Society
Updated at:

Συναγερμός στην Αττική για 2 πυρκαγιές

Φουντώνει η πυρκαγιά στον Βαρνάβα και το Γραμματικό με την Τροχαία να κλείνει δρόμους στην περιοχή.

Δύο Πυρκαγιές ξέσπασαν σε δασική έκταση στο Βαρνάβα Αττικής και σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πάτημα Ελευσίνας. 

Φωτιά ξεκίνησε μετά τις 11 το πρωί του Σαββάτου σε δασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής. 

Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης, που διαρκώς ενισχύεται, έχει οργανωθεί από την πυροσβεστική, με 67 πυροσβέστες, 16 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρο τμήμα, το μηχανοκίνητο τμήμα, καθώς και πέντε ελικόπτερα , έξι αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το ρωσικό Beriev. Παράλληλα, μεταβαίνουν από την Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας 11 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες.  

Παράλληλα η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε δρόμους τόσο στην Δυτική Αττική, όσο και στην περιοχή του Βαρνάβα, όπου είναι σε εξέλιξη η άλλη σοβαρή πυρκαγιά στην Αττική.

Στην Δυτική Αττική, εκτός από το Πάτημα της Ελευσίνας, πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στον δρόμο για Δερβενοχώρια στην περιοχή της Μαγούλας, στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ και Τροίας στον Ασπρόπυργο και στην περιοχή Ρουπάκι, επίσης στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση,  υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες και πνέουν ισχυροί άνεμοι, με την ανησυχία των κατοίκων να είναι έκδηλη.  Μάλιστα, ορισμένοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Από την Πυροσβεστική πάντως αναφέρουν πως τα σπίτια δεν κινδυνεύουν, για την ώρα, από τη φωτιά, καθώς ο άνεμος φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Νωρίτερα, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκαςδήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι η φωτιά κιδυνεύει να ξεφύγει αν δεν παρέμβουν γρήγορα τα ενέρια μέσα. 

Νέες φωτιές σε Βόλο και Στύρα Εύβοιας

 

Νέο μέτωπο πυρκαγιάς σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική, αυτή τη φορά στα Στύρα Ευβοίας. Η φωτιά καίει δασική έκταση, εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Νιμπορειό. Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έχουν δυσχεράνει το έργο της κατάσβεσης.

CONTINUE READING

 

Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα 


Οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη χώρα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σήμερα Σάββατο, 10 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

  • Περιφέρεια Κρήτης 

  •  

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ( υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. 

Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να  είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR