World

Σκάνδαλο στην Τουρκία: Βίντεο με μέλος του κόμματος Ερντογάν να ρουφάει κοκαΐνη

Ένα βίντεο με πρωταγωνιστή ένα μέλος του Τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP που ρουφάει κοκαΐνη έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά απομένει να δούμε αν η ζημιά θα είναι διαρκής.
Ο Kursat Ayvatoglu φαίνεται να ρουφάει από την μύτη αυτό που φαίνεται να είναι κοκαΐνη στ οπλυτελές αμάξι του σε ένα βίντεο που διέρρευσε

Το σκάνδαλο που περιβάλλει την κυβέρνηση του Τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι ασύλληπτο ειδικά για ένα κόμμα που υπμνεί τα μουσουλμανικά πρότυπα.

Η αντιπολίτευση θεωρεί την υπόθεση ως απόδειξη της διαφθοράς και της ηθικής σήψης που διαπερνά τους ισλαμιστές μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Ο Ozgur Ozel, νομοθέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, είπε: «Αυτές οι φωτογραφίες, αυτά τα βίντεο… αποκαλύπτουν τον δρόμο προς τον οποίο έχει απομακρυνθεί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, την παρακμή και τον εκφυλισμό στον οποίο βρίσκεται.»

Η διαμάχη επικεντρώνεται στον Kursat Ayvatoglu, τον 28χρονο γιο μιας οικογένειας εργατικής τάξης που εργαζόταν στα κεντρικά γραφεία του AKP στην Άγκυρα και προφανώς είχε συσσωρεύσει αρκετό πλούτο για να κατέχει δύο πολυτελή οχήματα με μισθό 300 $ ανά μήνα. Γυρίστηκε κρυφά, πιθανώς από έναν συνεπιβάτη, μέσα στο πολυτελές όχημά του του καθώς έκανε μια γραμμή πάνω στο κιβώτιο ταχυτήτων του. Το βίντεο άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς πάνω στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος.

Εμφανίστηκαν επίσης φωτογραφίες που δείχνουν τον Αϊβατόγλου με κοκτέιλ σε μια πισίνα υαγκαλιά με ξανθιά “αιθέρια ύπαρξη” και να τοποθετεί μάρκες σε ένα καζίνο. Ο Ayvatoglu διαμαρτυρήθηκε αρχικά υποστηρίζοντας την αθωότητά του, ισχυριζόμενος ότι εισπνεύσει ζάχαρη άχνη, όχι κοκαΐνη.

Αλλά υπήρχε χειρότερο. Άρχισαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες του Αϊβατόγλου δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εσωτερικών. Συμπίπτοντας το περιστατικό με τη νέα προσπάθεια του Ερντογάν να ενισχύσει την θρησκόληπτή του βάση μέσα σε μια μαρασμένη οικονομία το σκάνδαλο ήταν περισσότερο από ό, τι μπορούσε να αντέξει η κυβέρνηση.

Ο Αϊβατόγλου τέθηκε υπό κράτηση στις 26 Μαρτίου και απολύθηκε από τη δουλειά του στο AKP, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπηρέτησε ως σύμβουλος του αντιπροέδρου του AKP Hamza Dag. Ο Νταγκ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση εργασίας με τον Αϊβατόγλου, παρόλο που μια σειρά από οπτικά ντοκουμέντα δείχνουν διαφορετικά.
Το σκάνδαλο της κοκαΐνης δεν είναι το πρώτο. Το AKP επέζησε πολύ χειρότερα, ιδίως με την έρευνα διαφθοράς που ξεκίνησε το 2013, εμπλέκοντας τον Ερντογάν και τον εσωτερικό του κύκλο σε ένα ζήτημα με ιρανικό πετρέλαιο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αστυνομικές επιδρομές αποκάλυψαν παπούτσια γεμισμένα με εκατομμύρια δολάρια και μηχανήματα καταμέτρησης χρημάτων. Κρυφά μαγνητοσκοπημένες ηχογραφήσεις μιας αντρικής φωνής που φέρεται ότι ανήκε στον Ερντογάν που έδινε οδηγίες στον μικρότερο γιο του να κρύψει περισσότερα εκατομμύρια. Οι αστυνομικοί που ξεκίνησαν την έρευνα φυλακίστηκαν. Η έρευνα θάφτηκε.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR