αναφερθεί στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν στη Γαλλία, που φιλοδοξεί να «αναδιοργανώσει» τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό.

Η Γαλλία, έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη δυτική Ευρώπη. Πρόκειται για μια ανομοιογενή κοινότητα, περίπου έξι εκατομμυρίων, η οποία περιλαμβάνει Μαροκινούς, Αλγερινούς, Τούρκους, πολίτες από την υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με τον Smith, «η DCA είναι επικεφαλής 28 άλλων υποκαταστημάτων της Diyanet στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε ένα από αυτά τα 28 υποκαταστήματα, έχει έναν πρόεδρο, που είναι ανένδοτα πιστός στον Ερντογάν και το ΑΚΡ ».

Κατά τη γνώμη του Σμιθ, «το DCA πρέπει να αναγκαστεί να εγγραφεί σύμφωνα με τον νόμο περί περιορισμού ξένων πρακτόρων, ο οποίος ρυθμίζει παράγοντες επιρροής για ξένα έθνη, που λειτουργούν σε αμερικανικό έδαφος. Τούρκοι αξιωματούχοι της Diyanet και ιμάμηδες στις ΗΠΑ, εργάζονται και προωθούν τα συμφέροντα μιας ξένης κυβέρνησης, χωρίς ποτέ να έχουν εγγραφεί ως ξένοι πράκτορες. Ορκίζονται με ζήλο πίστη στο AKP».

Σε όλη την Αμερική, αυτοί οι πράκτορες κάνουν συνεχή εκστρατεία για την ατζέντα του Ερντογάν και στοχεύουν, να προσηλυτίσουν στα συμφέροντα του τουρκικού καθεστώτος.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της DCA συμμετέχουν όλο και περισσότερο, σε προσπάθειες συνεργασίας και επιρροής σε ανώτερους Αμερικανούς πολιτικούς. Ο Ερντογάν, έχει αναγνωρίσει μια τέτοια προσέγγιση, ακόμη και κάποια στιγμή υποστηρίζοντας ενώπιον ενός αμερικανικού ισλαμιστικού ακροατηρίου, ότι «το καθεστώς του ΑΚΡ, έχει υποστηρίξει άμεσα τις προσπάθειες για την εκλογή μουσουλμάνων στην Αμερική».

Επιπλέον, ο Smith ανέφερε ότι «άλλες τουρκικές ΜΚΟ και διάφοροι ισλαμιστές πληρεξούσιοι, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, οι πράκτορες του Ερντογάν φέρονται να έχουν δημιουργήσει οργανώσεις «καμουφλαρισμένων κελυφών», για να δημιουργήσουν έναν αγωγό για μια «χωρίς προβλήματα μεταφορά κεφαλαίων» στις ΗΠΑ, για να πιέσουν πολιτικούς και να μεταφέρουν χρήματα. 

Τα έγγραφα του Wikileaks, αποκαλύπτουν έναν πράκτορα του τουρκικού καθεστώτος στις ΗΠΑ, που δηλώνει ότι «με αυτόν τον τύπο δομής, θα ξεπεραστούν οι κανονισμοί χρηματοδότησης και τα φορολογικά εμπόδια, που περιορίζουν τις δραστηριότητες πίεσης στις ΗΠΑ».

Ο Σμιθ υποστήριξε επίσης, ότι «υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία για εγκληματικές δραστηριότητες, που σχετίζονται με το καθεστώς και το Diyanet. 

Για παράδειγμα, δύο από πολλές από τις φορολογικά απαλλαγμένες από το καθεστώς αμερικανικές οργανώσεις, η Τουρκική Οργάνωση Πολιτιστικής Κληρονομιάς (THO) και η Τουρκική Αμερικανική Εθνική Διευθύνουσα Επιτροπή (TASC), ήταν υπό έρευνα από το FBI, με διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποδηλώνουν, ότι η ομάδα διεξήγαγε κατασκοπευτικές επιχειρήσεις για την Άγκυρα. Παρ 'όλα αυτά, όλες αυτές οι τουρκικές ομάδες πληρεξούσιων, συνεχίζουν να λειτουργούν ατιμώρητες ".

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, με τα ισλαμικά τζαμιά ή τα τουρκικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, εάν αποδειχθεί ότι αυτά τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, ασκούν πολιτικές δραστηριότητες και ασκούν πιέσεις για λογαριασμό της Τουρκίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα νομικά μέτρα, για να διασφαλίσει ότι λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο». λέει ο Σμίθ.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR