USA

Βαρύ δίλημμα από την κυβέρνηση Μπάιντεν: ΗΠΑ ή Κίνα-Τι θα κάνει η Τουρκία;

Η νέα αμερικανική διοίκηση, θέλει  να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο αντικινεζικό μέτωπο. Έτσι θέλει η Ευρώπη να είναι μαζί με τις ΗΠΑ όπως και πριν και να έχει την πλήρη υποστήριξή της, αλλά από την άλλη πλευρά, δίνει την εντύπωση ότι ακολουθεί ξεχωριστές πολιτικές έναντι της Ρωσίας και της Κίνας.

Η Ουάσιγκτον είναι πιθανό να επιτεθεί όχι μόνο στις υπερδυνάμεις, αλλά και στις χώρες εκείνες που μπορούν να επηρεάσουν τη δύναμή τους και την κατεύθυνση αυτής. Τα σημάδια δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Τουρκία είναι από τις πρώτες χώρες που αποτελούν στόχο για τον λόγο αυτό.

CONTINUE READING

Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping άρχισε να περιγράφει τα παραπάνω όταν συμμετείχε ψηφιακά στη σύνοδο κορυφής στο Νταβός την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, αυτή ήταν μια προειδοποίηση για τις ΗΠΑ.

Είπε  συγκεκριμένα ότι κάθε προσπάθεια της Ουάσινγκτον / Μπάιντεν να διαταράξει τα παγκόσμια δίκτυα εμπορίου και τεχνολογίας της Κίνας, ενέχουν τον κίνδυνο  έναρξης ενός νέου   Ψυχρού  Πολέμου. Ανέφερε καλυμμένα μια προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, "Μην υποκινήσετε την Ευρώπη εναντίον του Πεκίνου και μην επιβάλλετε συμμαχία εναντίον της Κίνας!"

Οι ΗΠΑ  προσπαθούν να οικοδομήσουν  μια  συμμαχία κατά της Κίνας μαζί με τις χώρες του Ειρηνικού όπως Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ταϊβάν, Αυστραλία, Ινδία, ενώ προσπαθούν να  κάνουν  το ίδιο με την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος Xi προειδοποίησε για τους κινδύνους αυτής της προσέγγισης: «Πρέπει να σεβαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές, να αποφύγουμε τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και να επιλύσουμε τις διαφωνίες μέσω διαβουλεύσεων και διαλόγου. Η ιστορία και η πραγματικότητα έχουν καταστήσει σαφές ξανά και ξανά ότι η λανθασμένη προσέγγιση του ανταγωνισμού και της αντιπαράθεσης - είτε με τη μορφή ψυχρού πολέμου, καυτού πολέμου, εμπορικού πολέμου ή τεχνολογικού πολέμου - τελικά θα πλήξει το συμφέρον όλων των χωρών και θα υπονομεύσει την καλή κατάσταση όλων."

Διαλέξτε αν είστε με τις ΗΠΑ ή με την Κίνα

Η Ευρώπη είναι σημαντική για την Κίνα, το ίδιο και για τις ΗΠΑ.

Η  Μέρκελ  ωστόσο απέρριψε την έκκληση των ΗΠΑ να «επιλέξει πλευρές, είτε με τις ΗΠΑ είτε η Κίνα».

CONTINUE READING

Μίλησε για την Κίνα, αναφερόμενη στην ομιλία του Xi Jinping λέγοντας. «Θα ήθελα πάρα πολύ να αποφύγω την οικοδόμηση μπλοκ, δεν νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο  σε πολλές κοινωνίες αν απλά λέγαμε ότι κάποιος είναι με την  Κίνα ή με τις ΗΠΑ . Βλέπουμε την ανάγκη για πολυμέρεια. Είμαι επίσης πολύ ικανοποιημένη με τη συμφωνία εμπορίου-επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και την Κίνα. "

Η Γερμανία τηρεί μια  "Ειδική Θέση" θα λέγαμε . Παρά τα κελεύσματα των  ΗΠΑ, το Βερολίνο διατηρεί αφενός θετικές και στενές σχέσεις με την Τουρκία, αφετέρου δεν διακινδυνεύει τους δεσμούς του με τη Ρωσία όπως φαίνεται σε σχέση με το North Stream-2, ενώ τέλος  ηγείται της ΕΕ.

Από την άλλη ο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν  «συμφώνησαν να συνεργαστούν για κοινές προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας».Το Παρίσι ανταγωνίζεται τη Γερμανία όσον αφορά τους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Ο Μπάιντεν έκανε επίσης  παρόμοια δήλωση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Στη νέα προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής-παγκόσμιας ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρώπη είναι πραγματικά πολύτιμη και η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσκολλάται σε αυτήν. Ωστόσο οι όποιες διαφορές των ΗΠΑ με Ευρωπαϊκές χώρες είναι  ουσιαστικά αψιμαχίες.

Οι τελική  αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Τουρκία όπως προαναφέραμε θα αποτελέσουν χώρα στόχο για τις ΗΠΑ, λόγω της επαμφοτερίζουσας συμπεριφοράς της και κυρίως λόγω των φιλικών σχέσεων που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία, αλλά και των στενών της κυρίως εμπορικών -οικονομικών που αναπτύσσει εσχάτως με την Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών Blinken  ήταν απόλυτα σαφής όταν έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Ο λεγόμενος σύμμαχος», «Η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στη Δύση αντί να λάβει μέτρα για να είναι πιο κοντά στη Ρωσία ή σε οποιονδήποτε άλλο εχθρό», «Όσον αφορά τις διαφορές στις περιφερειακές υποθέσεις, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Τουρκία κοντά στη διατλαντική συμμαχία. "

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι "η Τουρκία και η Ρωσία θα πρέπει αμέσως να αποσυρθούν από τη Λιβύη".

Οι ειδήσεις ότι η Κίνα και η Τουρκία είναι κοινές ανησυχίες για την ΕΕ και τις ΗΠΑ προέκυψαν μετά από συνάντηση μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σουλίβαν και του επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λαϊν.

Συνεπώς η Τουρκία πολύ σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει σε σχέση με ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα.

CONTINUE READING

Εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία επί του παρόντος έχει αυτονομηθεί και θα προσπαθήσει να διατηρήσει ισορροπίες, ακροβατώντας ουσιαστικά μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και Κίνας. Αυτό όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση λόγω της συγκυρίας που υπάρχει. Ο Ερντογάν φαίνεται διατεθειμένος να μην επιστρέψει στη Δύση, εκτός και αν πάρει πολλά ανταλΛάγματα. Από την άλλη οι ΗΠΑ δεν δείχνουν διατεθειμένες να μπούν σε διαδικασία "παζαριού" μαζί του, γνωρίζοντας ότι είναι παντελώς αφερέγγυος. Συνεπώς με τον Ερντογάν στην εξουσία οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία, η οποία στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς την Ρωσία και την Κίνα, διατηρώντας όμως σημαντικό βαθμό αυτονόμησης. Τα πράγματα για τις ΗΠΑ αναφορικά με την Τουρκία, θα μπορούσαν να βελτιωθούν μόνο εάν ο Ερντογάν έχανε την εξουσία.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR