World
Updated at:

Bloomberg: «Οι πολιτικές του Ερντογάν κατέστρεψαν την τουρκική λίρα»

Σε μόλις τρεις μήνες, η τουρκική λίρα πήγε από το καλύτερο στο χειρότερο.

Το νόμισμα έχει πέσει ''θύμα'' των ιδεοληψιών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πιέζει για άλλη μια φορά τους υπεύθυνους χάραξης της οικονομικής πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός παραμένει σχεδόν στο 17%.

Οι συγκεχυμένες δηλώσεις αυτής της εβδομάδας από τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας και τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας δείχνει τον βαθμό ''επικινδυνότητα'' που διακατέχει την τουρκική αγορά, σε αντίθεση φυσικά με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει καταστραφεί, οι οποίοι γυρνούν την ''πλάτη'' στις τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας τους μέσα στο 2021.

 

«Ο κίνδυνος να συνεχιστούν οι λανθασμένες αυτές πολιτικές έχει αυξηθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να υπερισχύει κάθε άλλης λογικής επένδυσης», δήλωσε ο Viktor Szabo, διευθυντής κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος στην Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο. Η εταιρεία έχει απομακρυνθεί από τις τουρκικές τοπικές αγορές ομολόγων και νομισμάτων.

Για τους επενδυτές, η 20η Μαρτίου ήταν η μέρα που άλλαξε τα πάντα. Η απόφαση του Ερντογάν να απολύσει τον -φιλικό προς τις αγορές- διευθυντή της κεντρικής τράπεζας μετά από μόλις τέσσερις μήνες στη συγκεκριμένη θέση έδειξε την αντίθεση του στην ιδέα της χρήσης υψηλότερων επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, κάτι που αποτελεί ''κανόνα'' στην σύγχρονη οικονομική θεωρία.

Από τότε, οι αγορές της Τουρκίας ήταν σε ύφεση. Αυτή την εβδομάδα ενισχύθηκαν οι φόβοι ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να προωθεί την ατζέντα του για μείωση των επιτοκίων, παρά τον υψηλό πληθωρισμό του Μαΐου που έφτασε στο 16,6%.

CONTINUE READING

Την Τρίτη, ο Ερντογάν έκανε μια αόριστη αναφορά στους καλοκαιρινούς μήνες ως ημερομηνία στόχου για μείωση του κόστους δανεισμού. Ώρες αργότερα, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Κάβιογλου προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά. «Οι προσδοκίες για πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής, οι οποίες δεν βασίζονται σε μια λογική πολιτική, πρέπει να εξαφανιστούν», είπε στους επενδυτές.

Παρά τις δηλώσεις αυτές, η λίρα ήταν σχετικά σταθερή, σημειώνοντας πτώση μόλις 1% και φτάνοντας στα 8,66 ανά δολάριο.

Στα μάτια των επενδυτών που διαχειρίζονται τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, η αγορά είναι φθηνή και θα ανακάμψει μόλις αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

«Ότι οι επενδυτές αποφεύγουν μια αγορά με υψηλούς κινδύνους μακροοικονομικών γεγονότων είναι κατανοητό», δήλωσε ο Sebastian Kahlfeld, ο οποίος διαχειρίζεται ένα τουρκικό κεφάλαιο μετοχών στο DWS Group. «Αυτό δεν πρέπει να θολώσει το γεγονός, ωστόσο, ότι πολλές μεγάλες τουρκικές εταιρείες διαπραγματεύονται σε χαμηλές αποτιμήσεις σε συνδυασμό με ρεκόρ υψηλών μερισμάτων».

Άλλοι λένε ότι δεν είναι απλώς πρόθυμοι να ''στοιχηματίσουν'' σε μια αγορά που τους έχει ''κάψει'' πολλές φορές πριν. Οι ξένοι επενδυτές έχουν ξεπουλήσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικές μετοχές φέτος, αφήνοντας την αγορά στα χέρια τοπικών εμπόρων, οι οποίοι συνήθως είναι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές.

«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τουρκική νομισματική πολιτική είναι ήδη χαμηλή», δήλωσε ο Paul Greer, διευθυντής κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος στη Fidelity International στο Λονδίνο. «Με κάθε περίοδο αστάθειας της λίρας και πραγματικής υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, οι λόγοι που εμποδίζουν τους επενδυτές να ''κρατήσουν'' χρέος σε τουρκικά δολάρια αυξάνονται».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR