Middle East

ΗΠΑ & Ισραήλ πραγματοποιούν συνάντηση για το Ιράν

"Στις 11 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τηλεδιάσκεψη Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας ΗΠΑ-Ισραήλ, με επικεφαλής τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σουλίβαν και τον Ισραηλινό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Meir Ben-Shabbat", δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι συζητήσεις θα καλύπτουν «περιφερειακά ζητήματα» και δεν ανέφεραν το όνομα του Ιράν, αλλά μια πηγή είπε στους The Times του Ισραήλ ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη συνεργασία για την πολιτική  σε σχέση με το Ιράν. Μια παρόμοια ομάδα εργασίας είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, αν και οι συναντήσεις δεν δημοσιοποιήθηκαν και η ομάδα διαλύθηκε λόγω της αντίθεσης του Ισραήλ στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, γνωστή ως JCPOA.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ελπίζει να αποφύγει μια σύγκρουση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Για να γίνει αυτό, αναμένεται να μεταφερθεί μέσω αυτής της ομάδας εργασίας η αντίθεση του Νετανιάχου και του Ισραήλ στην απόφαση της  νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης για επανένταξη στο JCPOA. 

Ο Robert Malley, απεσταλμένος του Μπάιντεν για το Ιράν, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν επανάληψη της αμφιλεγόμενης σχέσης με το Ισραήλ όταν διαπραγματεύτηκε και υπογράφηκε για πρώτη φορά το JCPOA.

«Δεν συμφωνούμε πάντα, αλλά οι συνομιλίες είναι εξαιρετικά ανοιχτές και θετικές. Ενώ μπορεί να έχουμε διαφορετικές ερμηνείες και απόψεις σχετικά με το τι συνέβη το 2015-2016, κανένας από εμάς δεν επιθυμεί να το επαναλάβει», είπε.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν έχει ακόμη καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για να αναβιώσει το JCPOA. Αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι θέλουν να αποκαταστήσουν τη συμφωνία, αλλά το Ιράν εξακολουθεί να υφίσταται οικονομικές κυρώσεις. Εκτός από την πίεση του Ισραήλ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δέχεται επίσης έντονη εγχώρια πίεση να μην επιστρέψει στην αρχική συμφωνία.

Εκτίμηση

Μολονότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν είναι θιασώτης της επανένταξης των ΗΠΑ στο JCPOA  του 2015 αναφορικά με τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, οι πιέσεις που δέχεται περί του αντιθέτου είναι μεγάλες τόσο μέσα στο κόμμα του, όσο και από το πανίσχυρο  Αμερικανοϊσραηλινό Lobby, αλλά και αξιωματούχους του κράτους του Ισραήλ. 

Σε προγενέστερα άρθρα μας έχουμε επισημάνει αυτή τη διάσταση απόψεων ΗΠΑ-Ισραήλ. Το τελευταίο μάλιστα έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών οι οποίες αποτελούν σαφείς ενδείξεις στρατιωτικής προετοιμασίας υλοποίησης ακόμη και μεμονωμένης επίθεσης του κατά του Ιράν χωρίς την Αμερικανική συνδρομή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, την μεγαλύτερη άσκηση αντιαεροπορικής άμυνας που έγινε ποτέ στο σύνολο της Ισραηλινής επικράτειας, τις ασκήσεις του Βόρειου Τομέα του Ισραήλ όπου προβλεπόταν η καταστροφή 3000 στόχων της  φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ  του Λιβάνου σε 24 ώρες, την πρόσφατη συνέντευξη του Ισραηλινού ΥΠΑΜ Μπένι Γκατζ, όπου έδειχνε σε χάρτη της θέσεις της Χεζμπολάχ σε κατοικημένες περιοχές του Λιβάνου και τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές κατά Ιρανικών στόχων στο έδαφος της Συρίας.

Πέραν αυτών υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κρατούν με δηλώσεις τους "ζεστό" το θέμα στην κοινή γνώμη της ενδεχόμενης  ανάληψης επίθεσης κατά του Ιράν.

Οι ΗΠΑ πρόσφατα χορήγησαν επιπλέον οπλικά συστήματα και προηγμένα πυρομαχικά στο Ισραήλ.

Επίσης υπάρχει και μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος η οποία πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής αναφορικά με τις πολεμικές προετοιμασίες του Ισραήλ. Αυτή είναι ο ταχύτατος ρυθμός προόδου εμβολιασμού  του Ισραηλινού πληθυσμού κατά του Covid, ο οποίος θα οδηγήσει σύντομα στην επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού τυχόν συσσώρευση του άμαχου  Ισραηλινού πληθυσμού στα καταφύγια σε περίπτωση πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν, δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση θυμάτων λόγω Covid, ενώ παράλληλα ο εμβολιασμένος IDF θα ενεργήσει απερίσπαστος για εκπλήρωση της αποστολής του.

Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο με το ανεμβολίαστο Ιράν, το οποίο εκτός από την επίθεση του IDF θα έχει να αντιμετωπίσει και την ραγδαία εξάπλωση του Covid τόσο στον άμαχο πληθυσμό λόγω συγκέντρωσης του στα καταφύγια αλλά και στις ένοπλες Δυνάμεις του

Θεωρώ λοιπόν ως πολύ πιθανό να έχουμε  στρατιωτική ανάφλεξη στην περιοχή, με πολύ επικίνδυνη περίοδο από τώρα έως και τις 23 Μαρτίου, ημέρα διεξαγωγής των Ισραηλινών εκλογών.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR