USA

Στενή συνεργασία ζητά ο Μπάιντεν με το Ισραήλ - Ενίσχυση σχέσεων με Γαλλία-ΕΕ-ΝΑΤΟ

 Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ότι, η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάϊντεν θα συνεργαστεί στενά με το Ισραήλ σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και για την οικοδόμηση συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων που έχει ήδη υπογράψει η εν λόγω χώρα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.

Ο Σάλιβαν απηύθυνε επίσης, μία πρόσκληση για την έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο εξέφρασε την επιθυμία του να ενισχύσουν τους διμερείς δεσμούς τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

CONTINUE READING

Στην εν λόγω ανακοίνωση  σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη δέσμευσή του για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, μέσω του ΝΑΤΟ και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μακρόν από την πλευρά του ανέφερε ότι παρατήρησε ότι οι απόψεις των δύο προέδρων συνέκλιναν σε πολλά πράγματα, ιδίως στο θέμα της διεθνούς ασφάλειας.

Συμφώνησαν μεταξύ άλλων να στηρίξουν τις πιο ευάλωτες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν την πανδημία της Covid-19 αλλά και να συνεργαστούν στα θέματα των πυρηνικών του Ιράν και της κρίσης στον Λίβανο.

Τα παραπάνω είναι εξόχως ευνοϊκά γεγονότα για την Ελλάδα, η οποία είναι σύμμαχος της Γαλλίας αλλά και του Ισραήλ. Τα παραπάνω είναι σαφής ένδειξη για τις προθέσεις του Μπάϊντεν και για την Τουρκία. Η αμερικανική θύελλα έρχεται για την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR