Greek-Turkish Relations
Updated at:

Παραχαράσσουν την ιστορία οι Τούρκοι: «Βάσει συμφωνιών πρέπει να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά στο Αιγαίο»

Σύμφωνα με τα tourkikanea.gr, η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης ταγματάρχης Πινάρ Καρά μεταξύ άλλων για τα οποία κατηγόρησε την Ελλάδα, είπε και τα εξής :

¨Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, συμφέροντα και ενδιαφέροντα της πατρίδας μας και της KKTC, ενώ ως εγγυήτρια χώρα και στην κατεύθυνση των συμφωνιών συμμαχιών, συνεχίζει να διασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια.

Η Ελλάδα παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες μας, συνεχίζει τις προβοκάτσιες, τις παρανομίες και την επιθετική ρητορική. Παρά τον σεβασμό της Τουρκίας προς το μορατόριουμ και τις διπλωματικές της προσπάθειες, η Ελλάδα συνεχίζει την παράνομη στάση της και δεν εφαρμόζει το μορατόριουμ.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα με συμφωνίες που κάνει στην Αν. Μεσόγειο με τρίτες χώρες και οργανισμούς, επεκτείνει το αντιτουρκικο μέτωπο που επιχειρεί να στήσει, ενώ οι Έλληνες αξιωματούχοι παρά το ότι οι ίδιοι είναι η πλευρά των ανομιών που κλιμακώνει την ένταση, με δηλώσεις κατά της Τουρκίας, επιχειρούν να δείξουν ως τέτοια την Τουρκία, ενώ συνεχίζουν και τις προσπάθειες ώστε να μετατρέψουν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, ως προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Το αποστρατικοποιημένο και  αφοπλισμένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπως και του νησιού Καστελόριζο που βρίσκεται στη Μεσόγειο, ρυθμίστηκε από την απόφαση των έξι μεγάλων κρατών του 1913, τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Τα εν λόγω νησιά παραδόθηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο να μην εξοπλιστούν και να μην χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα παρά την ειρηνική προσέγγιση της Τουρκίας, δημιουργεί την εντύπωση πως  εξοπλίζει τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, επειδή βλέπει την Τουρκία ως απειλή, όπως και ότι διεκδικεί κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν της έχουν αποδοθεί με συνθήκες, αποτελεί μια άλλη διάσταση της επιθετικότητας της, ενώ και το πέρασμα στον ανταγωνισμό εξοπλισμών, δείχνει φανερά πως δεν υποστηρίζει την ειρηνική και πολιτική επίλυση, αλλά ελπίζει στην επιθετικότητα.

Αυτή η πολιτική εξοπλισμών της τελευταίας περιόδου παρακολουθείται στενά. Είναι προφανές πως οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν καμία επίδραση στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και στοχεύουν στην κλιμάκωση της έντασης¨

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR