Middle East

Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ιράν - Συζήτηση για συνεργασία στον Καύκασο και ΗΠΑ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογο του Τζαβάντ Ζαρίφ στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά το πέρας των συνομιλιών οι δυο υπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου.

CONTINUE READING

«Συζητήσαμε πως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις συναντήσεις μας λόγω του κορονοϊού. Η τριμερής σύνοδος με τη μορφή των συνομιλιών της Αστανά θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη, ξεκινήσαμε σήμερα τις προετοιμασίες», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει εκεχειρία στο Νότιο Καύκασο η οποία όλοι επιθυμούν να καταστεί μόνιμη, υπογράμμισε.

«Δεν φτάνει απλά να θέλουμε, πρέπει να συμβάλουμε. Σχεδιάζουμε μια συνεργασία με τη μορφή 3+1 για το Νότιο Καύκασο», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία στηρίζει την πυρηνική συμφωνία που υπέγραψαν το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία).

«Ελπίζω με τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν να υπάρξει επιστροφή στη συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο, ευχόμαστε να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του αδελφού Ιράν», δήλωσε.

Ο Ζαρίφ από την πλευρά του ανέφερε τα εξής:

«Περιμένουμε το συντομότερο δυνατό στο Ιράν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύντομα θα οριστικοποιήσουμε την ημερομηνία.»

«Οι συνεργασίες του Ιράν και της Τουρκίας στο θέμα του Καυκάσου σίγουρα θα ωφελήσουν πολύ τις χώρες της περιοχής», σημείωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε τα παρακάτω:

«Οι τομείς συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Τουρκίας είναι πολύ μεγάλοι. Θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις αν οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρήσουν πιο λογική στάση.»

CONTINUE READING

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να αποστασιοποιείται από τη Δύση, παρά την προσποιητή "επίθεση γοητείας" που πραγματοποίησε σε χώρες της ΕΕ, το Ισραήλ αλλά και Αραβικές χώρες.

Έχει αυτονομηθεί η Τουρκία σε πολύ μεγάλο βαθμό και μάλλον δεν υπάρχει για αυτήν δρόμος επιστροφής προς τη Δύση.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR