USA

Στην “παγίδα” των ΗΠΑ έπεσε ο Ερντογάν - Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τους Τούρκους

Μπροστά στην πρεμούρα του να εξυπηρετήσει τις ΗΠΑ στην Καμπούλ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ν. Ερντογάν, “έσπρωξε” τις τουρκικές δυνάμεις σε μια μεγάλη “παγίδα” στο Αφγανιστάν, την οποία έχουν ετοιμάσει μεθοδικά οι εμπειρότατοι Ταλιμπάν που θέλουν να καταλάβουν όλη την χώρα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση περί παραμονής Τούρκων στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και την απαίτηση των Ταλιμπάν για απόσυρση όλων των δυνάμεων, ήρθε και δεύτερο τελεσίγραφο ακόμα πιο σοβαρό για την Άγκυρα.     

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την Τουρκία ότι θα δεχθούν αιματηρές επιθέσεις, και ουσιαστικά θα πέσουν “κεφάλια”, εφόσον οι Τούρκοι θέλουν να ηγεμονεύουν σε ένα κομμάτι της χώρας για λογαριασμό κυρίως του εαυτού τους.   

Το ριζοσπαστικό κίνημα των Ταλιμπάν δεν αποδέχεται με τίποτα την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, να επιτρέψει την παραμονή τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος του Αφγανιστάν, και εάν η Άγκυρα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της, θα έχουμε άγρια σκηνικά με δημόσιες “εκτελέσεις” Τούρκων στρατιωτών.

Μια παρόμοια δήλωση έγινε από το ισλαμικό κίνημα των Ταλιμπάν, σε αφγανικό τηλεοπτικό κανάλι 1TV χθες Τρίτη.

Ο Ερντογάν αποφάσισε να αφήσει τα τουρκικά στρατεύματα στη χώρα με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι Ταλιμπάν όμως, απείλησαν την Άγκυρα (αν και ομόθρησκοι) ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα δεχθούν ανηλεείς επιθέσεις.

"Η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας [να διατηρήσει μέρος του στρατιωτικού σώματος στο Αφγανιστάν] είναι απερίσκεπτη, παραβιάζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα μας, και είναι αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα των Αφγανών", ανέφερε η ανακοίνωση των Ταλιμπάν.

«Το κίνημα σημειώνει ότι« θεωρεί την παρουσία ξένων στρατευμάτων, με οποιοδήποτε πρόσχημα στο έδαφος του Αφγανιστάν, ως κατοχική δύναμη και τόνισε ότι θα πολεμήσει τους εισβολείς», κατέληξε η ίδια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα.

Η αρχική προθεσμία ήταν ο Σεπτέμβριος, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναλάβει ταχεία δράση, και σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το 95 τοις εκατό των αμερικανικών στρατευμάτων είναι ήδη εκτός Αφγανιστάν.

Το περασμένο Σάββατο, 10 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν έγιναν δεκτοί στη Μόσχα, με κύριο στόχο να αναγνωριστούν από τη Ρωσία ως μέρος του αφγανικού πληθυσμού και να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη μη εμπλοκή ρωσικών δυνάμεων στη χώρα.

Το σουνιτικό ριζοσπαστικό κίνημα διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι Ταλιμπάν δεν ενδιαφέρονται για τα σύνορα Τατζικιστάν-Αφγανιστάν.

Οι Αφγανοί ισλαμιστές διαβεβαίωσαν επίσης το Κρεμλίνο ότι δεν θα επιτεθούν σε γειτονικές χώρες. Η συμφωνία που υπεγράφη πριν από ένα χρόνο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ταλιμπάν στη Ντόχα, και περιελάμβανε την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων, έδωσε εμπιστοσύνη στο ριζοσπαστικό κίνημα.

Σήμερα οι Ταλιμπάν, ελέγχουν ήδη περισσότερα εδάφη από το  2001, όταν ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης πατούσε το πόδι του στο έδαφος του Αφγανιστάν.

Σε τακτικές ενημερώσεις για τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου John F. Kirby, οι δημοσιογράφοι κάνουν συνεχώς ερωτήσεις σχετικά με το πώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν ήδη μεγάλο μέρος του Αφγανιστάν και γιατί τα αμερικανικά στρατεύματα δεν παρεμβαίνουν.

Η εξήγηση του Αμερικανού εκπροσώπου είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν και να εξαλείψουν τους τρομοκράτες που πραγματοποίησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αυτό που θα πράξει τελικά η Τουρκία θα το δούμε το επόμενο διάστημα, ενώ δεν γνωρίζουμε τις αντιδράσεις των Τούρκων πολιτών στο άκουσμα απωλειών στρατιωτών τους στην χώρα αυτή, ενώ το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν θα κινδυνεύσει τρομερά, εκτιμώντας και τις πρόσφατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι για πόσο καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίζουν τους Τούρκους στο Αφγανιστάν, και αν είναι διατεθειμένες να διεξάγουν ξανά πόλεμο στην χώρα αυτή.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR