World

Η Πολωνία αγοράζει και Abrams από τις ΗΠΑ μετά τα Bayraktar

Η Πολωνία θα μπορούσε να αγοράσει τάνκς M1 Abrams από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, κάτι που προφανέστατα δεν θα έβλεπε να καλό μάτι η Μόσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας ετοιμάζεται να αγοράσει περίπου 250 M1 Abrams tanks από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο μήνες μετά την ανακοίνωσή του πως αγοράσει 24 τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB2.

Δύο πηγές κοντά στη συμφωνία ανέφεραν στην πολωνική ιστοσελίδα ειδήσεων Gazeta.pl ότι το υπουργείο διαπραγματεύεται τους πιθανούς όρους σύμβασης. «Φημολογείτο ότι κάτι τέτοιο [η απόκτηση] ήταν δυνατό. Τώρα είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Οι λεπτομέρειες έχουν τεθεί σε επεξεργασία, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση», ανέφερε μια από τις πηγές.

Ερωτηθείς για την πιθανή απόκτηση τανκς και την κατάστασή τους, ένας εκπρόσωπος του Πολωνικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Defense News ότι “ως μέρος των τρεχουσών αναλύσεων που σχετίζονται με τις επιχειρησιακές ανάγκες, εντοπίσαμε την ανάγκη να παρέχουμε στις θωρακισμένες στρατιωτικές μονάδες σύγχρονα τανκς που θα πληρούν τις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης”.

«Αυτή τη στιγμή εκτελούμε αναλυτική-εννοιολογική εργασία με στόχο να καθορίσουμε τις δυνατότητες εξασφάλισης αυτών των ικανοτήτων με βάση τις διαθέσιμες τεχνικές λύσεις που προτείνονται [στην Πολωνία] από πιθανούς προμηθευτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έως και 250 άρματα μάχης στην παραλλαγή M1A2 SEPv3 και άλλα δώδεκα οχήματα που παρακολουθούνται για εκπαίδευση στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 11 δισεκατομμυρίων ζλότι (2,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και 19 δισεκατομμυρίων ζλότι (5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ).

Η πιθανή απόκτηση θα επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολωνίας. Το 2002, η χώρα εξασφάλισε 128 Leopard 2A4 από τον γερμανικό στρατό. Το 2013, το Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον 119 Α4 και Α5 από τη Γερμανία.

Η Πολωνία, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ετοιμάζεται να αγοράσει μια νέα πλατφόρμα οχημάτων για να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα σοβιετικά T-72 και PT-91 άρματα της χώρας.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR