Middle East

Το Ιράν κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για ανάμειξη στα εσωτερικά του μετά την σύλληψη δικτύου της Μοσάντ

Με εκτενή άρθρα πρόσφατα στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε, ότι χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν  στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενοι για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, με ορισμένους από αυτούς να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Η διαδήλωση αυτή, ήταν συνέχεια μιας σειράς άλλων διαμαρτυριών, σε πολλές πόλεις της επαρχίας Χουζεστάν, με αφορμή τη λειψυδρία. Ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν  και άλλος ένας σε "ταραχές" στη γειτονική επαρχία του Λορεστάν, σύμφωνα με τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρισκόταν στην περιοχή, είπε ότι το απόγευμα είχαν αναπτυχθεί άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Η κατάσταση πάντως είχε επανέλθει στην κανονικότητα.

Από τις αρχές Ιουλίου, στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε πολλές πόλεις του Ιράν, σημειώνονται αλλεπάλληλες βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το πρακτορείο Fars, το οποίο πρόσκειται στους υπερσυντηρητικούς, έδειχνε δεκάδες διαδηλωτές να φωνάζουν το σύνθημα "Ούτε Γάζα, ούτε Λίβανος, η ζωή μου για το Ιράν", αμφισβητώντας, φαινομενικά, την εμπλοκή του Ιράν στις περιφερειακές κρίσεις.

Τα πράγματα όμως παίρνουν άλλη τροπή, με το Ιράν να κατηγορεί το Ισραήλ, για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας καθώς μυστικοί πράκτορες της Μοσάντ, σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικό  εξοπλισμό ''σε αστικές ταραχές για δολοφονίες", όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφοριών, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενα στην ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών.

Το Υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, ισχυρίστηκε ότι συνέλαβε ένα δίκτυο πρακτόρων της Μοσάντ και κατέσχεσε μια  σειρά  βαρέων όπλων και πυρομαχικών, μετά την είσοδό τους στο Ιράν μέσω των δυτικών συνόρων του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το υπουργείο ισχυρίστηκε, ότι οι φερόμενοι πράκτορες σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα, κατά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα σε ολόκληρο το Ιράν, για να πραγματοποιήσουν δολοφονίες  και ότι το Ισραήλ επιχείρησε να πραγματοποιήσει "πράξεις σαμποτάζ", σε διάφορα μέρη κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Το υπουργείο δήλωσε, ότι το δίκτυο Mossad στην περιοχή, «χτυπήθηκε σκληρά» αφού το Ιράν, κατάφερε να αποτρέψει τις φερόμενες απόπειρες σαμποτάζ.

Τα κατασχεθέντα όπλα περιελάμβαναν πιστόλια, χειροβομβίδες και όπλα, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί, για "πρόκληση συγκρούσεων" κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Το Υπουργείο Πληροφοριών ευχαρίστησε τον λαό του Ιράν, για τη "διαρκή επαγρύπνηση" και κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί και να αναφέρουν "ύποπτες αναφορές", ειδικά στο Διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση έρχεται, καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε ολόκληρο το Ιράν, για τρίτη εβδομάδα υπό το φως της σοβαρής ξηρασίας και της κρίσης ''των υδάτων'', στο νοτιοδυτικό Ιράν και την επομένη της εκδήλωσης αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τεχεράνη.

Επιπλέον την Τρίτη, το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο «τρομοκράτες» και συνέλαβε έναν άλλο, στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν στο βορειοδυτικό Ιράν. Το IRGC ισχυρίστηκε, ότι η ομάδα των τριών μελών σχεδίαζε να πραγματοποιήσει "σαμποτάζ και επιθέσεις κατά της ασφάλειας της χώρας", σύμφωνα με τον Fars.

Συνελήφθησαν επίσης τρεις επιπλέον ύποπτοι, που σκόπευαν να προστατεύσουν τους «τρομοκράτες», σύμφωνα με την έκθεση. Κατά τη σύλληψη κατασχέθηκε «σημαντική ποσότητα» όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, σύμφωνα με τον Fars.

Τη Δευτέρα, το Γραφείο Δικαιοσύνης στην επαρχία Fars, ανακοίνωσε ότι 11 μέλη μιας «τρομοκρατικής ομάδας-Takfiri», που ελέγχονται από ηγέτες που βρίσκονται εκτός Ιράν συνελήφθησαν στην επαρχία Fars. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, άλλα 25 άτομα που συνδέονται με την ομάδα, συνελήφθησαν σε περισσότερες επαρχίες.

Το «Ταφίρι», είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από το Ιράν και τις φιλο-ιρανικές ομάδες, και αναφέρεται σε σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές μαχητές.

Το Γραφείο Δικαιοσύνης πρόσθεσε, ότι η ομάδα κυκλοφόρησε διάφορα βίντεο κλιπ στο Διαδίκτυο, για να διαδώσει τρόμο και να δηλώσει την ύπαρξή τους. Το γραφείο δεν ανέφερε, ποιο ήταν το όνομα της ομάδας ή πού ακριβώς βρίσκονται οι ηγέτες της.

«Η ομάδα σκόπευε να διεξάγει, ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε αρκετές επαρχίες της χώρας, η οποία σχεδιάστηκε με τη συνεργασία πληροφοριών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δύο υπηρεσιών πληροφοριών των ευρωπαϊκών χωρών και ορισμένων περιφερειακών κρατών, αλλά απετράπει, χάρη στην επαγρύπνηση των δικαστικών αξιωματούχων, »είπε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Φαρς.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Ισραήλ, που θεωρείται η μοναδική πυρηνική δύναμη της Μέσης Ανατολής, εναντιώνεται με σφοδρότητα στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς διατείνεται ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο και να απειλήσει την ύπαρξή του.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια συνάντησής του, χθες Δευτέρα, με τον ισραηλινό ομόλογό του Ρεουβέν Ρίβλιν, τον διαβεβαίωσε ότι η δέσμευση της κυβέρνησής του στην ασφάλεια του εβραϊκού κράτους, είναι «ατσάλινη», και τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα» όσο βρίσκεται εκείνος στην εξουσία.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR