World

Για τέταρτη εβδομάδα οι φοιτητές του πανεπιστημίου Boğaziçi διαμαρτύρονται κατά Ερντογάν-Ξεσηκώθηκαν και άλλα πανεπιστήμια!

Η εξέγερση των φοιτητών στο κορυφαίο τουρκικό πανεπιστήμιο έχει εισέλθει στην τέταρτη εβδομάδα διαμαρτυριών εναντίον του διορισμένου από το κράτος πρύτανη, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στόχο να συντρίψει κάθε αντίσταση κατά του στυγνού καθεστώτος του, σε όλες τις  πανεπιστημιουπόλεις, εξαφανίζοντας παράλληλα όσες ακαδημαϊκές ελευθερίες είχαν απομείνει στα 20 περίπου χρόνια της διακυβέρνησης του.

Οι διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης συνεχίζονται αφού ο Ερντογάν ανέτρεψε την παράδοση του ιδρύματος να εκλέγει ένα από τα μέλη της σχολής του ως πρύτανη, με τον διορισμό του  Μελίχ Μπουλού, ενός πρώην πολιτικού του κόμματος του.

Οι Τούρκοι φοιτητές και άλλων πανεπιστημίων πραγματοποιούν  διαμαρτυρίες σε αλληλεγγύη προς τους ομολόγους τους στο  Boğaziçi, εναντίον των διορισμένων από το κράτος πρυτάνεων τους.

Είναι γνωστό ότι οι μαζικές συλλήψεις και οι απολύσεις καθηγητών μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 έχουν ήδη διαβρώσει την αυτονομία στα 200 περίπου πανεπιστήμια της χώρας.

Η καταστολή της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι μέρος της ευρύτερης πολιτικής περιορισμού  των ελευθεριών στην Τουρκία, έχοντας "θύματα" στον  Τύπο, την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση, καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει να σφίγγει το τα λουριά για την επιβίωση της εξουσίας του.

Το πανεπιστήμιο Boğaziçi είχε αποφύγει ορισμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια, προστατευμένο από τη φήμη του για την ακαδημαϊκή αριστεία και τη σχετικά προοδευτική κουλτούρα του.

Φεμινίστριες και και ομάδες ΛΟΑΤ δραστηριοποιούνται στην πανεπιστημιούπολη της ενώ όσες φοιτήτριες το επιθυμούσαν είχαν τη δυνατότητα να φορούν την μαντίλα πολύ πριν καταργηθεί η  απαγόρευση .

Το τουρκικό καθεστώς όμως στοχοποίησε το πανεπιστήμιο  Boğaziçi ως προμαχώνα του  δυτικού προσανατολισμού αφού δεν είχε θρησκευτικούς Ιμάμηδες ή εθνικιστές καθηγητές.

«Ο πολιτισμός του Boğaziçi βασίζεται σε έννοιες ελευθερίας και δικαιοσύνης, αλλά η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει όλα τα πανεπιστήμια σύμφωνα με την δική της εικόνα. Όταν ο πρόεδρος μιλάει για το πανεπιστήμιο μας  εκσφενδονίζει το μίσος του απλά », δήλωσε ο Ντεβρίμ Μπαρίς Γιλμάζ, 19χρονος κοινωνιολόγος που συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές «τρομοκράτες», κατηγορώντας τους ότι εκμεταλλεύτηκαν το «συνηθισμένο ραντεβού» του Μπουλού για να προκαλέσουν αναταραχές και σε άλλα πανεπιστήμια. 

Η είσοδος στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι μια πολύ επίπονη διεργασία αφού αφορά 1.500 από τους 2,4 εκατομμύρια φοιτητές που διαγωνίζονται την είσοδο στα τουρκικά πανεπιστήμια κάθε χρόνο.

Τα πράγματα στην Τουρκία και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι όπως παρουσιάζονται, διότι η τουρκική νεολαία σε συντριπτικό ποσοστό απεχθάνεται το καθεστώς Ερντογάν, που έχει γυρίσει τη χώρα στον ισλαμικό μεσαίωνα των φανατικών Ιμάμηδων.       

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Ali Yerlikaya, ανακοίνωσε ότι απαγορεύθηκαν όλες οι συναντήσεις, πορείες και οι διαδηλώσεις.

“Οι άνθρωποι πρέπει να ενεργούν λογικά και να αποφεύγουν κάθε συμπεριφορά που θα αποτελούσε έγκλημα”, είπε ο ίδιος χαρακτηρίζοντας την συγκέντρωση των φοιτητών ως "έγκλημα κατά του κράτους".

Εκατοντάδες Τούρκοι φοιτητές συμμετείχαν σε διαδήλωση αυτή την εβδομάδα για να αντιταχθούν στο διορισμό από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενός πρώην αξιωματούχου του κόμματος ως πρύτανη του πανεπιστημίου.

Η Τουρκία με την ανεργία να "σαρώνει" και τους Τούρκους πολίτες που υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας σε ποσοστό αύξησης κατά 63% μόνο μέσα σε έξι μήνες, μετατρέπεται ταχύτατα  σε «Βενεζουέλα» επαναφέροντας ξανά το σενάριο μιας εσωτερικής εξέγερσης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR