World

Τουρκία: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει κατακόρυφη άνοδο των εγκλημάτων κατά της μνήμης του Ατατούρκ

Υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των πράξεων που θεωρούνται εγκλήματα κατά της μνήμης του Atatürk, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, υπό την διοίκηση του  Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μεταξύ 2003 και 2019, σύμφωνα με έκθεση της αντιπολίτευσης.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Gamze Akkuş gelgezdi  βασίστηκε σε στοιχεία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έδειξε ότι ενώ 118 άτομα δικάστηκαν στην Τουρκία το 2002 για κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων κατά του Atatürk, αυτός ο αριθμός είδε 1.050% αύξηση το 2019 καθώς 1.356 άτομα οδηγήθηκαν σε δίκη με τις ίδιες κατηγορίες εκείνο το έτος.

Ο νόμος 5816, με τίτλο «Ο νόμος περί εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά του Atatürk», προστατεύει τη «μνήμη του Atatürk» από την προσβολή οποιουδήποτε Τούρκου πολίτη. Ένα αδίκημα κατά της μνήμης του Atatürk τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών.

Η έκθεση έδειξε ότι 5.244 άτομα δικάστηκαν για παραβίαση του Νόμου 5816 μεταξύ 2003 και 2019. Συνολικά, 7.318 άτομα δικάστηκαν κατά τη διάρκεια των 30 ετών μεταξύ 1987 και 2017.

CONTINUE READING

Εν τω μεταξύ, 63.041 άτομα κατηγορήθηκαν για προσβολή του προέδρου μεταξύ 2014 και 2019, κατά την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συνολικά 9.554 από αυτούς τους ανθρώπους καταδικάστηκαν για κατηγορίες.

Ωστόσο, μόνο 163 άτομα δικάστηκαν με την κατηγορία για προσβολή του προέδρου κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας του 10ου Προέδρου Αχμέτ Νεκντέτ Σεζέρ, και 848 άτομα κατά τη διάρκεια της θητείας του Αμπντουλάχ Γκουλ, προκατόχου του Ερντογάν.

Το CHP "παίζει " το κεμαλικό χαρτί, προκειμένου να κατηγορήσει το ΑΚΡ ως υπαίτιο για την έλλειψη σεβασμού πρός το πρόσωπο του Κεμάλ. Αυτό βέβαια συμβαίνει ενώ βρισκόμαστε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο στην Τουρκία. Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας πολωμένος πολιτικά στην Τουρκία, αφού και το  κουρδικό κόμμα HDP όπως ήδη έχουμε γράψει, θα ξεκινήσει εκστρατεία τεσσάρων σημείων, άμεσα. Οι ΗΠΑ αναμένεται να πάρουν θέση υπέρ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  στην Τουρκία.

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα βιώσει μεγάλες εσωτερικές ταραχές το 2021. Δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή  η περαιτέρω επαύξησης της πολιτικής  πόλωσης στη Τουρκία η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε εμφύλιο πόλεμο, ενώ ο Ερντογάν ενδέχεται να απομακρυνθεί από την εξουσία, εκούσια κάτω από το βάρος γενικευμένης λαϊκής οργής που πλησιάζει , ή κατόπιν πρόωρων εκλογών τις οποίες θα χάσει.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR