World

Ο Βρετανός ΥΠΑΜ Μ. Γουάλας υποδέχθηκε τον Χ. Ακάρ στο αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales - Τι συζητήθηκε;

Το βρετανικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε  ότι ο Τούρκος ΥΠΑΜ  Άκαρ βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο «για να επιβεβαιώσει τη στενή συνεργασία των δύο χωρών μας για την άμυνα και την ασφάλεια ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».

Ο Βρετανός  υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε:

"Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός Σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συνεργάτης με το Ηνωμένο Βασίλειο στην προάσπιση της ασφάλειας στις περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Με μεγάλη χαρά καλωσόρισα τον Υπουργό Akar στο Ηνωμένο Βασίλειο για γόνιμες συζητήσεις σχετικά με το πώς τα έθνη μας μπορούν να οικοδομήσουν την ισχυρή αμυντική μας σχέση σε μια σειρά τομέων - από ασκήσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ έως βιομηχανική συνεργασία."

Ο υπουργός Akar καλωσορίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με φρουρά τιμής από τους Coldstream Guards στο Horse Guards Parade, πριν από τη διμερή συνάντηση στο ΥΠΑΜ της Μ.Βρετανίας.

Και οι δύο υπουργοί Άμυνας εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να συζητήσουν πώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν και με διεθνείς εταίρους για να υποστηρίξουν την περιφερειακή ασφάλεια και τον συνεχιζόμενο αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες του Daesh, αφού και τα δύο έθνη είναι μέλη του Παγκόσμιου Συνασπισμού για να νικήσουν τον Daesh.

Ο υπουργός Άμυνας μπόρεσε να επιδείξει τις σημαντικές θαλάσσιες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας στο HMS Prince of Wales,  το οποίο βρισκόταν ελλιμενισμένο στο Ναυτική Βάση του Πόρτσμουθ 

Στο αεροπλανοφόρο, του οποίου το κατάστρωμα πτήσης έχει αρκετό χώρο για να χωρέσει τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, οι κ. Wallace και Akar συμμετείχαν σε μια συζήτηση  στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους της βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Εκτίμηση

 Από τα παραπάνω και όχι μόνο διαφαίνεται η προσέγγιση Τουρκίας-Μ.Βρετανίας, την οποία είχαμε επισημάνει  λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική από αυτή την προσέγγιση.

Διαπίστωση είναι ότι η Μ.Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ, θα διεκδικήσει το ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μ. Βρετανία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο, είναι πυρηνική δύναμη, ενώ αποτελεί εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης δεν βλέπει με καλό μάτι την Γαλλική και Ισραηλινή διείσδυση στην Κύπρο, καθώς και το ρόλο της ΕΕ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όπου θέλει να έχει αναβαθμισμένο ρόλο, ίσως μέσω Τουρκίας

Η Τουρκία από την άλλη,  έχει εκδιωχθεί από τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα των F-35, γεγονός που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα έχει τη δυνατότητα  να έχει αεροσκάφη καθέτου αποπροσγείωσης στο mini αεροπλανοφόρο της Anadolu. Μόνη διέξοδος για αυτό είναι τα βρετανικά Sea Harrier.

Τέλος η Τουρκία στα αεροσκάφη εγχώριας παραγωγής της TF-X που προτίθεται να κατασκευάσει, ο κινητήρας τους θα είναι της βρετανικής Rolls Roys.

Πλέον των ανωτέρω η προσέγγιση που επιχειρεί η Τουρκία στη Μ.Βρετανία στην παρούσα χρονική περίοδο, συμπίπτει, με την επικείμενη πενταμερή σύνοδο για το Κυπριακό στην οποία μετέχουν και οι δύο χώρες, το βρετανικό ενδιαφέρον και η υποβολή πρότασης στην Ελλάδα για απόκτηση φρεγατών, η έναρξη συνεργασίας βρετανικής με τουρκική εταιρεία στην εξόρυξη πετρελαίου στην  χερσαία τουρκική περιοχή του Mardin, χωρίς να αποκλείεται ο Ερντογάν να "σπρώξει " τη συνεργασία και στη ΝΑ Μεσόγειο σε θαλάσσια οικόπεδα, και τέλος το "ντύσιμο" με drone του Anadolu, για το οποίο χρειάζεται ειδική τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Βρετανοί

Οι Τούρκοι δεν κάνουν τίποτε στην τύχη.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR