USA

ΗΠΑ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Τούρκου ΥΠΕΣ για συμμετοχή μας στην απόπειρα πραξικοπήματος

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ενορχήστρωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος  το 2016, προκαλώντας την αντίδραση της  Ουάσινγκτον, η οποία εξεράγη αποκαλώντας  τον ισχυρισμό ως ανάρμοστο για έναν εταίρο του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαδραμάτισε έναν απροσδιόριστο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, υποδηλώνοντας σε ένα τοπικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι κρύβονται πίσω από αυτό

«Ήταν μόνο το FETO πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου; Το έκανε μόνο του; Όχι ", δήλωσε ο Soylu  την Πέμπτη, αναφερόμενος στο κίνημα του Τούρκου ιεροκήρυκα με έδρα τις ΗΠΑ Fethullah Gulen, με την επισήμανση" Τρομοκρατική Οργάνωση Fethullah "(FETO), όπως αποκαλείται από τις αρχές στην Άγκυρα.

CONTINUE READING

Είναι προφανές ότι η Αμερική είναι πίσω από τις 15 Ιουλίου. Ήταν το FETO που το έκανε με τις οδηγίες τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην κατηγορία αργότερα την Πέμπτη, εκδίδοντας μια σύντομη δήλωση που αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την εξέγερση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία και το καταδίκασαν αμέσως. Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί για το αντίθετο που έγιναν από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους είναι εντελώς ψευδείς », ανέφερε η δήλωση του  εκπρόσωπου Ned Price.

Αυτές οι παρατηρήσεις και άλλοι αβάσιμοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί για την ευθύνη των ΗΠΑ για γεγονότα στην Τουρκία δεν συνάδουν με την ιδιότητα της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ.

Ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στρατιώτες πιστοί στον Γκουλέν ξεκίνησαν την απόπειρα πραξικοπήματος, το οποίο άφησε περισσότερους από 250 ανθρώπους νεκρούς και μάλιστα είδαν να βομβαρδίζεται το προεδρικό μέγαρο της χώρας, ορισμένοι στην κυβέρνηση έχουν ισχυριστεί από καιρό άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ, με τον Τούρκο ΥΠΕΣ  Soylu  να λέει στα τοπικά ΜΜΕ ότι «η Αμερική είναι πίσω το πραξικόπημα » σε διάστημα λιγότερο από 24 ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, όταν ήταν  υπουργός Εργασίας.

Ο Γκουλέν, από την πλευρά του, αρνήθηκε επίσης κανένα ρόλο στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόπειρα πραξικοπήματος , προκάλεσε  ένα σαρωτικό κυνήγι  από πλευράς Ερντογάν με αποτέλεσμα την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων στρατιωτικών αξιωματούχων, αστυνομικών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαστών και άλλων κρατικών υπαλλήλων που είναι ύποπτοι για δεσμούς με την εξέγερση. Περίπου δύο μήνες μετά το γεγονός, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 32.000 συλλήψεις σε σχέση με το περιστατικό, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγκ.

Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί σαφείς ενδείξεις για συμμετοχή των Αμερικανών στο πραξικόπημα, η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Αμερικανό λόγιο Χένρι Μπαρκάι και τον πρώην αξιωματικό της CIA Γκράχαμ Φούλερ τον Νοέμβριο του 2017, με την κατηγορία ότι βοήθησαν στο σχεδιασμό του πραξικοπήματος

Κανείς τους δεν επέστρεψε στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες, με τον Barkey να απορρίπτει τον ισχυρισμό ως «πλήρη κατασκευή», ενώ ο Φούλερ επέμεινε ότι οποιαδήποτε «ιδέα ότι οι σημερινοί ή πρώην υπάλληλοι της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα» είναι παράλογη.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR