World

Ουκρανία: ''Θα δεχθούμε επίθεση από τη Λευκορωσία''!

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας  Ζελένσκι, δεν απέκλεισε μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση εναντίον της Ουκρανίας μπορεί να εκδηλωθεί όχι μόνο από τις φιλορωσικές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στο Donbass αλλά και από την Κριμαία, αλλά και από τη Λευκορωσία.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία αναμένεται να πραγματοποιήσουν την φετινή κοινή στρατιωτική άσκηση ZAPAD τον Σεπτέμβριο, με την τελευταία να έχει πραγματοποιηθεί το 2017.

Νωρίτερα δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές προειδοποίησαν για τη συμμετοχή περισσότερων από 100.000 στρατιωτών, αν και ο αριθμός αυτός είναι μάλλον υπέρμετρα διογκωμένος.

Εάν οι στρατιωτικές ασκήσεις υποδηλώνουν ένοπλη επιθετικότητα εναντίον γειτονικών κρατών, η Ευρώπη θα βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς πολέμου με τις πολλές στρατιωτικές του ΝΑΤΟ  και της Ρωσίας να πραγματοποιούνται  κάθε χρόνο.

Σήμερα  ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άντριυ Τάραν, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, επανέλαβε τον ισχυρισμό περί πιθανής  επίθεσης  κατά της χώρας του από τη Λευκορωσία, λέγοντας: "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και τους δυτικούς μας εταίρους, η Ρωσία τραβά πίσω τα στρατεύματά της  με πολύ αργό ρυθμό και το ρωσικό στρατιωτικό υλικό παραμένει κοντά στα βόρεια σύνορά μας".

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ουκρανίας Ukrinform, ανέφερε: «Ο Taran λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να εισβάλουν στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία.»

Ο Ουκρανός ΥΠΑΜ  δήλωσε στη συνέχεια  ότι η Ουκρανία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα εντός της Λευκορωσίας και ότι το υπουργείο του εξετάζει εισβολή στην Ουκρανία από ρωσικά στρατεύματα μέσω της Λευκορωσίας ή την εξάπλωση της στρατιωτικής επιθετικότητας από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Με μετριάζοντας την προειδοποίησή του κάπως ως προς το χρονοδιάγραμμα, αν όχι στην ουσία, πρόσθεσε:

«Τώρα, δεν παρατηρούμε τόσο άμεση απειλή. Ταυτόχρονα, εάν είναι απαραίτητο, έχουμε αναπτύξει σχέδια και ξέρουμε πώς να δράσουμε αν δούμε σημάδια δημιουργίας μιας ομάδας ένοπλων δυνάμεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω της Λευκορωσίας ».

Όσον αφορά την προηγούμενη υπαινιγμό για το μήνα Σεπτέμβριο, αναφέρθηκε επίσης στους παρευρισκόμενους στο συνέδριο του All-Ukrainian forum "Ukraine 30. Country Security":

«Όσον αφορά την κλιμάκωση, ίσως το φθινόπωρο, θα  έλεγα ότι αναμένουμε πιθανή κλιμάκωση ανά πάσα στιγμή. Είμαστε πάντα έτοιμοι να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση."

Απευθυνόμενος στο ίδιο φόρουμ, ο Στρατηγός  Ruslan Khomchak, Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καυχιέται:

"Σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και οι  άλλες συνιστώσες του τομέα της ασφάλειας και της άμυνας είναι έτοιμες να αποκρούσουν την ένοπλη επιθετικότητα. Θα πω με σιγουριά ότι είναι 100% έτοιμοι."

Ανάφερε επίσης ότι: «Τα σχέδιά μας για την περαιτέρω ανάπτυξη και μεταρρύθμιση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων βασίζονται στο αποτέλεσμα της αμυντικής επανεξέτασης της εθνικής στρατηγικής ασφάλειας της χώρας. Αυτά τα μέτρα μεταρρύθμισης λαμβάνουν υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές και προσεγγίσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ."

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές του έθνους του και κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών από φιλοδυτικούς υποστηρικτές του αντιπάλου του, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, προειδοποίησε για στρατιωτική συσσώρευση του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα του έθνους του δηλώνοντας:

«Το υπουργείο Άμυνας πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Πρέπει να παρακολουθούμε όλες τις κατευθύνσεις των κινήσεων και των προθέσεων τους. "

Το δυτικό τμήμα της Λευκορωσίας κοντά στο Γκρόντνο έχει κατοίκους πολωνικής εθνοτικής καταγωγής και τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένη δραστηριότητα από πολωνικούς εθνικιστικούς αυτονομιστές και λαϊκούς που υποστηρίζονται από την Πολωνία.

Τον Αύγουστο, ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Βίκτορ Κρέινιν ανακοίνωσε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας για να εξασκήσει την άμυνα της περιοχής από ξένες επιθέσεις.

Ο Λευκορώσος ΥΠΑΜ δήλωσε: «Μπορώ με βεβαιότητα να δηλώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη. Το ηθικό είναι υψηλό. Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε αποστολές. Το κύριο καθήκον για εμάς είναι να διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας».

Επίσης τον Αύγουστο ο Πρόεδρος Λουκασένκο προειδοποίησε:

"Πολλοί στη Ρωσία σχολιάζουν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία . Αυτό δεν αφορά  μόνο τη Λευκορωσία. Πρόκειται για τη Ρωσία, τα δυτικά σας σύνορα. Ο Πούτιν και εγώ συμφωνήσαμε: Η Λευκορωσία είναι πρώτη, η Ρωσία είναι η επόμενη γραμμή. Πρέπει να απογοητεύσουμε τα σχέδιά τους να χρησιμοποιήσουν τη Λευκορωσία ως εφαλτήριο κατά της Ρωσίας "

Όσον αφορά ποιος απειλεί ποιόν,, αξίζει να σημειωθεί ότι η Λευκορωσία προειδοποίησε για επιθέσεις εναντίον της από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ της Ουκρανίας εννέα μήνες πριν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θέσουν το ενδεχόμενο  μιας επίθεσης εναντίον του έθνους τους από ή από τη Λευκορωσία.

Ο πληθυσμός των εθνών που αναφέρονται παραπάνω λέει επίσης:

Λευκορωσία: 9,4 εκατομμύρια
Ουκρανία: 44 εκατομμύρια
Πολωνία: 38 εκατομμύρια

Η ιστορία έχει καταγράψει πολλές περιπτώσεις ενός έθνους που δέχεται επίθεση αφού κατηγορήθηκε ψευδώς ότι επιτέθηκε πρώτα ή ότι σχεδίαζε επίθεση. Η 1η Σεπτεμβρίου 1939 είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR