Greek-Turkish Relations
Updated at:

"Εκρηκτικό σκηνικό" στην Άγκυρα μετά τα "άκυρα" από την Αίγυπτο - Τα "κατηγορώ" στον Ερντογάν

Εκρηκτικό και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικό είναι το σκηνικό στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά την αιγυπτιακή “σφαλιάρα” για το τεμάχιο 18. Ακόμη, φήμες θέλουν τη δυσαρέσκεια να "χτυπάει κόκκινο" στο εσωτερικό της Τουρκίας, με όλα τα σενάρια να είναι πλέον ανοικτά.

CONTINUE READING

Τούρκος δημοσιογράφος μας προειδοποιεί μάλιστα ότι μετά την πρόσφατη στάση της Αιγύπτου, υπάρχουν δύο εκδοχές στην Α. Μεσόγειο, είτε διεθνής διαιτησία, είτε πόλεμος από τον Ερντογάν, όσο ακραίο και αν ακούγεται.

Εμείς επισημαίνουμε πάντως πως Κ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι συνομίλησαν χθες και για ζητήματα ασφαλείας με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για το επόμενο κρίσιμο διάστημα σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών με την Τουρκία.

Η αιγυπτιακή άρνηση έχει φέρει την Άγκυρα πλέον σε δεινή θέση, αφού η στάση του Καΐρου έχει προκαλέσει τεράστια “ζημιά” στην έννοια της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας» με την οποία "ταίζει αφειδώς τους πεινασμένους Τούρκους ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 18 Φεβρουαρίου, η Αίγυπτος ανακοίνωσε έναν νέο γύρο υποβολής προσφορών για εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε ορισμένες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτές τις περιοχές είχαμε και το τεμάχιο 18 για το οποίο τόσος λόγος έχει γίνει.

Οι φιλοκυβερνητικοί οπαδοί του Ερντογάν μετά την αρχική στάση της Αιγύπτου άρχισαν να μιλούν για ισχυρή Τουρκία, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις πραγματικά.  Όταν όμως επήλθε τελικά συμφωνία Καΐρου-Αθήνας, όλα καταστράφηκαν και επήλθε σκεπτικισμός στο εσωτερικό σκηνικό στην Άγκυρα.

CONTINUE READING

“Υπάρχει μια συνεχής κατάσταση παραφροσύνης στην τουρκική διπλωματία. Δεν είναι πρόβλημα μεγέθους, δύναμης ή διπλωματικού επιπέδου. Αντίθετα, είναι ένα ζήτημα της φθίνουσας σημασίας μιας χώρας (Τουρκία) και της ανησυχητικής έκτασης της πολιτικής ανικανότητας εντός του κράτους.

Πλέον δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που να είναι πρόθυμη να σφίξει το χέρι με την Τουρκία. Για μια φευγαλέα στιγμή, πιστεύαμε ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε συνειδητοποιήσει ότι η συνεχής επίδειξη δύναμης είχε αποτύχει.

https://youtu.be/odHqpy5W3W0

Η Τουρκία όμως έχασε πάρα πολλά αφού δεν ήλθε σε συμφωνία με το Κάιρο για τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του 28ου και 30ου μεσημβρινών, έχοντας στόχο να μπλοκάρει την Ελλάδα”, αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος Fehim Taştekin.

Ο Τούρκος ναύαρχος Cihat Yaycı είχε επισημάνει τον κίνδυνο αυτόν.“Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο που να αφορά δυτικά του 28ου μεσημβρινού και ανατολικά του 30ου, τότε η Τουρκία θα υποφέρει από μεγάλη απώλεια”, είχε δηλώσει ο ίδιος.

"Στην πραγματικότητα, ο Γιατσί μα δηλώνει ότι τότε η Τουρκία θα δέχονταν μεγάλο πλήγμα στη συμφωνία της με τη Λιβύη αν δεν υπήρχε συμφωνία με την Αίγυπτο. Εάν μετά την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχουμε και την Συρία να συνάπτει συμφωνία με τους Έλληνες, τότε η Άγκυρα θα έχει ένα πλήρες ρουά ματ”, τονίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

CONTINUE READING

Μάλιστα ο Fehim Taştekin τονίζει με νόημα ότι “εάν η Αίγυπτος και οι εταίροι της μ( Ελλάδα-Ισραήλ δεν κάνουν ένα βήμα πίσω, τότε τι απομένει; Διεθνής δικαιοδοσία ή πόλεμος. Μου φαίνεται ότι η «γαλάζια πατρίδα» οδηγείται σε φιάσκο λόγω λανθασμένων πολιτικών. Επίσης, στόχος της Αιγύπτου είναι η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης αντί της Ανατολικής Μεσογείου”,  ανέφερε ο ίδιος μεταξύ πολλών άλλων.

Μέσα σε αυτό κλίμα εκτιμάται η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, θα έδινε “ανάσες” μόνο στην Άγκυρα και τίποτε άλλο. Οι Τούρκοι όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα δεν τιμούν ποτέ συμφωνίες εκτός και αν έχουν να κερδίσουν 200% από αυτές.

https://youtu.be/TxprMwDHD6U

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR