Ο Σοϊγκού προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αναπτύξουν πυραύλους ενδιάμεσου και μικρής εμβέλειας στην Ευρώπη.
"Έχουμε δεσμευτεί να μην αναπτύξουμε τέτοια όπλα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αναπτυχθούν στην Ευρώπη. Δηλαδή, δεν θα το κάνουμε και αυτό. Εάν αναπτυχθούν, θα ανταποκριθούμε κατάλληλα, φυσικά", δήλωσε ο Σοϊγκού σε συνέντευξή του στο Tengrinews.
Τον Οκτώβριο του 2020, ο Robert O'Brien, τότε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αναπτύξουν πυραύλους ενδιάμεσου και μικρότερου βεληνεκούς στην Ευρώπη για να «αποτρέψουν» τη Ρωσία. Είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια κίνηση για την επίτευξη ειρήνης, η οποία θα έδινε στην Ουάσιγκτον την ευκαιρία όχι μόνο να αποκρούσει πιθανές επιθέσεις, αλλά και να εφαρμόσει την ιδέα του ελέγχου των όπλων στο μέλλον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη INF το 1987, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 1988. Τα συμβαλλόμενα μέρη ανέλαβαν την υποχρέωση να καταστρέψουν όλα τα συστήματα επίγειων πυραύλων μεσαίου εύρους (1000-5500 km) και μικρότερης (500-1000 km) εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των εκτοξευτών και επίγειων πυραύλους με εμβέλεια από 500 έως 5500 χλμ. Απαγορεύτηκε η παραγωγή, δοκιμή και ανάπτυξη αυτών των τύπων όπλων.
Το καλοκαίρι του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη INF. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η Ρωσία είχε 9M729 πυραύλους που θα μπορούσαν να εκτοξευτούν από τους εκτοξευτές Iskander-M. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι το βεληνεκές του πυραύλου ξεπέρασε τα 500 χιλιόμετρα, γεγονός που παραβίασε τη συνθήκη. Οι ρωσικές αρχές, με τη σειρά τους, ανακοίνωσαν ότι οι πύραυλοι Tomahawk, τους οποίους απαγόρευσε η Συνθήκη INF, θα μπορούσαν να εκτοξευτούν από συστήματα Mk-41 που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν στη Ρουμανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη με τον Tengrinews, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού, εξέφρασε την ελπίδα του για την αποκατάσταση του πλήρους και ισότιμου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
"Πράγματι, πρέπει να μιλήσουμε, υπάρχει επείγουσα και ακραία ανάγκη σε αυτό. Από την πλευρά μας τέλος, κάναμε όλα τα βήματα και όλες τις δηλώσεις", είπε.
Εκτίμηση
Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτικά στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας το τελευταίο διήμερο, με αφορμή δύο γεγονότα. Το πρώτο ήταν οι βαριοί χαρακτηρισμοί του Μπάϊντεν εναντίον του Πούτιν, με αφορμή έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες υπήρχε ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2020, καθοδηγούμενη από τον Ρώσο Πρόεδρο
Το δεύτερο είναι η ανακοίνωση των G7 εναντίον της Ρωσίας για την παράνομη κατοχή της Κριμαίας η οποία είναι έδαφος της Ουκρανίας.
Οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας είναι ιδιαίτερα ταραγμένες αυτή την περίοδο και η πιθανότητα εκτεταμένων νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ντομπάς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θεωρούνται πολύ πιθανές.
Όλα τα παραπάνω έρχονται προς επίρρωση της πρόσφατης έκθεσης του ΝΑΤΟ με τίτλο "ΝΑΤΟ 2030", στην οποία Κίνα και Ρωσία μνημονευόταν κατά σειρά ως οι κυριότερες απειλές για τη συμμαχία έως το 2030.
Αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας σε όλα τα μέτωπα, τα οποία δεν είναι και λίγα.
Συρία, Λιβύη, Α. Μεσόγειος, Τουρκία- S-400, Ουκρανία, North Stream, East Med αποτελούν μερικά από τα ακανθώδη θέματα που οι δύο Υπερδυνάμεις έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.
Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος μόλις ξεκίνησε, μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.