Greek-Turkish Relations

Ο ''γκρίζος λύκος'' Μπαχτσέλι θέλει να καταργήσει την δικαιοσύνη στην Τουρκία και να κλείσει το ανώτατο δικαστήριο

Ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP) της Τουρκίας, Ντέλετ Μπαχτσέλι, επανέλαβε την Τετάρτη, έκκληση για κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, λέγοντας ότι η κίνηση δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Οι παρατηρήσεις του  συνεργάτη του συνασπισμού του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνουν καθώς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έστειλε ένα κατηγορητήριο ζητώντας να απαγορευτεί το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) στον ανώτατο εισαγγελέα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επικαλούμενο διαδικαστικούς λόγους.

"Είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο στο πλευρό της υπεροχής του νόμου ή είναι μαζορέτα για τον αυτονομισμό; "ανέφερε η εφημερίδα Sözcü ότι είπε ο  Μπαχτσέλι.

"Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ανίσχυρο, αδιάφορο και μακρινό στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και του αυτονομισμού", πρόσθεσε.

Η αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του HDP νωρίτερα αυτό το μήνα απαιτεί απαγόρευση στο φιλοκουρδικό κόμμα για φερόμενους δεσμούς με το παράνομο εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), καθώς και πενταετή πολιτική απαγόρευση σε περισσότερα από 600 μέλη του κόμματος.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, για συμπάθεια και δράση προς το συμφέρον του ΡΚΚ. Το HDP αρνείται τους δεσμούς με την τρομοκρατία.

"Το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως και το κλείσιμο του HDP, θα πρέπει να γίνει ένας αναπόφευκτος στόχος", δήλωσε ο ηγέτης του MHP.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν απάντησε στις παρατηρήσεις του Μπατσέλι, λέγοντας ότι ο ηγέτης του MHP πρέπει να αποφύγει να σχολιάσει θέματα που αφορούν δικαστικά θέματα.

"Είναι προφανές ότι τέτοιες προσεγγίσεις δεν ωφελούν το νόμο, το κράτος και το ένδοξο έθνος μας." ανέφερε στον ειδησεογραφικό ιστότοπος του Gerçek Gündem α ο αντιπρόεδρος των εκλογικών υποθέσεων του AKP, Samir Altunkaynak.

Τονίζοντας ότι η διαφύλαξη του νόμου ήταν η θεμελιώδης διασφάλιση της ενότητας της Τουρκίας, ο Altunkaynak είπε ότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είχαν «τιμήσει» τον νόμο.

Οι δηλώσεις Μπαχτσελί δείχνουν το χάος που επικρατεί στην Τουρκία, όπου και επισήμως πλέον επιθυμεί το εξαπτέρυγο του Ερντογάν  την κατάργηση της δικαιοσύνης. Δεν μιλάμε για χειραγώγηση της δικαιοσύνης, μιλάμε για κατάργησή της.

Τελικά ποιος διοικεί πραγματικά την Τουρκία; Ο Ερντογάν ή ο Μπαχτσελί;

Τώρα πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν εάν αυτό συμβεί, μένει να το δούμε.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR