Armed Conflicts

Ξέφυγε τελείως ο Ερντογάν -Επιτέθηκε με drone σκοτώνοντας 3 πολίτες στο Ιράκ

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα Σάββατο από τουρκική επίθεση σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο βόρειο Ιράκ σε μια περιοχή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα απείλησε να «καθαρίσει», δήλωσε Κούρδος βουλευτής , στο Agence France-Presse.

Ο Ρασάντ Γκαλάλι, Κούρδος βουλευτής από το Μακμούρ, δήλωσε στο AFP ότι η επίθεση  στόχευσε «ένα νηπιαγωγείο κοντά σε σχολείο» στο στρατόπεδο που  στεγάζει Κούρδους πρόσφυγες από την Τουρκία, και τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Ερντογάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, συνέκρινε το στρατόπεδο Κούρδων προσφύγων  "Μακμούρ" που βρίσκεται στο Β. Ιράκ, με την περιοχή των βουνών Καντίλ κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του Ιράκ, όπου το Τουρκικό Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) έχει τις βάσεις του.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε βάσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ κατά το τελευταίο έτος, εστιάζοντας τη δύναμη πυρός τους και τις επιδρομές τους κυρίως σε μια λωρίδα εδάφους έως και 30 χλμ. εντός του Ιράκ.

Ωστόσο, ο Ερντογάν είπε ότι στο στρατόπεδο προσφύγων "Μακμούρ", που βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια των τουρκικών συνόρων, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες  Κούρδους πρόσφυγες για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ήταν «εκκολαπτήριο» για τους μαχητές του PKK  και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Το ζήτημα του Makhmur είναι τόσο σημαντικό για εμάς όσο και το Qandil, επειδή το Makhmur έχει γίνει ο επωαστήρας του Qandil και αν δεν παρέμβουμε, ο επωαστήρας θα συνεχίσει να παράγει τρομοκράτες», είπε.

«Εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν καθαρίσουν αυτήν την περιοχή, θα την φροντίσουμε υπό την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Τα τουρκικά στρατεύματα διατηρούν ένα δίκτυο βάσεων στο βόρειο Ιράκ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 με βάση συμφωνίες ασφαλείας που συνάφθηκαν με το εκδιωκόμενο καθεστώς του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν αρχικά, ενώ στη συνέχεια εγκατέστησε αυθαίρετα νέες στρατιωτικές βάσεις της στην περιοχή

Η Τουρκία διατηρεί στο Β. Ιράκ 14 στρατιωτικές βάσεις τουλάχιστον, ως ακολούθως:

Περιοχή Zap (Παραμεθόριος περιοχή του Β. Ιράκ με την Τουρκία)

Εδώ βρίσκονται 11 τουρκικές στρατιωτικές βάσεις (Zakho, Seramis, Begova, Batufa,Dohuk, Simele, Bamerni,Amediya, Kanimasi, Deraluk, Seladize)

Πλησίον Μοσούλης

Η βάση Basika

Περιοχή Erbil

Η βάση Erbil

Περιοχή Suleymaniyie

Η βάση Suleymaniyie

Οι εν λόγω τουρκικές στρατιωτικές βάσεις φιλοξενούν εκτός από στρατιωτικά τμήματα και βαρύ οπλισμό (άρματα, πυροβόλα) και χρησιμεύουν ως προπύργια και βάσεις ανεφοδιασμού, των λοιπών τμημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του PKK, οι οποίοι έχουν ως κύριο ορμητήριο τους την οροσειρά του Kandil στα σύνορα με το Ιράν.

Πρόσφατα ο Μπαρζανί , ηγέτης του Κουρδικού Β. Ιράκ ,υπέγραψε 50ετή σύμβαση με την Τουρκία για εξαγωγή πετρελαίου μέσω τουρκικής επικράτειας, τονίζοντας  ότι "αυτή η σύμβαση συνήφθη σύμφωνα με τις εξουσίες που του παραχωρήθηκαν από το ιρακινό σύνταγμα".

Οι ΗΠΑ  από την μεριά τους παρείχαν σχετικά πρόσφατα στρατιωτική βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων $, στους Pesmerga του B. Ιράκ, τους οποίους εκπαιδεύουν και οι οποίοι έχουν συγκροτήσει 2 Ταξιαρχίες τακτικού στρατού.

Πρόκειται για τη «δεύτερη φάση στρατιωτικής και υλικοτεχνικής βοήθειας των ΗΠΑ», η οποία δόθηκε στις 14η και 16η Ταξιαρχίες στις αρχές Νοεμβρίου 2020 σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Από πλευράς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η υποτιθέμενη μεθόριος με το Β. Ιράκ είναι τομέας ευθύνης 2 μεραρχιών πεζικού, της 7ης ΜΠΖ και της 23ης ΜΠΖ οι οποίες υπάγονται στη 2η Στρατιά με έδρα την Malatya.

Το PKK διεξήγαγε εξέγερση στα κουρδικές νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας από το 1984, με αποτέλεσμα περισσότερες από 40.000 άτομα να σκοτωθούν.

Το PKK διατηρεί  βάσεις στο βόρειο Ιράκ, όπου εκπαιδεύουν τους μαχητές τους και ξεκινούν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, η οποία αντιδρά με αεροπορικές επιθέσεις και συνεχείς επίγειες επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Η επίθεση του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε με drone ,λίγες ώρες μετά τον θάνατο πέντε ιρακινών κούρδων μαχητών peshmerga σε συγκρούσεις με το PKK στην περιοχή Mount Matin της βόρειας επαρχίας Dohuk, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο Σέρβαστ Λάζκιν, αναπληρωτής υπουργός των peshmerga ,στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ, δήλωσε ότι δύο μαχητές της peshmerga τραυματίστηκαν επίσης στη σύγκρουση.

Οι Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις (HPG), η ένοπλη πτέρυγα του PKK, κατηγόρησαν τους Πεσμεργκά ότι εισήλθαν στη «ζώνη σύγκρουσης στο Ματίν» μεταξύ αυτών και της Τουρκίας «που θέλει να καταλάβει το Ιρακινό Κουρδιστάν»

"Αυτές οι κινήσεις της peshmerga είναι ένα πισόπλατο χτύπημα  για το PKK και αρνούμαστε την είσοδό τους σε μια περιοχή υπό τον έλεγχό μας", ανέφερε σε δήλωση.

Το PKK συχνά έρχεται σε αντίθεση με την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

Το υπουργείο Υποθέσεων της Πεσμεργκά κάλεσε «όλους να σεβαστούν τα σύνορα του Κουρδιστάν και να μην θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητά του».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη έχει υιοθετήσει μια σκληρότερη γραμμή, καταδικάζοντας τις επανειλημμένες αεροπορικές και επίγειες επιδρομές στο Ιράκ από τις τουρκικές δυνάμεις.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR