World

Τι ετοιμάζει το τουρκικό ναυτικό για το 2021

Μπορεί όλων τα μάτια να είναι στραμμένα στην επέτειο των Ιμίων, στις διερευνητικές επαφές ή στην συμφωνία για τα γαλλικά Rafalle, πλην όμως η Τουρκία έχει και άλλα σχέδια...

"Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στους Τούρκους που εμπλέκονται περισσότερο στην κατάργηση του κράτους δικαίου και στην παρέμβαση στην εγχώρια πολιτική των Δυτικών χωρών. Αυτό θα συνάδει με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο του χάρτη του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης", έγραψε ο Marc Pierini, επισκέπτης μελετητής στο Carnegie Europe και Francesco Siccardi, ανώτερος διευθυντής προγράμματος στο Carnegie Europe.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αυξήσει το ναυτικό της δεν υπόσχονται πιο... ήσυχα νερά το 2021 από ότι βρέθηκαν οι θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου στο μεγαλύτερο μέρος του 2020.

CONTINUE READING

Σε μια τελετή που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στις 23 Ιανουαρίου, η Τουρκία ξεκίνησε την πρώτη της φρεγάτα τοπικής κατασκευής, την I-class TCG Istanbul. Η TCG Istanbul θα εισέλθει στο απόθεμα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού το 2023. Είναι η πρώτη από τις τέσσερις φρεγάτες που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος MILGEM, που θα περιλαμβάνει τέσσερις κορβέτες και τέσσερις φρεγάτες, όλες κατασκευασμένες εντός των τειχών. Μιλώντας στην τελετή, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έπρεπε να διατηρήσει τη στρατιωτική της αποτροπή στο μέγιστο. "Το να είμαστε στρατιωτικά, οικονομικά και διπλωματικά δυνατοί δεν είναι επιλογή για εμάς, είναι απαραίτητο", είπε.

Εν τω μεταξύ, πολλά άλλα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν προγραμματιστεί με ορόσημο το 2021. Για παράδειγμα, το πρώτο τουρκικό Landing Helicopter Dock, το TCG Anadolu, το πλοίο πληροφοριών Ufuk και το δεξαμενόπλοιο αναπλήρωσης Güngör Durmuş θα τεθουν σε λειτουργία το 2021. Το TCG Anadolu, ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο και αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κατασκευάζεται στην Τουρκία με άδεια από τα ισπανικά ναυπηγεία Ναβαντία. Το 2021, η Τουρκία σχεδιάζει επίσης να λανσάρει υποβρύχια κατηγορίας Reis, το Piri Reis, μια πλατφόρμα Type-214TN που θα είναι το πρώτο ανεξάρτητο υποβρύχιο.

"Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια έντονα στρατιωτική προσέγγιση, καθιστώντας τις προσπάθειες για επίλυση των συγκρούσεων όλο και πιο απίθανη", έγραψε ο Δημήτρης Τσαρούχας, καθηγητής διεθνών σχέσεων, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για τις Ευρωπαϊκές Προοδευτικές Σπουδές στις Βρυξέλλες και σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR