World
Updated at:

''Χτύπημα'' από ΕΕ-ΗΠΑ κατά Ελλάδας: Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στη Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής

Nέο ''άδειασμα'' από την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουμε κατά της χώρας μας. Για άλλη μία φορά, ''χαϊδεύουν'' τα αυτιά της Άγκυρας, η οποία παίρνει ''ανάσες'', την στιγμή που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. 

Το Πενταπόσταγμα σας αποκαλύπτει το δημοσίευμα-''βόμβα'' του ''Reuters'':

CONTINUE READING

''Οι ηγέτες της ΕΕ τον Δεκέμβριο είχαν προτείνει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιού για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης» της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, αν και δεν διευκρίνισαν άτομα.

Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να εξετάσει την επιβολή αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων στη σύνοδο κορυφής στις 25-26 Μαρτίου, μετά από μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε δημόσια την ελπίδα του, ότι οι διαμαρτυρίες-διαδηλώσεις στη Γαλλία θα ανατρέψουν τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν.

Αλλά ένας πιο εποικοδομητικός τόνος από τον Ερντογάν φέτος, η υποστήριξη της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση και οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ  της Τουρκίας και της Ελλάδας  εδώ και πέντε χρόνια βοήθησαν στην αλλαγή της διάθεσης της ΕΕ!

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ του Προέδρου Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια στιγμή που η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα της ΕΕ, φαίνεται πιο πρόθυμη να συμβιβαστεί, δήλωσαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.

"Οι εργασίες έχουν σταματήσει για πρόσθετες μαύρες λίστες Τούρκων και δεν μιλάμε πλέον για οικονομικές κυρώσεις", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι το έργο «δεν ξεκίνησε ποτέ» και ένας τρίτο είπε ότι «δίνεται προτεραιότητα στη διπλωματική πορεία».

Η εξωτερική υπηρεσία της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διπλωμάτες λένε ότι μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ερντογάν και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Ιανουαρίου, ακολουθούμενη από τις προσωπικές συνομιλίες του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλή  της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ξεχωριστά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ σηματοδότησε την αλλαγή στα τουρκικά διπλωματία.

Η ΕΕ είχε μαύρη λίστα δύο στελεχών του TPAO τον Φεβρουάριο του 2020, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της Mehmet Ferruh Akalin. Μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο, το μπλοκ αναμένεται να επιβάλλει κυρώσεις σε  περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του TPAO, Μελίχ Χαν Μπιλίν, δήλωσε ο τέταρτος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Άγκυρα αρνήθηκε οποιαδήποτε παρανομία και θεώρησε ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις είναι μεροληπτικές και άδικες.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, που υποστηρίζονται έντονα από τη Γαλλία, ήθελαν να τιμωρήσουν την Τουρκία για αυτό που θεωρούν ως προκλητική εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικά πλοία σε αμφισβητούμενα ύδατα. Η Άγκυρα αναφέρει ότι οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται στα χωρικά της ύδατα.

Η ΕΕ κατηγορεί επίσης τον Ερντογάν ότι διαβρώνει τη δημοκρατία και καταστρέφει  την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης  και  των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο,η Μέρκελ, η οποία αναμένεται να παραιτηθεί αργότερα φέτος μετά από 16 χρόνια ως Γερμανός ηγέτης, ευνόησε μια προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις της ΕΕ στην Τουρκία, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

CONTINUE READING

Μια έκθεση για τις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία ανατέθηκε από ηγέτες της ΕΕ, η οποία αρχικά αναμενόταν να απαριθμήσει τις διαφωνίες σχετικά με την ενέργεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση, θα είναι τώρα ουδέτερου τόνου, ανέφεραν.

Το αίτημα ενός Τούρκου εισαγγελέα να απαγορεύσει το κουρδικό κόμμα HDP είναι απίθανο να αναζωογονήσει οποιαδήποτε συζήτηση κυρώσεων, αν και μπορεί να συζητηθεί από την ΕΕ, πρόσθεσε ένας διπλωμάτης.

https://youtu.be/odHqpy5W3W0

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, πραγματοποίησε συνάντηση στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα με Γάλλους και Γερμανούς πολιτικούς συμβούλους. Ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες του Συμβουλίου και της Επιτροπής της ΕΕ την Παρασκευή.

Ο Cavusoglu είπε αυτό το μήνα ότι η αλλαγή του τόνου ήταν ειλικρινής και ότι η Άγκυρα ήθελε η ΕΕ να ανταποδώσει: «Εστιάζουμε στο ... πώς μπορούμε να συνεργαστούμε».

Η Άγκυρα επιθυμεί πρόοδο στο δικαίωμα των Τούρκων για ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ, αναβάθμιση της εμπορικής της συμφωνίας και αναγνώριση των ισχυρισμών της για τους υδρογονάνθρακες.

CONTINUE READING

Η ΕΕ αναμένεται επίσης να προσφέρει νέα κεφάλαια από το 2022 για 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία.

Ωστόσο, η πιο ζεστή διάθεση δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί τίποτα, ανέφεραν οι διπλωμάτες της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να επιτύχει τους απαιτούμενους στόχους για να σημειώσει πρόοδο στην μακρόχρονη προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ.

Η ανώτερη αξιωματούχος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ για την Τουρκία, Αντζελίνα Έιχορστ, δήλωσε ότι το μπλοκ χρειάζεται να διαχειριστεί τις προσδοκίες της Άγκυρας.

«Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι λόγω λίγων ενεργειών, μπορούμε να πάμε ψηλά ξανά», είπε τον περασμένο μήνα. «Πρέπει να το βαθμονομήσουμε, γιατί υπάρχουν διαδικασίες που χρειάζονται χρόνο»'', αναφέρει το δημοσίευμα. 

Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας!

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR