Greek-Turkish Relations
Updated at:

Στρατιωτικές ασκήσεις Τούρκων & Αζέρων στην Ισπάρτα

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν διάρκειας 6 εβδομάδων στην Ισπάρτα, ύστερα από την άφιξη Αζέρων στρατιωτικών

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με την αρχή «ένα έθνος, δύο κράτη». Χαιρετούμε τους στρατιώτες του ηρωικού στρατού του Αζερμπαϊτζάν που έφτασαν στην Ισπάρτα για να πραγματοποιήσουμε από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις έξι εβδομάδων», αναφέρει το δελτίο τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Σημειωτέον ότι η Ισπάρτα βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια έναντι της Ρόδου.

Εκτίμηση

Η Τουρκία συσγίγγει την στρατιωτική της συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με της Αρμενία.

Η περιοχή που θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω στρατιωτική άσκηση εν μέσω της τουρκικής μεγάλης κλίμακας άσκησης "Γαλάζια Πατρίδα 2021" δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία και μάλιστα στην Ισπάρτα στην οποία  εδρεύει η  τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα.

Η εν λόγω Σχολή είχε έδρα την Άγκυρα, αλλά μετά το πραξικόπημα του 2016 και του γεγονότος ότι στελέχη της συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, ο Ερντογάν έδωσε διαταγή για την μετακίνησή της στην Ισπάρτα

Πλησίον της Ισπάρτα και ΒΑ αυτής, βρίσκεται η Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir

Με δεδομένο ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στη διεξαγωγή αεροκινήτων επιχειρήσεων και στην Ισπάρτα αλλά και πλησίον της φιλοξενούνται ελικόπτερα και Τούρκοι Καταδρομείς, εκτιμούμε ότι η συνεκπαίδευση Τούρκων-Αζέρων θα αφορά τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άσκηση  "Γαλάζια Πατρίδα 2021", μας ωθούν να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το Σύμπλεγμα Κατελορίζου (Καστελόριζο-Ρω-Στρογγύλη) πρωτίστως και για Ρόδο και λοιπά Δωδεκάνησα δευτερευόντως.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR