Greek-Turkish Relations
Updated at:

Τουρκία: "Οι εν υπνώσει'' εναπομείναντες θύλακες της FETO σε συνδυασμό με την λαϊκή δυσαρέσκεια θα ''ρίξουν'' τον Ερντογάν

Θα μπορούσαν να υπάρχουν «θύλακες εν υπνώσει» της τρομοκρατικής ομάδας του Γκουλενιστή (FETÖ) στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK);

Πέντε χρόνια μετά την πραγματοποίηση απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, μέλη της ομάδας που είχαν διεισδύσει στο στρατό που δεν συμμετείχαν ενεργά σε αυτ,ό αλλά φέρεται να παρέμειναν πιστοί στην ομάδα, βρίσκονται στο επίκεντρο.

''Συνολικά 10.836 μέλη του TSK αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες σε εθνικές έρευνες'', σύμφωνα με έκθεση στην εφημερίδα Sabah που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

''Τα δεδομένα σχετικά με τις επιχειρήσεις της FETÖ, δείχνουν ότι η οργάνωση η οποία προσπάθησε να ασκήσει επιρροή στην επιβολή του νόμου, στη δικαιοσύνη και στη γραφειοκρατία, φυτεύοντας κρυφά τα μέλη της για δεκαετίες, εξακολουθεί να έχει υποστηρικτές στις τάξεις του στρατού, αν και κατάφεραν να συγκαλύψουν την πίστη τους.

Οι εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη και τη δυτική επαρχία της Σμύρνης είχαν αποκαλύψει πολλά μελών σε μια σειρά επιχειρήσεων από τις 15 Ιουλίου 2016, όταν η απόπειρα πραξικοπήματος σκότωσε 251 ζωές.

Η πλειονότητα των πιθανών μελών FETÖ στο στρατό υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (KKK), ενώ 3.802 είναι μέλη της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (DzKK) και 1.047 άλλοι υπηρετούν στη Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων (HvKK). Μόνο 60 από αυτούς διερευνήθηκαν για ενεργή συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένων πέντε στρατηγών.

Οι έρευνες οδήγησαν στην απόλυση 869 ατόμων από το στρατό πέρυσι. Τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους περιελάμβαναν συνδέσεις με τα πολιτικά μέλη της τρομοκρατικής ομάδας, είτε προσωπικά είτε μέσω τηλεφώνου.

Κάποιοι παντρεύτηκαν με γυναίκες που είχαν εμπλακεί σε μαζικές εξετάσεις απάτης που η τρομοκρατική ομάδα πραγματοποίησε το 2010 για να βοηθήσει τα μέλη της να διεισδύσουν στο δημόσιο τομέα.

Άλλοι εντοπίστηκαν μέσω ερευνών από αξιωματούχους πληροφοριών και βασίστηκαν σε μαρτυρίες πρώην μελών της FETÖ που κρατήθηκαν σε προηγούμενες επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής, 2.396 μέλη του στρατού είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολή από τις θέσεις τους λόγω υποψίας για συνδέσμους FETÖ. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, 21.181 άτομα εκδιώχθηκαν από το TSK, ενώ 6.318 μεταξύ αυτών συνελήφθησαν. Επίσης, εκδιώχθηκαν 16.409 στρατιωτικοί που βρέθηκαν συνδεδεμένοι με την τρομοκρατική ομάδα.

Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, η τρομοκρατική ομάδα άρχισε να διεισδύει στο TSK πριν από τέσσερις δεκαετίες. Με βάση μια έκθεση που εκπόνησε η Διοίκηση της Gendarmerie, η έκθεση αναφέρει ότι 22 μεταξύ 239 μαθητών που αποφοίτησαν από στρατιωτικές σχολές μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και του 1990 κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ενώ 58 άλλοι διερευνήθηκαν ως μέλη της FETÖ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Ενώ οι μαθητές που απολύθηκαν από τα στρατιωτικά σχολεία δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν να εκτελούν τις αποστολές τους στο στρατό, συνέχισαν να βοηθούν τις προσπάθειες της FETΟ  προσφέροντας μια εικόνα των εργασιών του στρατού, παίζοντας «ενεργό ρόλο» στη δημιουργία του κρυμμένου δικτύου μέσα στο TSK, λέει η έκθεση.

Γνωστή για τις μυστικές μεθόδους επικοινωνίας της, η ομάδα χρησιμοποίησε τα πάντα, από συνομιλίες εντός παιχνιδιού σε κινητά παιχνίδια έως τηλέφωνα για να μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των μελών της, αποφεύγοντας τις υποψίες.

Ωστόσο μεγαλύτερη ακόμη απειλή για το καθεστώς Ερντογάν από τους εν υπνώσει θύλακες, αποτελεί η κάκιστη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με τις στατιστικές αρχές της Τουρκίας, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 5,65% το 2020 σε όρους $, φθάνει τα $717δις ($760δις - 2019).

Το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε σε $8599 από $9127 - 2019).

Το 2019 ο πληθυσμός ήταν 82,6 εκ, το 2020 ήταν 83,4.

Τα παραπάνω  συνδυαστικά καταδεικνύουν τη μείωση του βιοτικού επιπέδου του Τούρκου πολίτη.

Η ανεργία, η φτώχεια, ο πληθωρισμός και ο Covid δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα λαϊκής δυσαρέσκειας που είναι έτοιμο να εκραγεί.

Αυτά σε συνδυασμό με τους εν υπνώσει θύλακες του FETO μπορούν να πυροδοτήσουν απρόσμενες εξελίξεις για τον Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του

Το 2021 θα είναι ένα έτος με πολλές εσωτερικές  αναταράξεις και πολιτικές ανακατατάξεις στην Τουρκία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR