Greek-Turkish Relations
Updated at:

Συνάντηση Ερντογάν & Δένδια αύριο

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν θα έχει ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αύριο Πέμπτη, όπως ενημέρωσε το ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.

Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας».

Στις 7 θα συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ταξιδιού του Νίκου Δένδια στην Τουρκία. Ενα ταξίδι που επρόκειτο να γίνει την Τετάρτη, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση της έντασης στο Ουκρανικό.

Νέες απειλές Ερντογάν κατά της Κύπρου και της Ελλάδας

Σε ένα νέο παραλήρημα προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Τετάρτη 14 Απριλίου, λίγο πριν τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «Δεν θα χαρίσουμε ποτέ τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι αν κριθεί απαραίτητο, θα επέμβουμε στο νησί». Στη συνέχεια είπε ότι η Τουρκία δεν αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις και σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα σημείωσε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει έρευνες οι γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης.

Ο Ερντογάν ζήτησε τη συνάντηση στην Άγκυρα

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία συνάντηση που ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και συζήτησαν εν όψει της παρουσίας του στην Άγκυρα. 

Να σημειωθεί πως νωρίτερα είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, από την Αθήνα κατά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, αλλά και για τη συμφωνία των δύο χωρών να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες.

Είχε προηγηθεί, όμως, και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Λιβύης, Μτμπεϋντά, μέσα από το Παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα, μία ημέρα πριν, ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο μπορεί να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, όμως η Τρίπολη προς διασφάλιση των συμφερόντων της θα συνομιλήσει με όλες της χώρες της Μεσογείου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου, ο οποίος προχώρησε σε νέες παραληρηματικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Η συνάντηση με Τσαβούσογλου και το “ιφτάρ”

Το πρωί της Πέμπτης (15.04.2021) και πριν από το ραντεβού με το Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα. Στις 5 το απόγευμα θα συναντηθούν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και -αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα- θα δειπνήσουν μαζί στο “ιφτάρ”, όπως ονομάζεται το δείπνο των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού, που άρχισε στις 13 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου. Αξίζει να αναφερθεί πως η πρόσκληση στο “ιφτάρ” θεωρείται ιδιαίτερα τιμητική για τους καλεσμένους. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR