Greek-Turkish Relations
Updated at:

''Καρφί'' για κατάρρευση η Τουρκία: Στοιχεία-σοκ για την οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημοσίευσε την έκθεση του Απριλίου 2021, η οποία έδειξε ότι η Τουρκία έχει το 14ο υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο με 13,6%. Το ποσοστό αυτό είναι επίσης 6,5 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ανέρχεται στο 2,1%.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι τρεις πρώτες χώρες όσον αφορά τα ποσοστά πληθωρισμού είναι η Ιαπωνία, η Ελβετία και ο Παναμάς. Τον Απρίλιο, το ποσοστό πληθωρισμού σε αυτές τις χώρες ήταν μόνο 0,1%.

Οι χώρες αυτές ακολουθούνται από την Ελλάδα 0,2%, τη Σιγκαπούρη 0,2%, το Ισραήλ 0,3%, την Παλαιστίνη η οποία περιλαμβάνει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη 0,3% τοις εκατό, το Μαυροβούνιο 0,4% και τον Νίγηρα 0,4%.

Όπως ανέφερε ο Kerem Congar, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) οι κορυφαίες είναι, η Κύπρος 0,4%, η Κροατία 0,7%, η Ιταλία 0,8% και το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία 0,9).

CONTINUE READING

Όσον αφορά τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, το ποσοστό πληθωρισμού της Γερμανίας τον Απρίλιο ήταν 2,2% , ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 1,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο , 1,1% στη Γαλλία, 1%  στην Ισπανία, 1,7% στο Βέλγιο και 1,4% στις Κάτω Χώρες.

Παγκοσμίως η Τουρκία κατατάσσεται 14η με το ποσοστό πληθωρισμού 13,6%. Όσον αφορά τις χειρότερες χώρες σε ποσοστά πληθωρισμού, αυτές είναι η Βενεζουέλα 5.500%, το Σουδάν 197%, το Σουρινάμ 52.1%, το Νότιο Σουδάν 40%, το Ιράν 39% και η Υεμένη 30,6% της οποίας η οικονομία που έχει από καιρό καταστραφεί λόγω του πολέμου που βιώνει.

Το ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας είναι καλύτερο από την Αγκόλα, την Αϊτή, τη Λιβύη, τη Ζάμπια, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνα.

Ωστόσο η Αιθιοπία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Λιβερία, το Ουζμπεκιστάν και το Ιράκ είναι ελαφρώς καλύτερες από την Τουρκία όσον αφορά τα ποσοστά πληθωρισμού των καταναλωτών.

Στην πολιτική και γεωγραφική "γειτονιά" της Τουρκίας, το ποσοστό πληθωρισμού είναι 1,2%  στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 1% στη Βουλγαρία, 7,9%  στην Ουκρανία και 3,5% στο Αζερμπαϊτζάν.

Όσον αφορά τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, ο πληθωρισμός του Απριλίου 2021 ήταν 2,3% στις ΗΠΑ και 1,2% στην Κίνα. 

Η πολύ πρόσφατη  έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποτυπώνει το χάλι της τουρκικής οικονομίας, αλλά πολύ περισσότερο τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά της τουρκικής οικογένειας, αφού με τόσο υψηλό πληθωρισμό, το "καλάθι της νοικοκυράς" περιέχει πολύ λίγα αγαθά διαβίωσης.

CONTINUE READING

Ο υπερφίαλος Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του ζούν εκτός πραγματικότητας, επιθυμώντας την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η Τουρκία να "κατακτήσει το φεγγάρι".

Επί του παρόντος με εντολή του Σουλτάνου μοιράζονται στον πτωχευμένο τουρκικό λαό κρεμμύδια και πατάτες...

Ελλείψει χρημάτων τα περιβόητα μεγαλεπήβολα  τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα είτε θα ακυρωθούν, είτε θα μετατεθούν χρονικά πολύ μεταγενέστερα.

Ο Ερντογάν θα χάσει την εξουσία από την οικονομία.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR