World
Updated at:

Ερντογάν: Χάνει με 10% από τους Δήμαρχους Άγκυρας και Κων/πολης του CHP

Ο δήμαρχος της Άγκυρας Mansur Yavaş και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu, έχουν και οι δύο προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο πάνω από 10% έναντι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πιθανές προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων MetroPoll με έδρα την Άγκυρα.

Σε μια πιθανή μονομαχία μεταξύ του Ιğmamoğlu από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και του Ερντογάν για το Προεδρικό αξίωμα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα συγκεντρώσει το 49,7% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του θα λάβει 38,8% τοις εκατό, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 5,7% .

CONTINUE READING

Αντίστοιχα σε ανάλογη δημοσκόπηση μεταξύ του Yavaş του CHP και του  Τούρκου προέδρου, ο δήμαρχος της Άγκυρας θα λάβει το 49,4% των ψήφων και ο Ερντογάν μόλις το 37,5%. Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι θα αποτελούσαν και πάλι 5,7%.

Ο Yavaş και ο Ιğmamoğlu θα τα πήγαιναν καλύτερα από την πιθανή υποψηφιότητα του προέδρου του PartyYİ (Good) Meral Akşener και του προέδρου του CHP Kemal Kılıçdaroğlu, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο Akşener θα συγκεντρώσει το 42,5% των ψήφων εναντίον του Erdoğan, ο οποίος θα κερδίσει το 38,5%.

Ο Kılıçdaroğlu, από την άλλη πλευρά, υστερεί του Ερντογάν στην έρευνα του MetroPoll, καθώς θα λάβει 39,7% των ψήφων, ενώ ο  Τούρκος Πρόεδρος θα συγκεντρώσει το 42,5%.

Ο Ερντογάν, του οποίου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είναι στην εξουσία ως μονοκομματική κυβέρνηση από το 2002, εκλέχθηκε πρόεδρος το 2014 και επανεκλέχθηκε το 2018. Η εκλογή του το 2018 ήταν υπό προεδρικό σύστημα καθώς η Τουρκία άλλαξε από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης σε δημοψήφισμα το 2017.

Σύμφωνα με το προεδρικό σύστημα, ο Ερντογάν κατηγορείται ότι καθιέρωσε μονομερή διακυβέρνηση, καταστρέφοντας τον διαχωρισμό των εξουσιών .

Προκειμένου να υπάρχει  μια τάξη μεγέθους και μέτρο σύγκρισης, θα αναφερθούμε σε προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση, μηνός Μαρτίου 2021 της εταιρείας Optimar,όπου το κόμμα AKP θα λάμβανε το 38% των ψήφων, το κεντρικό αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), από την άλλη πλευρά, θα λάμβανε 24%, ενώ το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) θα λάμβανε το 12%.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι υπόλοιπες ψήφοι μοιράστηκαν μεταξύ του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP) στο 11%, του Καλού Κόμματος(IP) στο 10% και σχεδόν 1% το καθένα για το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), το συντηρητικό κόμμα Felicity (SP) και το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP).

Η δημοσκόπηση του Optimar δείχνει ότι η Λαϊκή Συμμαχία, η οποία αποτελείται από το AK Party, το MHP και το BBP θα πάρει το 50%, ενώ η Nation Alliance, που αποτελείται από το CHP και το IP, θα πάρει 34% συνολικά.

Οι CHP και IP είχαν σχηματίσει Nation Alliance ενάντια στη Λαϊκή Συμμαχία στις προηγούμενες εκλογές. Υποστηρίχθηκαν επίσης από HDP και SP.

Οι γενικές εκλογές του 2023 θα είναι οι πρώτες εκλογές για το Κόμμα DEVA, το οποίο συγκροτήθηκε από τους αντιφρονούντες του AK Party, ενώ το HDP παραμένει στραμμένο σε αντιπαραθέσεις.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κλείσει το HDP. Αυτή η αγωγή θα είναι το σημείο αναφοράς της τουρκικής πολιτικής μέχρι τις εκλογές του 2023.

Οι δημοσκοπήσεις της Optimar πλησίασαν με απόκλιση 3% τα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών του 2018. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1994 και είναι ένας ερευνητικός οργανισμός με έδρα την Άγκυρα, γνωστός για τις εκλογικές του δημοσκοπήσεις.

Από τα παραπάνω διαφαινόταν τον Μάρτιο ότι το κόμμα του Ερντογάν εξακολουθεί να είναι το πρώτο κόμμα στην Τουρκία. Ωστόσο προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το κόμμα ΜΗΡ του συμμάχου του Μπαχτσελί συγκεντρώνει το 11%, ενώ το ΙΥΙ της Ασκενέρ που πρόσκειται στον αντιερντογανικό συνασπισμό ,συγκεντρώνει ποσοστό 10%

Και τα 2 κόμματα των υπερεθνικιστών μαζί συγκεντρώνουν ποσοστό 21%, ενδεικτικό για το πως σκέφτεται το 1/5 των Τούρκων ψηφοφόρων.

Τέλος το Κόμμα DEVA, το οποίο συγκροτήθηκε από τους αντιφρονούντες του AKΡ, συγκεντρώνει μόλις το 1%.

Τα ποσοστά αυτά αναμενόταν να πέσουν για το κόμμα του Ερντογάν λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες, όπερ και εγένετο.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να ματώνει και να χάνει πλέον δημοσκοπικά.

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR