Armed Conflicts

Ο Ερντογάν κατάφερε να εκβιάσει το Facebook για επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων κατά των Κούρδων στην Συρία!

Η Σέρυλ Σάντμπεργκ και άλλοι κορυφαίοι υπάλληλοι του Facebook έσπασαν την σιωπή τους για την στάση του Facebook, σε σχέση με την αντιμετώπιση των Σύρων Κούρδων, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την τουρκική εισβολή το 2018. 

Σύμφωνα με την ProPublica, η Τουρκία, ενώ είχε ξεκινήσει μια αιματηρή στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κουρδικών μειονοτήτων στη Συρία, ζήτησε από το Facebook να μπλοκάρει αναρτήσεις από τα μέλη των Κουρδικών Λαϊκών Μονάδων Προστασίας, μια κουρδική πολιτοφυλακή που είχε στοχεύσει η τουρκική κυβέρνηση. 

Εάν το Facebook δεν υλοποιούσε τα αιτήματα της Τουρκίας, θα αντιμετώπιζε την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών στη ίδια την Τουρκία. 

Όπως φαίνεται το Facebook ανταποκρίθηκε στο τουρκικό αίτημα και τα μέλη της YPG δεν μπορούσαν να ανταλλάξουν μηνύματα, με αποτέλεσμα ο κολοσσός αυτός να υποκύψει στις επιθυμίες της τουρκικής αυταρχικής κυβερνήσεως. 

Σε μια σειρά email που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από την ηγεσία της εταιρείας, η ProPublica αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε κανένα ηθικό δίλημμα. 

Απαντώντας στο αίτημα της Τουρκίας να αποκλείσει το Facebook όλες τις αναρτήσεις του YPG, ο Sandberg, ο υπάλληλος του Νο 2 του γίγαντα κοινωνικών μέσων έγραψε απλά: «Είμαι καλά με αυτό». 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν μόνο στη διατήρηση της πλατφόρμας σε λειτουργία, και όχι στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας υπενθύμισε στο Facebook «να είναι προσεκτικό σχετικά με το υλικό που δημοσιεύεται, ειδικά φωτογραφίες τραυματιών», έγραψε ο Mark Smith, διευθυντής πολιτικής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα email στον Joel Kaplan, αντιπρόεδρο της παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής του Facebook. 

Πρόσθεσε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση «μπορεί να μας ζητήσει να αποκλείσουμε ολόκληρες σελίδες και προφίλ εάν γίνουν σημείο εστίασης για την  χρήση παράνομου περιεχομένου» .

Η τελική λύση του Facebook ήταν να "μπλοκάρει γεωγραφικά" ή να απαγορεύει επιλεκτικά τους χρήστες σε μια γεωγραφική περιοχή να βλέπουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, μόλις κλιμακώθηκαν οι απειλές από Τούρκους αξιωματούχους. 

Τρία χρόνια αργότερα, οι φωτογραφίες και οι ενημερώσεις του YPG σχετικά με τις βάναυσες επιθέσεις του τουρκικού στρατού στην κουρδική μειονότητα στη Συρία εξακολουθούν να μην μπορούν να προβληθούν από τους χρήστες του Facebook στην Τουρκία. 

Η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση, αν και ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Facebook το αποδέχονται αυτό. 

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ανοικτές θύρες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook. 

«Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που περιορίζουμε το περιεχόμενο βάσει της τοπικής νομοθεσίας, ακόμη και αν δεν παραβιάζει τα πρότυπα της παγκόσμιας κοινότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, λάβαμε την απόφαση με βάση τις πολιτικές μας σχετικά με κυβερνητικά αιτήματα για περιορισμό του περιεχομένου και τις διεθνείς δεσμεύσεις μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποκαλύπτουμε το περιεχόμενο που περιορίζουμε στις εκθέσεις διαφάνειας δύο φορές το χρόνο και αξιολογούμε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σχετικά με τις διεθνείς δεσμεύσεις μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε δύο χρόνια”, τόνισε ο ίδιος. 

Οι κανονιστικές καταχωρίσεις του Facebook δείχνουν ότι η μείωση των εσόδων από την Τουρκία θα μπορούσε να βλάψει οικονομικά τον τεχνολογικό γίγαντα. 

Τα έσοδα από Τουρκία και Ρωσία για το γίγαντα των κοινωνικών δικτύων είναι σε ποσοστό όσα λαμβάνει η εταιρεία από ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η Katitza Rodriguez, διευθυντής πολιτικής για την παγκόσμια προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Electronic Frontier Foundation, δήλωσε ότι η πιθανή απώλεια εσόδων είναι ένα μεγάλο ζήτημα για το Facebook και άλλες εταιρείες. 

Η ίδια τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να “αναγκάσει” το Facebook και άλλες πλατφόρμες να διορίσουν νόμιμους εκπροσώπους στη χώρα. 

“Εάν οι εταιρείες τεχνολογίας δεν συμμορφώνονταν, οι Τούρκοι φορολογούμενοι θα εμποδίζονταν να βάζουν διαφημίσεις και να πραγματοποιούν πληρωμές στο Facebook”, τόνισε η ίδια.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τους πάντες και τα πάντα για να πετύχει τους σκοπούς της παντού, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως την εξωτερική πολιτική, οι υπόλοιποι τι κάνουν;  
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR