World

Kατασκοπευτικό ''θρίλερ'' στην Τουρκία: Διαρροή πληροφοριών για λογαριασμό ξένων αμυντικών εταιρειών

Έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών στρατιωτικών υπαλλήλων που είναι εν ενεργεία, έχουν τεθεί υπό κράτηση με το επιχείρημα ότι διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με σχέδια της Προεδρίας των αμυντικών βιομηχανιών (SSB) σε ξένες αμυντικές εταιρείες αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη-κέρδη.

Οι τελευταίες κρατήσεις έρχονται στο πλαίσιο μιας διευρυμένης έρευνας για το σύστημα διαφθοράς, με υπόπτους να αντιμετωπίζουν κατηγορίες στρατιωτικής κατασκοπείας.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε στις 27 Απριλίου έξι άτομα στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών σε ξένες αμυντικές εταιρείες.

Μεταξύ των κρατουμένων είναι 1 συνταγματάρχης,1 Αντισυνταγματάρχης, 1 Ταγματάρχης και τρεις υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών.

Συνολικά εννέα άτομα έχουν ένταλμα σύλληψης σχετικά με τις κατηγορίες, επομένως καταζητούνται τα άλλα τρία άτομα.

Τον Ιανουάριο, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για στρατιωτικούς αξιωματούχους και υπαλλήλους της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), σχετικά με  ισχυρισμούς ότι εμπλέκονταν στη διαρροή πληροφοριών σχετικά με αμυντικά προγράμματα, σε εκπροσώπους ορισμένων ξένων αμυντικών εταιρειών για οικονομικό όφελος.

Η επιχείρηση του Ιανουαρίου είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην συνταγματάρχων, ενός συνταξιούχου αστυνομικού και ενός ιδιώτη.

Στη συνέχεια, ιδρύθηκε επιτροπή για περαιτέρω  διεύρυνση. Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "οι πληροφορίες που έπρεπε να παραμείνουν εμπιστευτικές έχουν δοθεί σε ξένες εταιρείες."

Οι τελευταίες κρατήσεις έρχονται στο πλαίσιο της διευρυμένης έρευνας για το φερόμενο σχέδιο διαφθοράς, με τους υπόπτους να αντιμετωπίζουν κατηγορίες στρατιωτικής κατασκοπείας.

Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Μαρτίου 20121, οι δυνάμεις ασφαλείας και πληροφοριών της Τουρκίας συνέλαβαν 26 άτομα σε κοινή επιχείρηση, κατηγορώντας τους  ως υπόπτους για κατασκοπεία σε βάρος της αμυντικής βιομηχανίας  της χώρας και ότι ανήκουν στην οργάνωση του Fethullah Gulen.

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε τις συλλήψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε πέντε διαφορετικές επαρχίες. Μετά από εξέτασή τους  απελευθερώθηκαν επτά ύποπτοι και αποφασίστηκε η κράτηση των υπόλοιπων 19.

"Αυτός ο έλεγχος στοχεύει να αποκαλύψει τη διείσδυση των Γκουλενιστών στην εθνική αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας", δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος που ασχολείται με την  συγκεκριμένη έρευνα.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών  ασφαλείας δήλωσε ότι οι 26 κρατούμενοι κατείχαν τις εξής θέσεις:

Δεκαέξι είναι πρώην υπάλληλοι της Turkish Aerospace Industries,τέσσερις είναι πρώην υπάλληλοι της Aselsan της μεγαλύτερης αμυντικής εταιρείας της Τουρκίας, δύο είναι πρώην υπάλληλοι στρατιωτικού λογισμικού της Havelsan,δύο είναι πρώην υπάλληλοι του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας, γνωστό και ως TUBITAK, ένας είναι πρώην υπάλληλος της εταιρείας κατασκευής πυραύλων Roketsan και ο τελευταίος είναι πρώην υπάλληλος του κυβερνητικού οργανισμού προμηθειών άμυνας, γνωστός στο παρελθόν ως SSM, που αργότερα  υπήχθη στον Πρόεδρο Ερντογάν και μετονομάστηκε σε SSB.

Ο δικαστικός αξιωματούχος είπε τότε ότι θα ακολουθήσει μια μακρά νομική διαδικασία, κατά την οποία οι κατηγορούμενοι θα δικάζονται. Δεν έκανε πρόβλεψη για τις ετυμηγορίες, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει διαδικασία προσφυγής, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, προβλέποντας ότι η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2018, αρκετές δεκάδες μηχανικοί και αξιωματούχοι που εργάζονταν για αυτό που οι αρχές περιέγραψαν ως «κρίσιμα γηγενή προγράμματα» συνελήφθησαν στο πλαίσιο κυβερνητικής έρευνας στην Τουρκία.

Πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο, έξι ύποπτοι συνελήφθησαν στην Τουρκία σε ένα φερόμενο σχέδιο απάτης με συμβάσεις αμυντικής βιομηχανίας. Οι κρατήσεις, που αναφέρθηκαν από την κυβέρνηση στις 12 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν μετά από κοινή κρυφή επιχείρηση της τουρκικής αστυνομικής δύναμης και του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της  MIT. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για πώληση διαβαθμισμένων και μυστικών δεδομένων που αφορούν προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στην Άγκυρα δήλωσε ότι η επιχείρηση στοχεύει «μια ομάδα ανθρώπων που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες στον αμυντικό κλάδο». Η MIT και η αστυνομία δήλωσαν ότι είχαν υπό την επίβλεψη υπόπτους από πέρυσι, έχοντας υποψιαστεί ότι επηρέασαν αμυντικά προγράμματα και συμβάσεις με αντάλλαγμα δωροδοκίες.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, οι ύποπτοι κοινοποίησαν εμπιστευτικά δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τους πόρους του έργου, τις τιμές, τις τεχνικές προδιαγραφές και τη συμβατική πρόοδο σε ξένες αμυντικές εταιρείες.

«Οι εκπρόσωποι ξένων εταιρειών κοινοποίησαν αυτά τα δεδομένα στις εταιρείες τους και κέρδισαν πλεονεκτήματα στις προσφορές και στα δικά τους έργα», σύμφωνα με δήλωση του εισαγγελέα.

Το "κυνήγι μαγισσών" συνεχίζεται ανελέητο από το καθεστώς Ερντογάν, ακολουθώντας το δόγμα "όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εχθρός μου και εχθρός του κράτους".  Μετά τις εκτενείς εκκαθαρίσεις  σε αεροπορία, στρατό, ναυτικό, στρατοχωροφυλακή, διοίκηση ασφαλείας ακτών, δικαστικό σώμα, αστυνομία, τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΜΕ, βουλευτές και το κουρδικό κόμμα HDP, σειρά έχουν οι εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία.

Γιατί όμως τώρα ξαναγίνονται συλλήψεις από τον συγκεκριμένο κλάδο; 

Είναι δεδομένο ότι πολλά εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας καθυστερούν ή έχουν μπεί στο ψυγείο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16 το οποίο  δεν γίνεται στις ΗΠΑ αλλά στην Τουρκία, το πρόγραμμα του  τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους TF-X ουσιαστικά είναι στάσιμο, το πρόγραμμα του τουρκικού άρματος Altay ξέμεινε από κινητήρα αφού η Γερμανία δεν τον δίνει και η Τουρκία καταφεύγει σε νοτιοκορεατική πατέντα, τα τουρκικά UAV δεν έχουν πλέον κάμερες υψηλής ευκρίνειας παντός καιρού αφού ο Καναδάς επέβαλλε εμπάργκο και η Τουρκία ψάχνεται  και τέλος το  mini αεροπλανοφόρο Anadolu ξέμεινε από αεροπλάνα και θα φέρει UAV τα οποία χρειάζεται να κατασκευαστούν για να μπορούν να αποπροσγειωθούν από αυτό.

Αυτό έχει γίνει λόγω της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, η οποία χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα και οπορτουνισμό. Ωστόσο στα μάτια του τουρκικού λαού  θα πρέπει να βρεθεί ή καλύτερα να εφευρεθεί ο φταίχτης.

Αυτός είναι οι "γκιουλενιστές" υπάλληλοι των εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας οι οποίοι πουλάνε τα  τεχνολογικά επιτεύγματα στην δαιμονοποιημένη στα μάτια του τουρκικού λαού Δύση και τις εταιρείες της

Αυτό είναι πλέον το νέο τουρκικό αφήγημα.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR